Temel Sorun Hükumetin Dayatmacı Anlayışı

Temel Sorun Hükumetin Dayatmacı Anlayışı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mısır’da yapılan darbeyle ilgili değerlendirmede bulundu ve “Askeri darbeler hiçbir zaman kabul edilemez. Eğer siz uzlaşmayı bir tarafa bırakır, benim dediğim olsun derseniz yüz binlerce kişiyi Tahrir Meydanı’ndan uzaklaştıramazsınız” diye konuştu.

Demokrasiyi sadece sandıktan ibaret sananların yanıldıklarını gördüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, “Çoğulculuk denen bir kavram var. Herkesin taleplerine ülkeyi yönetenlerin kulak kabartması gerekiyor. Taleplere duyarsız kalmak, onları görmezden gelmek, benim oy çokluğum var, ben istediğimi yaparım demek artık günümüzde geçerli değildir” dedi. Kılıçdaroğlu, “Askeri darbeler hiçbir zaman kabul edilemez.

“TOPLUMUMUZUN HİÇBİR KESİMİ ASKERİ DARBE İSTEMİYOR”

Kılıçdaroğlu gazetecilerden birinin Mısır’daki darbenin Türkiye’ye etkisini sorması üzerine şu açıklamayı yaptı: “Bizim demokrasi kültürümüzün daha fazla geliştiğine inanıyorum. Toplumumuzun hiçbir kesimi askeri darbe istemiyor. Askerlerin şu veya bu şekilde demokratik yaşama müdahale istemiyor.

En temel sorunumuz hükümetin dayatmacı anlayışı. Bu dayatmacı anlayış toplumun hiçbir kesimi tarafından kabul edilmiyor. Gençler bu konuda gerekli dersi verdiler. Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere hem yetkili makamlar hem de siyasal partilerin gerekli dersleri çıkarması gerekir. Bu konuda anlayışsızlığını ortaya koyan bir kişi var.

O kişinin adı da Recep Tayyip Erdoğan. Umuyorum oda yakın bir gelecekte gençleri anlar. Bireysel hak ve özgürlüklerin öneminin kavrar ve topluma dayatmacı bir anlayışla yaklaşmaz. Toplumu yüzde 50 yüzde 50 diye bölmez. Toplumun yüzde birinin bile önemi vardır. Siz toplumu ayrıştırırsanız, toplumu bölerseniz çatışmayı beslersiniz, çatışma kültürünü beslersiniz. Bu da demokrasiye zarar verir.” 


Hele 21.yüzyılda toplumları şekillendirmek için askeri darbeler yapmak doğru değildir ve kabul edilmemesi gerekir. Demokrasi aynı zamanda bir uzlaşma rejimidir. Uzlaşma kültürü vardır demokrasilerde insanlar bir araya gelmeli düşünceleri bağlamında oturmalı, konuşmalı, tartışmalı ve uzlaşmalıdır.

Eğer siz uzlaşmayı bir tarafa bırakır, benim dediğim olsun derseniz yüz binlerce kişiyi Tahrir Meydanı’ndan uzaklaştıramazsınız. Umuyorum demokrasi galip gelir. Aklın sağduyusu galip gelir. Bir an önce demokrasiye geçerler ve yeniden çok partili rejimle karşı karşıya gelir Mısır halkı” diye konuştu. 



GEZİ PARKI

Gezi parkındaki eylemcilerle ilgili fezleke sorusuna “Eğer Taksim Gezi olaylarıyla ilgili fezleke düzenlenmesi gerekiyorsa, bu fezlekelerin önce Erdoğan için düzenlenmesi gerekiyor” diyen Kılıçdaroğlu, “Halkı tahrik eden, aşağılayan, gençleri küçümseyen kişi Recep Tayyip Erdoğan’dır” ifadelerini kullandı.