Tarih Yandı Cezası 10 AY

Tarih Yandı Cezası 10 AY

Haydarpaşa Garı'nın tamiratı sırasında çatıda çıkan yangın...

TARİH YANDI CEZASI 10

Haydarpaşa Garı yangını davasında, 2 tadilat işçisi ve izolasyon çalışmasını yürüten şirketin sahibi 10'ar ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer 3 sanık beraat etti.
Haydarpaşa Garı'nın tamiratı sırasında çatıda çıkan yangın nedeniyle 'taksirle yangına sebebiyet vermek' ve 'genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması' suçlamasıyla TCDD mühendisleri ve işçilerin de aralarında olduğu 6 kişiye 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın karar duruşması görüldü.
Anadolu 8. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya yangının çıktığı tarihte Haydarpaşa Garı'nda izolasyon çalışmasını yürüten şirket sahipleri tutuksuz sanıklar İhsan Kaboğlu ve Hüseyin Kaboğlu, tadilat işçisi Zafer Ateş ve taraf avukatları katıldı.

"ÇIKIŞ NEDENİ SAPTANAMADI"


Duruşmada sanık avukatlarından Cengiz Kesici, TCDD mühendislerinin yangından önce sorumluluklarının bittiğini belirterek, “Binanın çatısında bir milyon 481 bin liralık tadilat maliyeti çıkarılmıştı. Şayet yangın olmasaydı da bu masraflar yapılacaktı" diye konuştu.
Sanık avukatlarından Rüştü Köprülü ise yangına ilişkin 4 kez bilirkişi raporu alındığını ifade ederek, söz konusu yangının elektrik kontağından çıkmış olabilme ihtimalinin raporlarla desteklendiğini kaydetti. Son alınan bilirkişi raporunda sigara izmaritinden dolayı da yangının çıkmış olabileceğini belirten avukat Köprülü, yangının çıkış nedeninin saptanamadığını ifade etti. Tutuksuz sanıklar ise son savunmalarında beraatlarını talep etti.

“SUÇ, TARİHİ BİR BİNAYA KARŞI İHMAL SONUCU İŞLENDİ"


Mahkeme, çatıda izolasyon çalışmasını yapan işçiler Zafer Ateş ve Hüseyin Doğan ile izolasyon çalışmasını yürüten şirket sahiplerinden Hüseyin Kaboğlu hakkında 'Taksirle yangına neden olmak' ve 'Genel Güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması' suçunu işledikleri gerekçesiyle 10'ar ay hapis cezasına çarptırıldı. Zararın karşılanmamış olması, suçun tarihi bir binaya karşı ciddi bir ihmal sonucu işlenmiş olduğunu belirten mahkeme, verilen cezanın ertelenmemesine hükmetti. Diğer sanıklar TCDD mühendisleri Suavi Günay ve Ayşe Kaplan, izolasyon çalışmasını yürüten şirketin sahiplerinden İhsan Kabloğu ise söz konusu suça ilişkin kusurları bulunmadığından beraat etti.

OLAYIN GEÇMİŞİ


28 Kasım 2010 tarihinde Haydarpaşa Garı'nda çıkan yangının ardından, çatıda izolasyon yapan Zafer Ateş ve Hüseyin Doğan adlı işçiler, izolasyon çalışmasını yürüten şirketin sahibi İhsan Kabloğu ve Hüseyin Kaboğlu hakkında, 'taksirle yangına sebebiyet vermek' suçundan, TCDD mühendisleri Suavi Günay ve mühendis Ayşe Kaplan hakkında ise, “genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması" suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.