Tam Bir Faşizm !

Tam Bir Faşizm !

"Mesele alan da değil, amaç Taksim'i işçilere kapatmaktır. Proje budur"  

Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakıldı

"Mesele alan da değil, amaç Taksim'i işçilere kapatmaktır. Proje budur"   

Pınar ÇITAK KOYGUN-İdris TİFTİKÇİ / İSTANBUL
 
 
 Eski milletvekili Ufuk Uras, Taksim Meydanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Uras'ın ardından CHP milletvekili Süleyman Çelebi de meydana gelerek açıklama yaptı. Çelebi, konuşmasında işçilere yapılan müdahaleleri eleştirdi. Çelebi Taksim Meydanına giren Hak- İş üyesi işçilerin davullu zurnalı kutlamasına da tepki gösterdi. 
 
" 1 MAYIS'TA HEPİMİZ YAYA KALDIK " 
 
Ufuk Uras, " Taksim'in yayalaşma projesini bir kenara bırakın. 1 Mayıs'ta hepimiz bence yaya kaldık. Bu restleşme ve uzlaşmama kültürü dünyanın hiçbir yerinde yok " dedi. Uras, " Taksim ile ilgili yasa teklifi veren bir milletvekili olarak geçen yıl Türkiye'nin her yerinde kutlandığı gibi burada da kutlanabilir bir ortak bir çözüm bulunabilirdi. Çünkü 1977'nin acıları canlı insanlar bunun hem mecliste araştırılmasını istiyorlar hem de Taksim'den vazgeçmek istemiyorlar. Bu anlaşılabilir talebi bir 3. dünya ülkesi gibi bütün yurttaşlara kapatmanın manası yok " dedi. Firuzağa üzerinden Taksim Meydanına geldiğini anlatan Ufuk Uras, " Değişik yerlerde insanlara müdahalelerde bulunuluyor. Koskoca İstanbul'un bir ev hapsinde tutulması kabul edilebilir değil. Dünyanın her yerinde neoliberal politikalara karşı sosyal politikalar savunuluyor. Bunun zemini bugün. Sayın Başbakan grup toplantısında da ifade etti. Sadece bu yıla has bir durum değil. Anadolu ve Avrupa yakasında iki miting alanı hazırlıyoruz demek bundan sonra da Taksim'e izin verilemeyeceği anlamına geliyor. Kabul edilebilir birşey değil " diye konuştu. 
 
"AMAÇ TAKSİM'İ İŞÇİLERE KAPATMAKTIR " 
 
Bu arada CHP milletvekili Süleyman Çelebi de Taksim Meydanına geldi. Burada bir açıklama yapan Çelebi, " Tam bir faşizm uygulanıyor tam bir ceberrut devlet anlayışıyla. İnsanlar ambulans bekliyorlar. Çok ciddi şekilde yaralananlar var. Gaz ve tazyikli suyla her türlü müdahaleyi orada yaptılar.Mesele alan da değil, amaç Taksim'i işçilere kapatmaktır. Proje budur. Burayı biz mücadeleyle elde edeceğiz, bunun bedelleri var " dedi. 
 
Kendisinin de birçok kez biber gazı yediğini anlatan Çelebi, " Nefes nefese geldim. Bugüne kadar yoğunlaştırılmış bir gaz uygulaması bugün daha da hararetli hale gelmiştir. Bugün çok acımasız çok insafsız insanlık dışı olmuştur. Dolayısıyla bunu protesto ediyorum " diye konuştu. 
 
ÇELEBİ'DEN HAK-İŞ'E TEPKİ 
 
Çelebi konuşması sırasında davul ve zurna eşliğinde meydana giren Hak - İş üyesi işçilere de tepki göstererek, Şu anda davulla zurnayla buraya girmenin bir anlamı yok. İnsanlar gaz yerken, insnalar darp edilmişken, birkaç kişiyi buraya koyarak burada anma yaptırmayın. Davulluk birşey yok şu anda. Kendilerini tatmin etmiş olabilirler ama imtiyazlı bazı grupların buraya konulmuş olması birşey ifade etmez " dedi. Çelebi ardından Hak - İş temsilcilerinin yanına giderek, " Buraya gelmeniz anlamlı ama herkes şu anda gaz altında.Böyle davulla zurnayla böyle bir anma yapmayın " dedi. Ardından Hak - İş üyesi işçiler ellerindeki karanfilleri Kazancı Yokuşuna bıraktılar. Ellerindeki çelenkle Cumhuriyet Anıtı önüne yürüyen işçiler burada saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı okudular.