Tarihi Yok Edecek İhale Bugün

Tarihi Yok Edecek İhale Bugün

558 yıllık geçmişe sahip 'Tersane-i Amire'nin yeni akıbeti belirleniyor. 'Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi'nin bugün yapılacak ihalesinde, İstanbul'lular ise yine ne yapılacağından habersiz.

AKP ihya ettiği tarihin sayfalarına bugün bir yensini daha ekliyor. 558 yıllık geçmişe sahip 'Tersane-i Amire'nin yeni akıbeti bugün  belirleniyor.  İstanbul'luların ise yine fikirleri alınmadı ve ne yapılacağından habersizler.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 558 yıl önce kurulan tarihi Haliç Tersanesi’ni yap-işlet-devret modeliyle özelleştirilmek üzere bugün ihaleye çıkarıyor. 

250 dönümlük alandaki tarihi yapılar üzerine 2 yat limanı, 2 adet 5 yıldızlı otel, bin kişilik cami, AVM ve otopark inşa edilecek. Başbakan  Tayyip Erdoğan’ın 3. köprünün temelini atarken açıkladığı Haliç projesi için bugün teklifler alınacak. 4 yılda tamamlanması hedeflenen proje 49 yıllığına ihale edilecek.

"KONUYU UNESCO GÜNDEMİNE TAŞIYACAĞIZ"

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, dünyaca öneme sahip endüstri mirası olan Haliç Tersanesi’nin değerlerini yok edecek ve hukuka tamamen aykırı olan ihale sürecinin durdurulmasını istedi. Muhcu, konuyu UNESCO’nun gündemine de taşıyacaklarını belirterek, “UNESCO, Haliç Metro Köprüsü ile ilgili silueti bozduğu için bakanlığa ve İBB’ye uyarılarda bulunmuştu. Ama bu uyarılar hiç dikkate alınmamıştı. Şimdi tersanede uygulanacak proje, köprüden daha büyük bir tahribat yaratacak” diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANI BU YAĞMAYI MEŞRULAŞTIRAN BİR KONUMDA"

Haliç Tersanesi’nin bugün hem özelleştirme, hem plan kararı hem de ihalesinin aynı anda yapılacağını ve bunun hukuka uygun olmadığını vurgulayan Muhcu, bu sürecin Cumhurbaşkanı’nın himayesinde gerçekleştirilmesine de tepki göstererek “Abdullah Gül’ün bu yağma sürecini meşrulaştıran bir konumu var. İlk kez Cumhurbaşkanlığı bir kent yağması projesi ile birlikte anılıyor” dedi.