TANER YILDIZ AĞZINDAN KAÇIRDI: TÜRKİYE’DEN İSRAİL’E JET YAKITI GİTTİ!

TANER YILDIZ AĞZINDAN KAÇIRDI: TÜRKİYE’DEN İSRAİL’E JET YAKITI GİTTİ!

Hükümet göndermedi derken kendi ağzıyla yakalandı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Adana'nın Ceyhan İlçesi'ndeki Deniz Terminali'nde yapılan 'BTC'de 2 Milyar Varil Sevinci' kutlama törenine katıldı. Konuşmasında yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinen Yıldız, seçim öncesinde farklı dezenformasyonlarla karşılaştıklarını söyledi.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, '"sosyal medyada gördüm ve hatırladım. Yine OECD'ye benzer bir durum Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nda yaşandı. Türkiye yine imzaladı" açıklamalarına değinen Yıldız, iddiaların gerçek dışı olduğunu söyledi. Yıldız, şöyle konuştu:

"Ekmeleddin İhsanoğlu, Uluslararası Atom Enerji Ajansı'nda İsrail'in veto edilip edilmemesiyle alakalı başlık sundu. Çok açık söylüyoruz, Türkiye'nin Uluslararası Atom Enerji Ajansı'nda İsrail'i veto hakkından vazgeçtiğine dair haber gerçeği yansıtmıyor. Bu bilgileri kendisine verenlerin tekrar tekrar teyitten geçirmesi gerekiyor. Şimdiye kadar yaptığı hizmetlerden Türkiye'ye ve diğer Müslüman ülkeler ne kadar fayda sağlamıştır, bunlar tabii ki önümüzdeki günlerde tartışılacak. Ama bu yanlış bilginin buradan düzeltilmesi lazım."

"İSRAİL'E JET YAKITI SATILMADI"

DHA'nın haberine göre; Türkiye'nin İsrail'e jet yakıtı sattığı iddialarıyla ilgili de konuşan Bakan Taner Yıldız, şunları söyledi:

"Ben bunu bir kaç kez söylemiş olmama rağmen acaba bundan sonra farklı bilgi verecek mi diye beklenti var. Son olarak söylüyorum jet yakıtıyla alakalı İsrail'e bir satış gerçekleştirilmemiştir. Eğer İsrail üzerinden bir politika geliştirmek istiyorsanız, bunu yalan üzerine koymanız gerekmiyor. Bunu gerçekler üzerinden de yapabilirsiniz. Biz Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak herhangi bir petrol satışını ve herhangi bir jet yakıtı satışını İsrail'e gerçekleştirmiş değiliz. Türkiye'den transit satışlar var. Bunu herhangi bir firma satmış olabilir. Ama açık yüreklilikle söylüyorum Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak Başbakanımız'a atfen söylenmiş olan jet yakıtları satışı gerçekleşmemiştir."

"İSRAİL'İN GAZZE İŞGALİ PROJELERİMİZE ENGEL OLUŞTURUYOR"

Türkiye'nin birbiriyle çatışan, büyük güç odaklı projelerin ülkesi haline geldiğini kaydeden Bakan Yıldız şöyle devam etti:

"Doğu Akdeniz ile Güney Kıbrıs ve İsrail'in bulunduğu bir ortamda, siyasi fizibilitenin çok daha hızlı bozulduğunu görüyoruz. Biz bunu önceden de belirtmiştik. İsrail'in, özellikle son zamanlarda gerçekleştirdiği Gazze işgaliyle beraber zulmü bu projelerimiz önünde çok ciddi bir engel oluşturuyor. Bu yalnızca bir insanlık suçu değildir, bu Gazze işgali dünyanın İsrail ve Gazze'de sınıfta kaldığının resmidir. Ramazan ayındayız ve Müslüman kardeşlerimizin orada açıkça zulüm görmesini hiçbir şekilde hoş göremeyiz ve bununla alakalı tüm uluslararası girişimler yapılıyor."

"BTC, 2 MİLYAR VARİLLİK KAPASİTEYE ULAŞTI"

Botaş International Limited'in (BIL), 2001 yılında Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nı işletmekle görevlendirildiğini anlatan Yıldız şöyle konuştu:

"Buradan akan petrolün yüzde 6,75'lik kısmı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) ait. Karşılık geldiği rakam 30 milyon varil civarında ve bu Türkiye'nin geliri olarak kaydediliyor. Irak'taki gelişmeleri yakinen takip ediyoruz. Kerkük-Yumurtalık ham petrol hattının nihayet noktası yanı başımızda, Adana bölgemizde. Bir köprü ülke olarak burada bulunuyor olmamızın haricinde, stratejik olarak da yapacaklarımızın olduğunun bilinmesi lazım. Türkiye, coğrafyasından kaynaklanan avantajı yerinde kullanacak. Kerkük-Yumurtalık boru hattının kapasitesi yıllık 70 milyon ton, BTC'nin kapasitesi ise 50 milyon ton. Ama sevk ettiği miktarlara baktığımızda, 2 milyar varillik kapasiteye ulaştı BTC. Bugünkü rakamlarla bu 200 milyar dolarlık ciro demektir. Çok ciddi, büyük bir rakam. Bu aynı zamanda boru hattı olmaması halinde, İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçişin bu kadar daha fazla yoğunlaştığını düşünelim. Bizim tabiat ve kültür varlıklarımıza ciddi bir katkı demektir. Çevreye duyarlı proje derken bunların her birini kast ediyoruz."

 

Tören sonunda BIL Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Akif Çay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a törene katılımından dolayı teşekkür plaketi takdim etti. Törene; Adana Valisi Mustafa Büyük, Ak Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, Ceyhan Belediye Başkanı Ak Partili Alemdar Öztürk, sivil toplum örgütü temsilcileri ile davetliler katıldı.

'BAĞDAT'TAN SEVKİYAT YAPILMIYOR'

Törenin ardından tesisi gezen Bakan Taner Yıldız, elektronik sistemler hakkında bilgiler aldıktan sonra depoların olduğu alana geçti. Burada tesis hakkında bilgiler veren Yıldız, şunları söyledi:

"Arkamızda gördüğünüz saha hem Bakü - Tiflis - Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın nihayetlendiği, tankların bulunduğu nokta hem de 'Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol' diye isimlendirdiğimiz, Irak'tan gelen petrolün nihayetlendiği nokta. Beyaz tanklar BIL'e ait, yani Bakü - Tiflis - Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın depolama alanları. Kahverengi tanklar da Irak'tan gelen petrolün depolanma alanları. Kahverengi tanklar 12 tanedir, bunun 7'si, Bağdat'tan gelecek petrolün ayrı bir şekilde depolanmasını, diğer 5 tank da, Kuzey Irak'tan gelen ham petrolün depolanmasını ihtiva eder. Şu an Bağdat'tan, Mart ayından bu yana sevkiyat yapılmadığı için, tanklarımız boş. Her an Bağdat'tan gelebilecek sevkiyatı alabilecek ve depolayabilecek kapasiteye sahibiz. Kendilerinin sevkiyat yapıyor olması halinde, buradan tüketiciye doğru sevk ederiz. Tabii Kuzey Irak'tan şu anda 2,6 milyon dolar varillik kısmı depolarda bekliyor ve sevkiyata hazır. Onlar bunu ihaleyle satıyor olmaları halinde veya bunları sevk ediyor olmaları halinde, tekrar sevkiyat istediğimiz noktalara ulaşacaktır. Şu an çok küçük miktarda Kuzey Irak'tan sevkiyat yapılmaktadır, ama bu depoların boşalması bizim de tabii ki önceliğimiz. Buna karar verecek olan da Irak'ın kendisidir. Buradaki petrollerin bir kısmı Irak'ın, bir kısmı da Azerbaycan'ın ortak petrolleridir. İnşallah burayı çok daha geniş bir enerji merkezi haline getirmeye gayret ediyoruz. Diğer farklı projeleri de birazdan sanayicilerle yapacağımız toplantıda kararı vermiş olacağız."

DOĞALGAZ FİYATI, 2008'İN ALTINDA

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, başta IŞİD olmak üzere Ortadoğu'da yaşanan olaylar nedeniyle dünyada petrol fiyatlarının arttığını hatırlatılarak, bu artışın Türkiye'ye zam olarak yansıyıp yansımayacağı sorusu üzerine şöyle konuştu:

"İstikrarsızlığı hiç sevmeyen sektörlerden biri enerji sektörüdür. En ufak bir hareketlenme, enerji sektöründe çok daha yüksek maliyetlere yol açmakta. O yüzden yalnızca kendi istikrarımız değil, bölgenin de istikrarı bizim için önemlidir. Dünya petrol piyasalarında maliyetler arttı, tabii ki doğalgaza da bağlı maliyetler, bununla beraber artmış oluyor ama biz tüketicimize, sanayicimize bunları yansıtmamakla alakalı gayretlerimizi, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bildiğiniz gibi, her ayın sonunda doğalgazla alakalı, her 3 ayda 1 de elektrikle alakalı fiyat düzenlemeleri yapılıyor ve şu an Türkiye'deki doğalgaz fiyatları 2008 Kasım ayı fiyatlarından daha düşüktür. Bütün bunları düzenleme isteğimizden, gayretimizden kaynaklanıyor ve vatandaşımızın, sanayicimizin temiz enerji kaynaklarından hem meskenlerde hem de sanayi tesislerinde yararlanmasının önünü daha fazla açmamız gerekiyor. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar da bundan ibarettir."

HATAY'A GEÇTİ

Bakan Taner Yıldız, tesisi gezdikten sonra sanayicilerle bir toplantı yaptı. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Yıldız, Başbakan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitingine katılmak üzere karayolu ile Hatay'a hareket ettti.

Kaynak:Haber Kaynağı