SUUDİ ARABİSTAN AÇIKLADI; SAVAŞ KAPIDA

SUUDİ ARABİSTAN AÇIKLADI; SAVAŞ KAPIDA

Gelecek ay Türkiye dahil Sünni 35 İslam ülkesinin oluşturduğu "İslam İttifakı" toplantısı var. Toplantıda Suriye ve Irak'a kara harekatı konuşulacak

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Müsteşarı Tuğgeneral Asiri IŞİD’e yönelik kara harekatının Mart veya Nisan aylarında başlayacağını ifade etti.

SAVAŞ KAPIDA

Bu gelişmenin diplomasi çevrelerinde ne anlama geldiği ise başta Türkiye olmak üzere bölgenin ciddi bir ateş çemberi içerisine girmesi şeklinde yorumlanıyor. Aynı çevrelerce, "AKP iktidarı gittikçe kötüye giden ve normal koşullarda toparlanma ihtimali bulunmayan ekonomiyi unutturmak ve sonuçlarını ertelemek için milli bir bahane dizini üretme stratejisi güdüyor", deniliyor.  Bu nedenle Erdoğan ve AKP iktidarının Suriye ve Irak'ta yeniden başlayacak şiddetli çatışmalara büyük gereksinimi var şeklinde yorum yapılıyor.

SUUDİ ARABİSTAN'IN GEREKÇESİ PETROL

Konunun diğer ateşli taraftarı Suuidiler ise düşen petrol fiyatları yüzünden ciddi olarak sarsılmış durumdalar. Petrol ihraç eden ülkeleri üretimi kısma konusunda ikna edememişken, ambargosu kalkan İran'ında satıcı sistemine dahil olması durumu iyice kötüleştirdi. Diplomatik kulislerde Suudiler'in ve Katar'ın bölgede bir savaş çıkartmaktan başka şansı yok deniliyor.

İSLAM İTTİFAK ORDUSU

Başta Erdoğan'ın büyük destek verdiği İslam İttifakı Ordusu ise bu projeye hazırlanmak için önümüzde ki ay Riyad'da toplanıyor. Tamamı Sunni Müslümanlardan oluşan sözkonusu ittifakta Şii ya da Alevi yönetimi bulunan İslam Ülkeleri bulunmuyor. ( İran, Suriye ve Irak) Anlaşılacağı ve bu ittifakın ordusunun ilk müdahalesi ise Irak ve Suriye gibi Sunni yçnetimleri bulunmayan 2 ülkeye planlanıyor. Müdahalenin sözde amacı IŞİD ile mücadele, ama başta Rusya olmak üzere bir çok ülke be gerekçeyi inandırıcı bulmuyor.

AMERİKA'NIN POZİSYONU

Diplomasi çevrelerinde Amerika'nın bu konuda ki rolünün olabildiğince olayın dışında kalmak olarak yorumlanıyor. Amerika bir süredir Ortadoğu'da meydana gelen gelişmeleri ya müttefik adı altında taşeronları ile götürüyordu. Öte yandan ise İslam dünyasının birbiri ile savaşa girmesi ABD'yi ilgilendirmiyor. Özetle ABD içerisinde kendisinin olmadığı müslümanlar arası ya da  İran ve Suriye ile ittifak olan Rusya'nın Sunni ittifak ile Suriye ve Irak topraklarında savaşması işine geliyor.

RUSYA'DAN SERT AÇIKLAMA

Rusya ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Komisyonu BMGK'nin izni olmadan Suriye topraklarına asker göndermesini doğrudan müdahale sayarız açıklamasında bulundu.

Habertürk’ün haberine göre IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyona üye ülkelerin savunma bakanları, ABD öncülüğünde NATO Karargahı’nda bir araya geldi. Toplantı devam ederken gazetecilere bir açıklama yapan Suudi Arabistan Savunma Bakanı Müsteşarı Asiri, 38 ülkenin koalisyonda yer almak istediğini belirterek, "Bir koordinasyon merkezi kuracağız. Koalisyonun içeriği, Genelkurmay başkanları düzeyinde yapılacak bir toplantıda belirlenecek ve nihai ayrıntılar da savunma bakanları toplantısında kararlaştırılacak. Koalisyon Mart veya nisan aylarında operasyonel olacak" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı