TECAVÜZE AZ CEZA VEREN HAKİM AMERİKA'YI AYAĞA KALDIRDI

TECAVÜZE AZ CEZA VEREN HAKİM AMERİKA'YI AYAĞA KALDIRDI

Bilinci yerinde olmayan bir kadına tecavüz ederken yakalanan gence verilen 6 ay hapis cezası, ABD’yi ayağa kaldırdı. 1 milyondan fazla kişi, kararı veren hakimin görevinden alınması için başlatılan kampanyaya imza verdi.

Stanford Üniversitesi’nin başarılı yüzücüsü Brock Turner, geçen yıl kampüsün çöplüğünde bir kadına tecavüz etti. Kadının şuuru yerinde değildi. Görgü tanıkları polis çağırdı ve Turner suçüstü yakalandı.

Jüri, Turner’ı üç suçtan mahkum etti. Bilinçsiz birine tecavüz niyetiyle saldırmak, bilinçsiz biriyle cinsel ilişkiye girmek ve alkollü biriyle cinsel ilişkiye girmek. Hakim Aaron Persky ise jürinin suçlu bulduğu Brock Turner’a tecavüz suçlularına verilen 14 yıl hapis cezasını değil sadece 6 ay hapis ve 3 yıl şartlı tahliye cezası verdi.

Turner’in cezaevinde geçireceği süre ise sadece 3 ay. California’daki cezaevlerinin aşırı kalabalık olması nedeniyle, önceden suç işlememiş ve disiplin kaydı temiz suçlular, ceza süresinin yarısını tamamladığından salıveriliyor.

Sadece verilen cezanın hafif kalması değil, sanığın babasının hakime yazdığı mektup da ülke genelinde öfkeye neden oldu. Babası, tecavüzü önemsemeyerek 20 dakikalık bir eylem için verilecek uzun bir cezanın, 23 yaşında biri için çok abartılı olacağını iddia etti.

Hakimin görevden alınması için imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya imza atanların sayısı 1 milyonu geçti.

Kimliği açıklanmayan 23 yaşındaki kurban ise, mahkeme salonunda Brocker’a yönelik bir mektup okudu.

Internette hızla yayılan mektupta şu cümleler yer aldı: “Şahitler vardı, kirlenmiştim, kaçtı ama yakalandı. Mahkemeye gitmeden dava üzerinden anlaşacağımızı, resmi bir özür olacağını ve herkesin kendi yoluna gideceğini düşünmüştüm. Onun yerine özel hayatımı araştıracak güçlü bir avukat, bilirkişiler ve özel detektif tuttuğunu öğrendim. Olay sırasında yerde olmamızın nedeni yere düşmemdi. Yere düşen bir kadının kalkmasına yardım edersiniz, tecavüz etmezsiniz” diye yazdı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, genç kadına açık bir mektup kaleme aldı. Tecavüz kurbanına “Sen bir savaşçısın” diye seslenen Biden, genç kadının tecavüze rağmen kendini savunmak zorunda bırakılmasının içini öfkeyle doldurduğunu yazdı. Biden, Beyaz Saray'ın okullarda yaşanan cinsel tacizlere karşı yürüttüğü kampanyanın destekçilerinden ve 1994’te kadına yönelik şiddet yasasının imzacılarından.

2015’in Ocak ayında gerçekleşen olayda, 2 İsveçli bisikletçi tecavüze tanık olmuş, kaçmaya çalışan Brock Turner’ı yakalamıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı