Taksim Direnişini Dünya Böyle Verdi

Taksim Direnişini Dünya Böyle Verdi

Taksim Gezi Parkı direnişi dışbasında yer buldu

CANLI YAYIN İÇİN TIKLAYINIZ

Gezi Parkı: Polis gaz ve tazyikli suyla müdahale etti

Taksim Gezi parkı direnişine sert müdahele eden İstanbul Polisnin tutumu dünya basınında da geniş yankı uyandırdı. Bir çok büyük medya kuruluşu geniş olarak verdi. Haber ekinde polisin uyguladığı orantısız güç kullanımını gösteren fotoğraflar ve videolar yayınlanıdılar. İşte onlardan bir tanesi..

BBC TAKSİM DİRENİŞİNİ BÖYLE VERDİM
 
Uluslararası Af Örgütü Amnesty International, ''Barışçıl göstericilere yönelik artan polis şiddeti ciddi yaralanmalara sebep oluyor. Aşırı güç kullanımı durdurulmalı'' uyarısında bulundu.
Barışçıl bir protesto için bir araya gelen eylemciler arasında çok sayıda yaralı da bulunuyor.
Parktaki ilk müdahalenin ardından Taksim ve İstiklal Caddesi'ne yönelen göstericilere burada da gaz bombası atıldı. Sosyal medyada yer alan görüntülerde Taksim Metro İstasyonu'nun ''gözyaşartıcı gaz''la dolduğu görülüyor.
Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaşadıklarını aktaran yüzlerce kişi, polisin müdahalesini "orantısız" olarak nitelerken, ''#direngeziparkı'' hashtagiyle eyleme destek mesajları yayılıyor.
'Müdahale değil, saldırı'
 
Eylemcilere destek vermek üzere Gezi Parkı'nda bulunan CHP milletvekili İlhan Cihaner, hükümetin İstanbul'a, doğasına, ağacına, insani olan her şeye saldırı başlattığını söyledi.
Cihaner, "Sabah saatlerinde şunu gördük; devlet vatandaşına tuzak kurdu. Sabah hiçbir uyarıda bulunmadan gaz bombaları, TOMA'larla saldırdı. Bu bir müdahale değil, saldırı" diye konuştu.
Gösterinin başından bu yana eylemcilere destek vermek için parkta bulunan BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in de, polisin müdahalesi sonucu yaralandığı bildirildi.
BDP gün içinde İstanbul'da eylem çağrısı yaptı.
Gazeteci Ahmet Şık da polisin biber gazı fişeğiyle kafasından yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Şık'ın kafasına iki dikiş atıldı.
Twitter'dan paylaşılan fotoğraflarda polisin, elinde pankartıyla kendini biber gazından korumaya çalışan bir göstericiye biber gazı sıkma anı ve köpeğe biber gazı sıkan bir polis de görüldü.
Eylemler yayılıyor
 
Eylemciler Gezi Parkı'nın arkasındaki bir otelin önünde toplandıkları sırada yapılan müdahalede yaralananlar için çağrılan ambulansların uzun süre gelmediğini belirtiyor.
DİSK'in yaptığı çağrıyla yüzlerce kişi TSİ 13.00'te bir araya geldi ve Taksim'de oturma eylemi yaptı.
Oturma eyleminde bu akşam saat 19.00'da Gezi Parkı'nda buluşmak için çağrı yapıldı. Polis bu basın açıklamasını da gaz bombası ile dağıttı.
BBC Türkçe'nin telefonla konuştuğu bir görgü tanığı, biber gazının Taksim metro girişine kadar ulaştığını ve metrodaki insanların da biber gazından etkilendiğini söylüyor.
Çevik Kuvvet sabah saatlerindeki müdahalenin ardından parkın etrafını barikatlarla kapattı.
Gezi Parkı'nda yaşananları protesto etmek için bu akşam Ankara ve İzmir'de de protestolar düzenlenecek.