TEMA UYARDI; CİDDİ BİR TEHDİT

TEMA UYARDI; CİDDİ BİR TEHDİT

"Bu bölgede Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamınca koruma altına alınan bitki ve hayvan türleri var. TEMA Vakfı...

TÜRKİYE Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma (TEMA) Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Zonguldak ve Bartın'ın sahil şeridinde yapılması planlanan 11 termik santralin bölge için ciddi bir tehdit oluşturacağını söyledi.

ZONGULDAK'TA BASIN AÇIKLAMASI

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, TEMA Zonguldak İl Temsilciliği bürosunda basın açıklaması yaptı. Ataç, termik santrallere 'dur' denilmediği takdirde yüksek miktarda kömürün yanmasıyla birlikte açığa çıkan zehirli gazların bölgedeki hayat için ciddi bir tehdit oluşturacağını söyledi. Zonguldak ve Bartın illerinin kıyı şeridinde 11 yeni termik santral yapılması planlandığını belirten Ataç, "Bu bölgede Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamınca koruma altına alınan bitki ve hayvan türleri var.

KORUNMASI GEREKİRKEN

Filyos Vadisi, akarsu yatakları, deltası çok değerli ve kırılgan ekosistemler barındırıyor. Bu alanların korunması gerekiyor. Ayrıca Zonguldak ili, kirlilik açısından uluslararası alanda da gözetim altında. Bu kadar kritik seviyelere çıkan hava kirliliğinin deniz ekosistemi üzerine etkileri de var" dedi.

Filyos Vadisi projesinin de sakıncalarına değinen Ataç, "Buraya inşa edilecek endüstri bölgesi canlı yaşamının sona ermesi anlamına geliyor. Yöre, toprak varlıkları, tarım açısından da büyük önem taşıyor. Bu bakımdan bu bölgenin korunması gerekiyor. Zonguldak için yaşanabilir bir gelecek istiyoruz" diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı