Tarımda dünyada 7'nci, Avrupa'da birinciymişiz

Tarımda dünyada 7'nci, Avrupa'da birinciymişiz

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin tarımda dünyanın 7'nci, Avrupa'da ise birinci ülke olduğunu açıkladı. Eker, finansal krizlere ve kuraklıklara rağmen tarımın son dokuz yılın sekizinde büyüyerek son yarım yüzyılın rekorunu kırdığına

Mehdi Eker, Türkiye’nin tarımda dünyanın yedinci büyük ülkesi haline geldiğini söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Avrupa’da ise birinci tarımsal güç olduğumuzu kaydederek, gıda ihtiyacını karşılayan Türkiye’nin yaklaşık 200 ülkeye 2 bine yakın ihraç eden bir konuma geldiğini belirtti.
 
Mehdi Eker, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, bölgesinde liderliği, dünyada da ön sıralara yükseltmeyi hedefleyen Türkiye’yi geçmiş yılların ataletini üzerinden atarak önemli noktalara getirdiklerini kaydetti. 2002 yılında başlayan değişim ve dönüşüm anlayışının Türk tarımında da birçok önemli başarının ve rekorların yaşandığı bir dönem olduğunu dile getiren Eker şunları ekledi:

“75 milyonu aşan genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Biz; dünya değiştikçe, iklimler değiştikçe, tarımın da bu değişime ayak uydurması, büyümesi ve güçlenmesi gerektiğine inandık. Tarıma stratejik bakış açısı getirdik. Çiftçimizin emeğini, alın terini koruyan, daha fazla gelir, daha fazla iş sağlayan dev yatırımları arka arkaya hayata geçirdik.

Türkiye, yaşanan küresel finans krizlerine ve kuraklıklara rağmen son 9 yılın 8'inde büyüyerek son yarım yüzyılın rekorunu kırdı. Tarımda dünyanın 7'inci büyük, Avrupa'nın ise 1'inci tarımsal gücü haline geldik. Kendi vatandaşının gıda ihtiyacını karşılayan Türkiye, 188 ülkeye 1663 tarımsal ürün ihraç eden bir konuma geldi. 2002 Yılında 4 milyar dolar olan gıda ihracatımız ilave 6 milyon nüfus ve 16 buçuk milyon turist doyurulduktan sonra 2012 yılında 16 milyar dolara ulaştı. Son 10 yılda gıda ihracatımız tam 4 kat arttı. Gıda maddeleri dış ticaretinde Türkiye net ihracatçı bir ülke konumuna geldi. Türk tarımının bu dönemdeki rekorları da hiç azımsanmayacak sayıda. Tarımsal üretimde 7 üründe lider olan Türkiye, 35 üründe de ilk 5 arasında bulunuyor.” (M.İ)