TARİHİ TÜRK BAYRAĞI 97 YIL SONRA EVE DÖNÜYOR

TARİHİ TÜRK BAYRAĞI 97 YIL SONRA EVE DÖNÜYOR

Tarihi Türk Bayrağı'mızda mutlu son.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Suriye’nin başkenti Şam’daki Osmanlı karargahının İngiliz kuvvetleri tarafından işgal edilmesinin ardından gönderden indirilerek İngiltere’ye getirilen tarihi Türk bayrağı, İngiltere’nin Hertford kentindeki Haileybury Koleji’nde düzenlenen bir törenle Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz’e teslim edildi.

Törende yaptığı konuşmada Atatürk’ün Çanakkale’de hayatını kaybeden yabancı  askerler için söylediği “Şimdi dost bir ülkenin topraklarında yatıyorsunuz. Huzur içinde uyuyun. Bizim için Mehmetler ile Johnnyler arasında bir fark yok” sözlerini hatırlatan Çeviköz “Biz yüzyıldır topraklarımızda hayatını kaybeden İngiliz askerlerini saygıyla anıyor ve onları da oğullarımız gibi görüyoruz. Bugün burada bir kez daha İngilizler’in de bizim ulusal sembollerimize aynı saygıyı gösterdiğine şahit oluyorum” dedi.
 
BAYRAĞIN 97 YILLIK YOLCULUĞU
 
1 Ekim 1918’de Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı Yıldırım Ordular Grubu’nu hezimete uğratarak Suriye’yi ele geçiren İngiliz General Edmund Allenby, Şam’daki Osmanlı karargahında gönderden indirdiği Osmanlı Bayrağı’nı Başçavuş Edgar Turner’a teslim etti.
 
Turner, hayatı boyunca büyük bir ihtimamla koruduğu bayrağı oğlu Donald Turner’a miras bıraktı. Turner ailesinde nesilden nesile aktarılan Türk bayrağı sonunda Başçavuş Turner’ın torunun oğlu olan 18 yaşındaki Jack Turner’a ulaştı.
 
Eylül ayında i General Edmund Allenby’nin de bir zamanlar eğitim gördüğü Haileybury Koleji’nde okumaya başlayan Jack Turner, Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcının 100. Yılında bayrağın artık Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğine karar verdi.
 
Haileybury Koleji müdürü Joe Davies, öğrencisi Turner adına Büyükelçi Çeviköz ile iletişime geçerek bayrağın tam 97 yıl sonra Türkiye’ye iade edilmesini sağladı.
 
Bayrak teslim töreninden sonra Hürriyet’e konuşan Jack Turner, “Birinci Dünya Savaşı’nın yüzüncü yılında bu Osmanlı  bayrağını ait olduğu yere, Türkiye Cumhuriyeti’ne iade ederek savaşta ölenleri anmak ve Türkiye’ye dostluğumuzu göstermek istedim” dedi.
 
BÜYÜKELÇİ’NİN SON GÖREVİ
 
28 Haziran’da Londra Büyükelçiliği görevini eski MIT Müsteşar Yardımcısı Abdulrahman Bilgiç’e devredecek olan Çeviköz,  Hv. Kur. Alb. Ömer Özkan’ın da hazır bulunduğu bayrak teslim töreninden sonra yaptığı açıklamada “100 yıl kadar önce Şam’da alınan bayrağımızın tekrar Türkiye Cumhuriyeti’ne geri dönmesi ve benim de görevimin son günlerinde bu bayrağı burada teslim almam çok duygulu bir olaydı. Bunu yaşadığım için hakikatten çok memnunum” dedi.
 
Çeviköz sözlerine “Bugün burada olan herkes çok duygulu anlar yaşadı. Bu tören benim anılarımda unutulmayacak bir yer tutacak. Bizim için en değerli şey olan bayrağımızın 97 yıl sonra bize dönmüş olmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bayrağımızı büyükelçiliğimizde büyük bir ihtimamla, gözümüz gibi muhafaza edeceğiz. Bayrağımızın ait olduğu yere dönmesi, ilgili müzelerde sergilenmesi için Ankara ile gerekli temaslarda da bulunduk” diyerek devam etti.
 
Büyükelçi, bayrağın, Haileybury Koleji müdürü Davies’in özel ricası üzerine Türkiye’ye gönderilmeden önce kolejin 1. Dünya Savaşı’nı anmak için düzenleyeceği sergide yer alacağını da belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı