Suriye'li Mültecilerin Kurtlar Vaadisi Çilesi

Suriye'li Mültecilerin Kurtlar Vaadisi Çilesi

Çatışma ortamından kaçıp kendini sınıra atan Suriyeliler sanıldığı kadar da mutlu değil.

‘Kurtlar Vadisi’ mafyası
Çatışma ortamından kaçıp kendini sınıra atan Suriyeliler sanıldığı kadar da mutlu değil. Türkiye sınırında, “kendi ülkesinde mülteci” gibi bekleyen binlerce Suriyeli her gün, kamplarda ortaya çıkan çetelerin tehditlerine maruz kalıyor. Hatta çetelerden birinin reisi, Kurtlar Vadisi’ndeki Zaza Dayı’ya özenerek kendine onun ismini alan El Hal Zaza.
 18.12.2012 08:17
 
 
 GEÇEN yılın büyük kısmını ve bu yılın tamamını isyanla geçiren Suriye’de silahlar susmuyor. Pazar günü ve dün, rejim güçlerinin savaş uçaklarıyla gerçekleştirdiği bombardımanlar devam etti. Başkent Şam çevresindeki varoşlarda çatışma yaşanmaya da devam ediyor. Ülkenin bir başka kanayan yarası ise kuzeydeki Türkiye sınırında bekleyen yaklaşık 10 bin sivil. Sığınma kamplarındaki aşırı yoğunluktan dolayı Türkiye’nin mülteci kabulünü yavaşlatmasından sonra sınırda biriken siviller, burada kamplara yayılmış durumda. Suriyeli mültecilerin bir başka sorunu kaostan faydalanan bazı grupların silahlı çeteler oluşturmaya başlaması.
 
 
 
Türkiye’deki kontrol noktalarından gözetlenebilen bu kamplara Times muhabiri Anthony Loyd girdi. Kamp sakinlerinin verdiği bilgiye göre şu anda üç ayrı çete, yavaş yavaş ağını genişletiyor. Hatta bunlar, kendi aralarında çatışmaya bile başladı. Çetelerden birinin reisi de, kendisine Kurtlar Vadisi dizisinin eski karakteri “Zaza Dayı”nın adını seçen El Hal Zaza. Kaçakçı ve mafya lideri olarak bilinen ve bir yandan cömertliği, bir yandan da acımasızlığıyla tanınan El Hal Zaza, “adamları”yla birlikte Suriyeli sivillere “yardım” ediyor. Aynı misyonu yüklenen bir başka çete lideriyse Şeyh Salih. Bu iki grubun daha birkaç gün önce kavgaya tutuştuğu ve bu kavganın sürekli bir çatışmaya dönme olasılığından söz ediliyor.
 
TEK DERTLERİ ÇIKAR
 
Suriyeli bir resmi yardım görevlisi olan Ebu Abdullah, yaşananları, “Düşünün bir: rejime rağmen ayakta kalmayı başardık; ama şimdi de çadırlarda kendi halkımızın ellerinde ölmekten korkuyoruz. Ağabeyim silah almak için karısının altınlarını sattı, cephede öldü. Ama bu herifler çıkar için, para için, 
güç ve araba için savaşmaktan başka bir şey bilmez” sözleriyle özetledi. Yine Ebu Abdullah’ın verdiği bilgiye göre kamplarda para ve değerli eşyaların yanı sıra yardım malzemelerinin de her türlüsü çalınıyor, kavga ve gürültü eksik olmuyor.
 
Teröristlerce öldürülmüştü
 
Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin en ünlü yan karakterlerinden biri olan Zaza Dayı, kapkaç ve kaçakçılıkla geçinen bir çetenin reisi olarak biliniyor. Kendi işini kendi gören, başına buyruk ve acımasız bir karakter olan Zaza Dayı’yı Ali Sürmeli canlandırmıştı. Zaza Dayı, dizinin geçtiğimiz kasım ayında yayımlanan bir bölümünde teröristler tarafından öldürülmüştü.