Taraf'ta istifaların perde arkası

Taraf'ta istifaların perde arkası

Taraf Yazı İşleri Müdürü Tayiz twitter hesabından Ahmet Altan ve Yasemin Çongar'ın istifa ettiklerini duyurdu. İstifaların arkasında "yönetim" üslubu üzerinde çıkan görüş ayrılığının bulunduğu öğrenildi.

Taraf gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kurtuluş Tayiz twitter hesabından Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan ve yardımcısı Yasemin Çongar'ın istifa ettiklerini duyurdu.

Taraf gazetesi yazarı Kurtuluş Tayiz, kısa bir süre önce sosyal paylaşım sitesi twitter'dan "Bu haberi vermek zorunda kaldığım için üzgünüm. Ahmet Altan ve Yasemin Çongar Taraf'tan istifa etti. Ahmet Altan bugün veda yazısını yazacak" mesajlarını paylaştı.

Gazete uzun bir süredir Ahmet Altan'ın başında yer aldığı bir grup yazar ile Yıldıray Oğur ve Markar Esayan gibi yazarlar arasında hükümete ilişkin tutuma dair polemik yaşanıyordu.

Altan ve onunla hareket edenler yazılarında AKP hükümetine eleştiriler getirirken diğer grup bu eleştirileri eleştirerek 'daha yapıcı olunması ve hükümete şans tanınması gerektiğini' savunuyordu.

Altan ve Çongar'la gazetedenayrılacaklar arasında pazartesi röportajları ile tanınan Neşe Düzel'in de yer aldığı belirtiliyor.

ESAYAN VE BELGE DE İSTİFA ETTİ

Taraf Yayın Koordinatörü Markar Esayan, röportajlarıyla ses getiren Neşe Düzel ve "Türkiye'nin Halleri" isimli köşeyi yazan Murat Belge de istifa eden isimler arasında yerini aldı.

Toplantı yapan gazete çalışanlarından Yazı İşleri Müdür Yardımcısı Mehtap Genç ve Ekonomi Şefi Eylem Düzyol başta olmak üzere bütün birim yöneticilerinin istifa kararı aldığı belirtiliyor. 

Gazete çalışanlarını fevri olmamaları konusunda uyaran Yasemin Çongar, “Bu gazeteyi bugüne kadar beraber çıkarttık, bundan sonra da sizler çıkartacaksınız” diye konuştu.

ARSLAN: TARAF DEVAM EDECEK

Taraf gazetesinin sahibi Başar Arslan, Kurucu Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar ve kurucu ekipte yer alan Neşe Düzel'in istifalarının ardından "gazetenin lağvedileceği" iddialarını yalanladı. 

Arslan, "Taraf yoluna devam edecek. Altan ve ekibinin çok büyük katkıları oldu. Yaptıklarıyla demokrasi tarihine geçtiler" dedi.

Başar Arslan, Taraf'taki istifalarla ilgili olarak T24'ün sorularını yanıtladı. Arslan, ayrılık gerekçesi olarak "Çok önemli işler yaptılar ve yoruldular. Geldiğimiz noktada bir anlayış farkı oluştu" dedi. 

Arslan, şunları söyledi: "Taraf'ı lağvetme, kapatma söz konusu değil. Taraf yoluna devam edecek. Çok büyük hizmetleri oldu, çok önemli işler yaptılar. Türk demokrasi tarihine geçtiler. Ama yoruldular, geldiğimiz noktada bir anlayış farkı oluştu. Ahmet Altan'la elbette dostluğumuz sürecek. Aslında Türkiye için şaşırtıcı olan bu karar bizim için gazete içinde planlanmış bir şeydi. Taraf'ın kuruluşundan sonra beşinci yılda yapılması üzerinde konuştuğumuz bir plandı. 2013'e kalınmadan başlamasını konuştuğumuz bir süreçti."

NEŞE DÜZEL TARAF'TA BÜTÜNLÜK BOZULDU

Taraf gazetesinin kurucu kadrosu içinde yer alan ve "Pazartesi Konuşmaları" adı altında söyleşiler yapan Neşe Düzel, istifa kararı için "Bütünlük bozulduğu için ayrıldım. Gazetenin sahibi Başar Arslan gibi cesur bir medya patronu bir daha kolay çıkmaz" dedi.

Taraf Gazetesi İmtiyaz Sahibi Başar Arslan hakkında "Onun gibi cesur bir medya patronu bir daha kolay kolay çıkmaz" diyen Neşe Düzel, Arslan için "Fedakarca tehlikeyi göze aldı" ifadesini kullandı. Düzel, "Arslan'ı korumak için mi istifa ettiniz" sorusuna "Alakası yok" diyerek karşı çıktı ve "Taraf kurulduğundan beri nelerle karşı karşıya geldi" dedi.

Taraf gazetesinin istifalardan sonra kapatılacağı yönündeki iddiaları da sorduğumuz Düzel, "Bu bir nöbet değişimidir. Biz istifa ettik, diye gazete okuyucuları gazeteyi bırakmaz" dedi.

İSTİFALARIN PERDE ARKASI

Taraf gazetesindeki istifaların arkasında "yönetim" üslubu üzerinde çıkan görüş ayrılığının bulunduğu öğrenildi.

T24'ün Taraf gazetesinden aldığı bilgilere göre, Kurucu Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Yasemin Çongar ve kurucu ekipten Neşe Düzel ile başlayan istifalara ilişkin süreç şöyle gelişti:

Şubat ayında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda halka açılan Taraf gazetesinin hakim ortağı Başar Arslan, künyede "Kurucu Genel yayın Yönetmeni" olarak geçen ve yakın bir dostluk içinde bulunduğu Ahmet Altan'a, gazeteyi fiilen yönetmesini arzu ettiğini söyledi. Altan ise, "yeni romanını yazmak için vakit ayırmak istediğini belirterek" Başar Arslan'a, mealen "Yaşım ilerledi ve ben romanıma vakit ayırmak istiyorum. Bu işi en iyi Yasemin Çongar yapar" cevabını verdi.

Arslan, Ahmet Altan'a "gazetenin daha iyi yönetilebileceğini" söyleyerek ısrar etti. Ancak bu konuda Altan'ı ikna edemedi. Bunun üzerine, daha önce konuşulmuş olan beşinci yıl planı çerçevesinde ayrılıkların aşamalı olarak yürürlüğe girmesi konuşuldu. Fakat plan kısa sürede duyuldu ve "Taraf'ta istifa depremi" olarak kamuoyuna yansıdı.

Taraf'taki kaynaklar, istifaların Altan, Çongar ve Düzel ile sınırlı olmadığını, başta yazı işleri olmak üzere diğer kadrolardan da istifaların gündemde olduğunu söylediler.

AHMET ALTAN'DAN BOŞALAN KOLTUĞA KİM OTURACAK?

Taraf Gazetesi'ndeki sürpriz istifalardan sonra yönetim için adı geçen isim kim? Ahmet Altan'dan boşalan koltuğa Yıldıray Oğur'un geçeceği iddia edildi. Oğur bu iddiayı Twitter'dan ''Taraf'a Genel Yayın Yönetmeni olduğum iddiaları külliyen yalandır'' yazarak yalanladı.