TECAVÜZ MAĞDURU ÇOCUKLAR ADLİ KAYITLARA GEÇİRİLMİYOR

TECAVÜZ MAĞDURU ÇOCUKLAR ADLİ KAYITLARA GEÇİRİLMİYOR

Skandal soru önergesi...! Devlete bağlı yurtlardan ensest ve tecavüz mağduru olarak hastanelere getirilen çocuklar kayıtlara girmiyor...!

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Türkiye’de ruh sağlığı alanındaki sivil izleme çalışmalarını değerlendirerek, özellikle psikiyatri hastanelerinde yaşanan ağır hak ihlalleriyle ilgili Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi’nin (RUSİHAK) kamuoyu ile paylaştığı, Türkiye’de ruh sağlığı alanındaki sivil izleme çalışmalarını değerlendirerek, özellikle psikiyatri hastanelerinde yaşanan ağır hak ihlallerini TBMM gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesi verdi. Tayan önergede hastalara gün boyunca televizyon izlettirildiğini belirterek, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde aşırı güvenlik sorunu bulunduğunu belirtti.

MAHREMİYETE ÖNEM VERİLMİYOR

Tayan, "Odalar genelde kilitli tutulurken, psiko-sosyal engelliler potansiyel suçlu olarak görülüyor. Kurumlarda genelde koğuş sistemi hakim ve günlük hayat, hizmet alan kişiye göre değil, personelin tercihine göre şekilleniyor. Hijyen ise çok ciddi bir sorun. Banyolar toplu kullanılırken, kişisel mahremiyet hakkı insan onurunu zedeleyici olarak ihlal ediliyor. Kurumlar kapalı olunca her türlü ihlale açık hale geliyor” dedi.

TECAVÜZ MAĞDURLARI KAYDA GEÇMİYOR

İzleme yapılan hastanelerde yatışların büyük çoğunluğunun istemsiz olduğunu dile getiren Tayan, "Bulgular arasında dikkat çeken ise tüm hastanelerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı yurtlar, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinden getirilen ve yine istemsiz yatışı yapılan kız çocukları ve genç kadınların önemli bir kısmının taciz ve tecavüz mağduru olduğu. Ayrıca aileleri tarafından getirilerek, istem dışı yatışı yapılan kadınların önemli bir kısmının da ensest, taciz ve tecavüz mağduru olduğu, ancak bu durumun adli kayıtlara neden olmaması için hasta dosyalarına işlenmediği de kaydediliyor. Rapordan alınan sonuçlara göre bu vakalarda mağdurlar maruz kaldıkları taciz ve tecavüz olayına özgü ruhsal destek alamıyorlar” dedi.

RUSİHAK raporuna göre hastanelerde görüşülen psikiyatri kullanıcılarının hizmetli personele 'onbaşı' olarak hitap ettiğinin hatırlatan Tayan, "Raporda sözü edilen ağır hak ihlalleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu kadar acil bir durum karşısında Bursa Dörtçelik Sinir ve Ruh Hastalıklar Hastanesi’nin 13 yıldır bitirilemeyişini ne ile izah ediyorsunuz? Ruh hastanelerinde uygulanan şiddete ne önlem alacaksınız? Hastayı tedavi etmek ve topluma sağlıklı bir şekilde kazandırmak yerine sadece zararsız hale getirmek, sorunları örtmeye yönelik uygulamaların sonlandırılması için ne gibi önlemler alacaksınız?” diye sordu.

 

TECAVÜZ MAĞDURU ÇOCUKLAR ADLİ KAYITLARA GEÇİRİLMİYOR

Kaynak:Haber Kaynağı