TCDD'de Kadının Adı Yok

TCDD'de Kadının Adı Yok

Trenle seyahat etmek isteyen kadınların koltuklarını seçme hakkı yok.

Trenle seyahat etmek isteyen kadınların koltuklarını seçme hakkı yok. 
 
 
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın internet sitesinden veya telefon ile bilet almak isteyen kadınlar koltuklarını kendileri seçemiyor. Eğer kadınsanız ve trene binecekseniz, TCDD’nin sizin için belirlediği koltuklara oturmak zorundasınız çünkü TCDD’de kadınlara seçme hakkı yok.
 
Erkek yolcular istedikleri pencere yanı, koridor veya internetli koltuk seçebiliyorken, kadın yolcular sadece TCDD’nin belirleyeceği koltuğa oturabiliyor. Kadınlar demiryollarının internet sitesinden koltuklarının yerini seçerek bilet satın almak istediklerinde, “Bayan yeri tek koltuktan ya da sıradaki bayan yanından verilir” uyarısıyla karşılaşıyor.
 
Sürekli modernleştiğinden söz edilen demiryollarındaki bu ayrımcılık, tren yolcularını da şaşırtıyor. Trende kimi zaman erkeklere kimi zaman da kadınlara yer bulunamıyor.
 
Kadın yolcular telefonla bilet almak istediklerinde de aynı uygulamayla karşılaşıyor. Tren bileti almak isteyen kadınlar, oturmak istedikleri koltukları kendileri seçmek isterse giriş yaptıkları ekrandan “erkek seçeneği”ni işaretleyip işlem yapabiliyor.
 
ENGELLİ KADIN YOLCUYA YER YOK
Tren yolcusu kadınların büyük bir mağduriyeti de ‘tekerlekli sandalye yeri’ni seçememeleri. Büyük mağduriyete uğratan bu sistemle engelli kadın yolcular da TCDD’nin belirlediği herhangi bir koltuğa oturmak zorunda kalıyor.
 
THY YANLIŞTAN DÖNMÜŞTÜ
Geçtiğimiz günlerde THY’de kadınlara yönelik bir skandala imza atmıştı. THY’nin internet sitesinde yayınlanan “THY ile Aile” kampanyasının detaylarında ilginç bir önkoşul yer almıştı. THY’nin yurtiçi seyahatlerde aile olarak yapılan rezervasyonlarda uygulanan yüzde 20 indirim çift soyadlı kadın yolcuları kapsamadığı belirtildi.
 
THY’nin sitesinde yer alan “Çift soyadına sahip yolcularımız Aile indirimi kapsamında olmayacaklardır.” ibaresi, konunun tepki alması üzerine kaldırılmıştı.