SURİYELİ MUHALİFLERE BÜYÜK DARBE

SURİYELİ MUHALİFLERE BÜYÜK DARBE

Suriye’de en güçlü silahlı muhalif gruplardan Ahrar-u Şam’ın lideri öldürüldü.

Suriye’deki en büyük silahlı gruplardan Ahrar-u Şam’ın lideri Hasan Abud İdlib’de bombalı araçla düzenlenen saldırıda öldü. Ahrar-u Şam’ın üst düzey birçok komutanı da aynı saldırıda hayatını kaybetti.

Suriye’de en güçlü silahlı muhalif gruplardan Ahrar-u Şam’ın liderlerinin kuzeydeki İdlib kentinde yaptığı toplantıya bombalı araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda Ahar-u Şam’ın lideri Hasan Abud da dahil en az 28 kişi hayatını kaybetti.

Ahrar-u Şam’ın ikinci lideri Ebu Abdullah el Hamuy, operasyon sorumlusu Ebu Eymen, askeri kanattan sorumlu Ebu el Askeri ve Ahrar-u Şam’ın İslami Cephe’deki şura üyesi Muhammed Şami de öldü.

Al Jazeera’ye bilgi veren yerel kaynaklar, bombalı aracın İdlib’de Ahrar-u Şam’ın liderlerinin toplantı yaptığı yerleşkede infilak ettirildiğini söyledi. Aynı kaynaklar toplantıda Ahrar-u Şam'ın üst düzey 50 savaşçısının hazır bulunduğu, ölü sayısının artabileceği bilgisini verdi. 

20 bin savaşçıları var

Yaklaşık 20 bin silahlı muhaliften oluşan Ahrar-u Şam, İdlib, Hama ve Halep’te çok güçlü. Grup aslında Suriye'de ayaklanmanın başladığı 15 Mart 2011'en daha önce, Mısır'da Mübarek'in devrildiği devrimden etkilenerek kuruldu. 

Suriye'de 2013 sonunda oluşturulan İslam Cephesi içindeki en geniş Selefi grup olma özelliğini taşıyor. İnsani yardım ofisleri bulunuyor.

Grup, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'e bağlı şebbiha milisleri tarafından kaçırılan NBC televizyonunun muhabiri Richard Engel'i kurtardıkları operasyonun ardından ismini duyurdu.

Aralık 2012'de 11 farklı silahlı gurubu aynı çatı altında birleştiren İslam Cephesi'ne katıldılar.

Kasım 2013'ten itibaren IŞİD'le aralarında çatışmalar başladı.

IŞİD, Ahrar-u Şam'ın komutanının kafasını kesti. IŞİD daha sonra Ahrar-u Şam komutanını 'Iraklı bir Şii' zannediklerini iddia etti. 

23 Şubat 2014 günü de grubun önemli liderlerinden Ebu Halid el Suri IŞİD tarafından öldürüldü. 

Kaynak:Haber Kaynağı