Suriye'ye Gönderilen Silahlarda Flaş Gelişme..!

Suriye'ye Gönderilen Silahlarda Flaş Gelişme..!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kamuoyuna yansıyan ve tartışma yaratan 'Suriye'ye silah ihracatı' haberlerine ilişkin açıklama yaptı.

 Yazılı olarak yapılan açıklamada 9303 kodlu silahların, harp silahlandırması sınıflandırılması içinde yer almadığı belirtilerek, kapsamının 'bir patlayıcının itiş gücü ile çalışan diğer ateşli silahlar ve benzeri cihazlar; spor için av tüfekleri ve tüfekler, ağızdan doldurulan ateşli silahlar, sadece işaret fişeği atmak üzere imal edilmiş tabanca ve diğer cihazlar, manevra fişeği atmak için tabanca ve revolverler, hayvan öldürmeye mahsus sürgülü silahlar, ok-atar tüfekler' olduğu açıklandı. Açıklamada, Suriye dışında birçok ülkeye bu tür ihracatın gerçekleştirildiği belirtilerek, Suriye'nin toplam ihracattaki payının yüzde 2,78 olduğu kaydedildi. 

TÜİK tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle; "Son zamanlarda yazılı ve görsel medyada Suriye'ye yapılan 9303 kodlu silah ihracatına ilişkin değerlendirmeler yapılmakta ve konu çeşitli başlıklarla duyurulmaktadır.

Dış ticaret istatistikleri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı idari kayıtlarına dayanılarak, Birleşmiş Milletler uluslararası mal ticareti istatistikleri kapsam ve tanımlarına uygun olarak üretilmekte ve aylık olarak yayımlanmaktadır.

Dış ticaret istatistikleri, İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Gümrük Tarife Cetvellerine göre sınıflandırılmaktadır. Silahlar ve mühimmat; bunların aksam, parça ve aksesuarı Fasıl 93 altında düzenlenmiştir. Haberlere konu olan 9303 tarife kodu ile Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan ürünler "Bir patlayıcının itiş gücü ile çalışan diğer ateşli silahlar ve benzeri cihazlar; spor için av tüfekleri ve tüfekler, ağızdan doldurulan ateşli silahlar, sadece işaret fişeği atmak üzere imal edilmiş tabanca ve diğer cihazlar, manevra fişeği atmak için tabanca ve revolverler, hayvan öldürmeye mahsus sürgülü silahlar, ok-atar tüfekler" olarak sınıflandırılmaktadır. Söz konusu haberlerde "9303 Diğer Ateşli Silahlar" kodu altında yer alan ürünler, harp silahları sınıflandırması içinde yer almaması nedeniyle gerek ülkemiz gerekse diğer ülkelerin dış ticaret istatistiklerinde otomatik bir gizleme uygulanmadan yayımlanmaktadır. Diğer yandan, 9303 tarife kodlu maddelerin ülkemizden ihracatı sadece Suriye'ye değil çok sayıda ülkeye gerçekleştirilmektedir. 2013 yılı Ocak-Ekim dönemi istatistikleri değerlendirildiğinde; Türkiye'nin bu ürün grubundan 102 ülkeye toplam 128 Milyon Dolar ihracat gerçekleştirdiği, Suriye'ye yapılan 1,6 Milyon Dolar ihracatın, toplam ihracat içindeki payının miktar olarak yüzde 2,78, değer olarak ise yüzde 1,23 düzeyinde olduğu görülmektedir."

Kaynak:Haber Kaynağı