Tekke ve zaviyeler açılabilir, medreseler gelebilir

Tekke ve zaviyeler açılabilir, medreseler gelebilir

AKP yeni anayasadan "devrim kanunları"nı kaldırmayı amaçlıyor. Tekke ve zaviyeler açılabilir, medreseler gelebilir, imam nikahı suç olmaktan çıkabilir!

AKP yeni anayasadan "devrim kanunları"nı kaldırmayı amaçlıyor. Söz konusu kanunlar arasında Tevhid-i Tedrisat Kanunu, Tekke ve zaviyelerle türbelerin kapatılmasına ilişkin kanun ile evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağına dair medenî nikâh esaslarını düzenleyen kanun bulunuyor.
 

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nunun, AKP'nin, "yeni anayasa çalışmaları Mart ayı sonuna kadar bitmezse kendi teklifimizi sunarız" dayatmasıyla süren çalışmalarında partiler önümüzdeki haftalarda yeni anayasaya ilişkin "başlangıç" ve "çeşitli hükümlere" ilişkin son önerilerini sunacak.Başlangıç bölümünde anayasanın "temel felsefesi" ele alınırken, aralarında "değiştirilemez" maddelerin de olduğu ilk maddelerde ise Cumhuriyet’in nitelikleri ve kuvvetler ayrılığı hükümleri yer alıyor. Mevcut Anayasa’nın "çeşitli hükümler" başlığı altında ise "İnkılap kanunlarının korunması" maddesi yer alıyor.
 

Zaman gazetesi'nin haberine göre, AKP'nin ve BDP’nin bu maddeye önerileri arasında yer vermeyeceği belirtiliyor. CHP ve MHP’nin tavrının ise önerilerin somutlaşması aşamasında ortaya çıkacağı kaydediliyor.
 

8 İnkılap kanunu koruma altında
"İnkılap kanunlarının korunması" başlıklı madde, devrim kanunlarını anayasal koruma altına alıyor. 1924 ila 1934 yılları arasında çıkarılan Devrim Kanunları hakkında anayasaya aykırılık iddia edilemiyor. İşte o kanunlar:

 

Tevhid-i Tedrisat Kanunu (1924)
Şapka İktisasi Kanunu (1925)
Tekke ve zaviyelerle türbelerin seddine ve türbedarlıklar ile bir takim unvanların men ve ilgasına dair kanun (1925)
Türk Kanunu Medenisi’yle kabul edilen, evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağına dair medenî nikâh esası ile aynı kanunun 110’uncu maddesi hükmü (1926)
Beynelmilel erkamin kabülü hakkında kanun (1928)
Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında kanun (1928)
Efendi, bey, paşa gibi lakap ve unvanların kaldırılması hakkında kanun (1934)
Bazı kisvelerin giyilemeyeceğine dair kanun (1934)