SURİYELİLERE İSTİHDAM KAPILARI AÇILIYOR

SURİYELİLERE İSTİHDAM KAPILARI AÇILIYOR

İkamet alamayanlara da istihdamın önü açılıyor.

SURİYELİ mülteciler için çalışma izni gündemde. İllerin açık istihdam pozisyonlarına göre o illerde ikamet alamamış olsalar bile Suriyeliler çalışma izni alabilecek. Bakanlar Kurulu hangi illerde Suriyelilerin çalışabileceğini belirleyecek.

SON dönemde yaşanan gerginliklerle gündeme gelen Suriyelilere çalışma izni verilmesi için son viraja girildi. Bunun için öncelikli Türkiye’nin istihdam haritasına bakılacak. İllerde sürekli açık pozisyonda olan işlerin haritası incelenecek. Ancak Suriyeli çalıştıran yerlere daha düşük SGK primi uygulanması için yasal bir düzenleme gerektiği, bu nedenle de şu anda böyle bir konunun gündemde olmadığı ifade ediliyor.

Mevzuata göre, ikametgahı olan Suriyelilere başvurmaları halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışma izni veriliyor. 

BAKANLAR KURULU KARAR VERECEK

Ancak Türkiye’de ikametgahı olmayan Suriyeliler için böyle bir izin söz konusu değil ve bu konuda yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Konuyla ilgili olarak uzun bir süredir çalışma yürütülüyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de yasal düzenlemenin ay sonuna kadar çıkacağını ve çalışma mevzuatının netleşeceğini açıklamıştı.

Edinilen bilgilere göre, bu konuda öncelikle Bakanlar Kurulu’nun bir karar vermesi gerekecek. Bakanlar Kurulu’nun vereceği karar, Suriyelilerin hangi illerde ve sektörlerde çalışabileceğine ilişkin olacak. Bakanlar Kurulu, Suriyelilerin çalışması için belli bölgeleri veya sektörleri açabilecek veya tüm Türkiye’nin illerinde ve tüm sektörlerde Suriyelilerin çalışabileceği yönünde bir karar alabilecek. Bu konuda illerde sürekli açık veren ve istihdam sıkıntısı olan sektörler belirleyici olacak. Hangi illerde, hangi sektörlerde eleman sıkıntısı çekildiğine bakılacak. 

İstihdam için ILO yardım önerdi

SURİYELİLERE yönelik çalışma izniyle ilgili süreçlere, başta Uluslarararası Çalışma Örgütü (ILO) olmak üzere uluslararası kuruluşlar da müdahil oldu. ILO, bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmak istediğini ileterek, “Ne yapabiliriz” diye sordu. ILO’dan kreş ve benzeri konularda destek istendi. Bu kapsamda çalışma izni mevzuatının ardından ilgili yardımların ne olacağı konusunda da bir liste oluşturulacak ve uluslararası kuruluşlar devreye girecek. 

Kaynak:Haber Kaynağı