Tarihi Süzgeç binası bir gecede yıkıldı!

Tarihi Süzgeç binası bir gecede yıkıldı!

Ankara’nın modern mimarlık eserlerinden olan ve Çubuk Barajı’ndan gelen suyu Ankara’ya pompalayan Süzgeç binası, Koruma Kurulu’na yapılan başvurunun yanıtı beklenmeden Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından bir gecede yıkıldı.
 
 Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara kent tarihine yönelik saldırıları durmak bilmiyor. ODTÜ’den yol geçirilmesi projesi halen tartışma konusuyken, AOÇ içindeki tarihi Tekel Fabrikası son anda koruma kurullarında tescillenirken, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin arkasında kalan ve Çubuk Barajı’ndan gelen suyu Ankara’ya pompalayan tarihi Süzgeç binası kurtarılamadı. ASKİ mülkiyetindeki bina, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekiplerce bir gecede yıkıldı.
 
Süzgeç binasının yıkılmasıyla ilgili olarak Cumhuriyet’e konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter üyesi Tezcan Karakuş Candan, geçen mayıs ayında yapı hakkında tespitler yaptıklarını, konuyu gündeme taşıdıklarını ve tescil edilmesi amacıyla koruma kurullarına başvurduklarını söyledi.
 
Candan Süzgeç binası ile ilgili şöyle konuştu:

Artık hangisiyle uğraşacağımızı biz de bilmiyoruz. Bu endüstri mirası. Girildi ve bir günde yıkıldı. Cumhuriyet döneminin çok önemli bir yapısı. Endüstri mirası. Çubuk Barajı’ndan gelen suyun Ankara’ya pompalayan bir süzgeçti. Modern mimarlık eseriydi, sergi evi gibi yatay düzlemde yapılmış ender örneklerden biriydi.

KURUMLAR GEREĞİNİ YAPMIYOR
 
Koruma Kurulu’nun tescil başvurusunu gündeme dahi almadığını belirten Candan, binanın hastane yapılmak üzere bir gecede yıkıldığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Gittiğimizde yüzde 80 oranında yıkılmıştı. Cumhuriyet dönemi mimari hükümet ve belediyenin bakışıyla tehdit altında. Koruma kurulları görevini yapmıyor. Yargı siyasallaşmış, kararları tartışılır. Cumhuriyet dönemi yapılarının açığa çıkarılması için bir çalışma başlatılması lazım, yoksa elimizden bir bir gidiyor.