SURİYELİLERİN KALDIĞI EVDEN BİNLERCE KANSER İLACI ÇIKTI

SURİYELİLERİN KALDIĞI EVDEN BİNLERCE KANSER İLACI ÇIKTI

İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü Fikri Mülkiyet Suçları Büro Amirliği ekiplerinin Suriyeli 3 akraba ailenin kaldığı evlere düzenlediği operasyonda, çoğu kanser tedavisinde kullanılan 6 bin 550 ilaç bulundu.

Polise geçen ay Fatih'te bulunan 3 evde çok sayıda ilaç bulunduğu yönünde bir ihbar geldi. Polis ekipleri ihbarı değerlendirerek, yaklaşık 1 ay boyunca evleri takip etti. Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri gerekli izinleri alarak geçtiğimiz perşembe günü evlere operasyon düzenledi. Yapılan operasyonda, çoğu kanser tedavisinde kullanılan 6 bin 550 ilaç ele geçirildi. Suriyeli uyruklu akrabalar M.A., A.A., S.A., M.A. ve J.A. gözaltına alındı.

[Haber görseli]

YAKLAŞIK 2 BİN KANSER HASTASININ BİLGİLERİNİ KULLANMIŞLAR
Polis ekiplerinin yaptığı ilk belirlemeye göre, Türkiye'nin çeşitli illerinde yaklaşık 2 bin kanser ve şeker hastasının bilgilerini kullanarak aile hekimleri tarafından yazdırılan ilaçların, İstanbul ile Aydın'da bulunan çok sayıda eczaneden reçete karşılığında alındığı ve reçetelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) fatura edildiği tespit edildi.

[Haber görseli]

HASTALAR İLAÇLARINI ALAMADI, SGK 4 MİLYON LİRA ZARARA UĞRADI
Ekipler, ulaşabildikleri bazı hastaların bu durumdan haberlerinin olmadığını, kendi ilacını almak isteyenlerin ise ilaçların önceden alınması nedeniyle mağdur olduklarını tespit etti. Ele geçirilen ilaçlar üzerinden SGK'nın yaklaşık 4 milyon lira zarara uğratıldığı belirlendi.

3 YILDA 4 KEZ YAKALANDILAR, HEP SERBEST KALDILAR
Suriyeli şüpheliler hakkında 'Nitelikli dolandırıcılık' ve 'Sosyal Güvenlik Kurumu'nu zarara uğratmak' suçundan işlem yapılırken, gözaltına alınan şüpheliler sevk edildikleri mahkeme tarafından 'Adli kontrol şartı' ile serbest bırakıldı.

Emniyet yetkilileri, şüphelilerin geçmiş 3 yıl boyunca aynı suçtan 4 defa yakalanıp serbest bırakıldığını belirtti.

SOĞUK ZİNCİR'DEN ÇIKARILAN İLAÇLAR BOZULUYOR
Kanser ilaçlarının "soğuk zincir" yöntemiyle satılması gerektiğini ifade eden polis yetkilileri, çok sayıda kanser ilacının ise valizlerde ve kutular içerisinde bulunması nedeniyle bozulmuş olabileceğini dile getirdi.

İLAÇLAR İNCELENMESİ İÇİN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NE GÖNDERİLECEK
Polis ekipleri, ele geçirilen 6 bin 550 ilacın, barkotlarının doğruluğunun tespit edilmesi için Süreyyapaşa Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi'ne yollanacağını ve ardından İstanbul Sağlık Müdürlüğü'ne iletilerek analiz yapılacağını vurguladı.

BAZI KANSER HASTALARI İLAÇLARINI ALAMADI
Kanser tedavisi gören bazı hastalar, ilaç alma zamanı geldiğinde gittikleri eczanelerdeki sistemde ilaçların önceden alındığını öğrendi. Kanser hastalarının bu nedenle SGK'ya şikayette bulundukları öğrenildi.

OPERASYONLAR GENİŞLETİLDİ
Güvenlik Şube Müdürlüğü yetkilileri, mağdur hastaların kimliklerinin tek tek belirlenmesi ve ilaçları yazan eczanelerin tespit edilmesi için soruşturmanın genişletilerek sürdüğünü belirtti.

OPERASYON POLİS KAMERASINDA
Fatih'te bulunan 3 evde yapılan aramalar polis kameraları tarafından da saniye saniye görüntülendi. Polis kamerasına yansıyan görüntülerde, polis ekiplerinin evlere girmesi ve evlerde bulunan valiz ve koliler içerisindeki ilaçları bulması görüldü. Şüphelilerin, bazı ilaçları da buzdolabı içerisinde sakladığı görüntülendi.

Kaynak:Haber Kaynağı