Taksim Müdahalesi Yabancı Basında.!

Taksim Müdahalesi Yabancı Basında.!

Taksim'de dün polisin müdahalesi yabancı basında geniş yer bulurken, dünyanın önde gelen televizyonları dün akşamki müdahaleyi canlı olarak izleyenlerine aktardı, gazeteler de birinci sayfalarında yer verdi.


New York Times, 'Taksim Meydanı’nda protestocular ve polis çatıştı' başlığıyla birinci sayfadan verdiği haberde, polisin müdahalesi sonrası meydanda bir kaos yaşandığını belirtti. Gösteriler başladığından beri Başbakan Erdoğan’ın geri adım atmadığı ifade edilen haberde, Erdoğan ve destekçilerinin eylemlerin büyüklüğü ve süresi konusunda 'hesaplarının tutmadığı'ifadelerine yer verdi.

İngiliz The Guardian si ise üzerine tazyikli su sıkılan bir eylemcinin fotoğrafını 'Türk polisi eylemcileri Taksim Meydanı’ndan çıkarmaya çalışıyor' başlığıyla verdi. The Independent gazetesi de olayları manşetten verdi ve 'Taksim Meydanı Savaşı: Polis, eylemleri sonlandırmak için harekete geçti' başlığını kullandı.

İsrail’de İngilizce yayın yapan Jerusalem Post gazetesi, konuyla ilgili birinci sayfadan verdiği haberde, Çevik Kuvvet’in hükümet karşıtı göstericileri dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullandığını, buna karşın, başbakanın istifasını isteyen göstericilerin polise taşla karşılık verdiğini belirtti.

Fransız Le Monde gazetesi, konuyla ilgili haberinde, polisin güç kullanarak Taksim Meydanı’nının kontrolünü ele geçirdiğini belirtti. Aynı gazetenin birinci sayfasında yer alan karikatürde ise, elinde minare şeklinde bir hortumla tasvir edilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Atatürk posterleri ve 'Laiklik' yazılı afişler taşıyan göstericileri püskürttüğü görülüyor.

Taksim Meydanı’ndaki müdahaleyi manşetten veren Almanya’nın Der Tagesspiegel gazetesi ise, haberinde göstericilere tazyikli su sıkan bir TOMA aracının fotoğrafını ve 'Erdoğan, hoşgörünün bittiğini ilan etti' başlığını kullandı.

CNN International televizyonu 4 saat boyunca Taksim'den canlı yayın yaparken, zaman zaman Taksim Meydanı'ndaki gaz maskesi giymiş muhabiri de meydandan gelişmeleri canlı olarak aktardı. El Cezire, Fransa 24, BBC ve diğer dünya televizyonları da Taksim'den uzun süreli canlı yayın yapan televizyonlar arasında.