Taksim'de 2 farklı iftar

Taksim'de 2 farklı iftar

Taksim, Ramazan ayının ilk gününde 2 farklı iftara sahne oldu. Bazı vatandaşlar Taksim Meydanı'nda Beyoğlu Belediyesi'nin kurduğu sofralarda iftarlarını açarken, bir diğer organizasyonda ise Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı'na kadar yer sofrası k

Beyoğlu Belediyesi Taksim Meydanı'nda iftar düzenledi. İftar sırasında Gezi Parkı'nın merdivenlerinde bekleyen kalabalık ise alkışlarla protesto eylemi gerçekleştirdi. Grup içinden bazı kişilerin ise 'Taksim herkesin onlar orada özgür haklarını kullanıyorlar" diyerek eylemden vazgeçirmeye çalıştığı görüldü. Bir süre daha devam eden alkışlı protestonun ardından kalabalık İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilen iftara gitti. 
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise, “Taksim Meydanı'ndaki bu iftarımızda 20 yıldır devam eden bir iftar. Ancak bu sene biraz daha popüler bir gündemle yaşanılan sıkıntıların ardından bu rahmet ve kardeşlik ayında herkesin bu vesile ile sofrada buluşmaya ihtiyacı olduğunu hissediyoruz. Dolayısıyla iftar sofrasını tam orta noktada bu sene kurmuş olduk. 1000-1500 kişiye burada hizmet vermiş olacağız. Tam iftar vaktinde buraya geliyoruz. Masalarımızı kuruyoruz. İftardan sonra da hızlı bir şekilde ayrılacağız ve 30 gün boyunca'da devam edeceğiz" diye konuştu. 
İftar yemeği bittikten sonra İstiklal Caddesi'ndeki iftardan gelen vatandaşlar ile belediyenin organizasyonuna katılan vatandaşlar arasında son günlerde yaşanan olaylarla ilgili tartışmalar ve sohbetler yaşandığı gözlendi.

İSTİKLAL CADDESİ'NDE YERYÜZÜ SOFRALARI
Bir başka organizasyon ise İstiklal Caddesi'ndeydi. Gezi Parkı eylemlerinde de yer alan Anti-Kapitalist Müslümanlar ve Devrimci Müslümanlar gruplarının çağrısıyla İstiklal Caddesi'nde binlerce kişi 'Yeryüzü İftarı' adıyla bir iftar organizasyon gerçekleştirdi. Galatasaray Lisesi önünden polisin önlem aldığı Taksim Meydanı'na kadar İstiklal Caddesi'nde kurulan yer sofralarında insanlar evlerinden getirdikleri yemeklerle iftarlarını açtı. İftarın sona ermesinin ardından vatandaşlar çöplerini topladı. İftardan sonra Gezi Parkı'na girmek isteyen vatandaşlar çevik kuvvetin izin vermemesi üzerine yaklaşık yarım saat İstiklal Caddesi'nde bekleyerek sloganlar attı. Daha sonra çevik kuvvetin çekilmesinin ardından Taksim Meydanı'na ve Gezi Parkı'na girdi. 

BU TAMAMMEN HALK SOFRASIDIR
Anti-Kapitalist Müslümanlar Hareketinin öncülerinden İhsan Eliaçık ise, "İftarın çağrısını biz yaptık herhangi bir sponsor yoktu. Flama yoktu, bayrak yoktu. Bu iftarı tamamen halk yaptı. Gezi Parkı'nda olanların arkasında kim var diyenler bugün sofralarda yenen yemeklere bir baksınlar. İnsanlar evlerinden tencerelerle tavalarla dolma, börek getirmişler. Bu tamamen halk sofrasıdır. Bu hareketin arkasında da halk var. 30 yıldır oruç tutuyorum ilk defa böyle bir sofrada bir araya geldik. Galatasaray'dan Taksime kadar daha bıraksalar Gezi Parkı'na da girecekler. Muazzam birşey oldu. Bu Türkiye'ye şu mesajı veriyor. Bu halkı lütfen dindarlar ve dinsizler, laikler ve müslümanlar diye bölmeyiniz. Bu halk hem dinine saygılıdır hem de dinden en uzak olarak bilinen tırnak içinde bir cadde olan İstiklal Cadd iftarı gördünüz. hınca hıç doluydu. Orada soğuk iftar sofraları var belediyenin 3 çeşit yemek var 1 çeşit su var. Burada ise 40 çeşit yemek 10 çeşit içecek vardı. Bolluk bereket dayanışmada birarada olmadadır. Türkiye'nin her yeri böyle olsa bolluktan bereketten geçilmez" diye konuştu.