SURİYE'DE KÜRTLER BİR KASABAYI DAHA ELE GEÇİRDİ

SURİYE'DE KÜRTLER BİR KASABAYI DAHA ELE GEÇİRDİ

SON günlerde Türkiye’nin tank ve obüslerle top atışlarına tabi tuttuğu PYD güçleri, Türkiye sınırına yakın noktadaki Suriye’nin Halep kentinin Tel Rıfat kasabasının büyük bölümünde denetimi ele geçirdi.Suriye Ordusu, Halep’in...

SON günlerde Türkiye’nin tank ve obüslerle top atışlarına tabi tuttuğu PYD güçleri, Türkiye sınırına yakın noktadaki Suriye’nin Halep kentinin Tel Rıfat kasabasının büyük bölümünde denetimi ele geçirdi.

RUS UÇAKLARI DESTEĞİ İLE

Suriye Ordusu, Halep’in kuzeyine yönelik Rus savaş uçaklarının desteğiyle bir süre önce operasyon başlattı. Rejim güçlerinin karadan, Rus savaş uçaklarının ise havadan hedef aldığı bölgelerde yaşayan binlerce Suriyeli evini terk ederek Türkiye sınırına akın etti. 40 bini aşkın Suriyeli, Türkiye sınırının hemen yanındaki Suriye’nin Azez ilçesinde kurulu olan çadır kentlere yerleştirildi.

PYD BOŞALAN BÖLGELERE SALDIRDI

Rus savaş uçaklarının bombardımanı ile birlikte binlerce Suriyelinin evini terk ettiği bölgelere terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD güçleri yöneldi. Kanton ilan edilen Azez’e yakın konumdaki Afrin ilçesinde denetimi elinde bulunduran PYD’nin silahlı kanadı YPG, geçen hafta Türkiye sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki Minnig Havaalanı’nı ele geçirdi. YPG güçleri bu sırada havaalanının çevresindeki Şavarikat, Manaras ve Ayn Adakna köylerinde de denetimi sağladı.

TÜRKİYE’YE ATEŞE TOPÇU BİRLİKLERİ KARŞILIK VERDİ

YPG güçlerinin ele geçirdiği bölgelerden cumartesi günü Türkiye tarafına ateş açıldı. Bu gelişme üzerine Kilis sınırında konuşlu topçu birlikleri ateş açılan bölgeye top atışlarıyla karşılık verdi. Türkiye’nin sert tepkisine yol açan ve dünya kamuoyunda geniş yankı uyandıran olayın ardından PYD denetimindeki bölgeden dün ve bugün de açılan ateş sınırı aştı. Türkiye tarafına gelen kimsenin yaralanmadığı saldırılara yine sınırdaki topçu birlikleri Fırtına obüsleriyle misliyle karşılık verdi.

PYD TEPKİYE RAĞMEN TEL RIFAT’TA

Türkiye’nin Azez konusundaki hassasiyetini dile getirmesi ve PYD’nin Azez’e yaklaşmaması yönündeki tepkisine rağmen, YPG güçleri akşam saatlerinde bu ilçeye kilometre uzaklıktaki Tel Rıfat kasabasına saldırdı. Rus savaş uçaklarının uzun süredir bombardımanı nedeniyle önemli ölçüde boşaltılmış olan ve az sayıda muhalif gücün bulunduğu kasabanın önemli bölümü, saldırı sonrası YPG güçlerinin kontrolüne geçti. Tel Rıfat kasabasında YPG’nin saldırısının ardından çıkan çatışmalar şiddetli şekilde devam ederken, muhaliflerin kasabaya takviye güç gönderdiği öğrenildi.

REJİM GÜÇLERİ DE İLERLİYOR

Rus savaş uçaklarının bombardımanı ile boşalan bölgeleri ele geçiren PYD güçlerinin yanı sıra rejim güçlerinin de Türkiye sınırına doğru ilerleyişi devam ediyor. Son olarak Suriye Ordusu’nun çatışmaların sürdüğü Tel Rıfat Kasabasına yakın noktadaki Miskan Köyü ve çevresini ele geçirip ve burada konuşlandığı kaydedildi.

TÜRKİYE SINIRINDA BİRLİKLER TEYAKKUZ HALİNDE

Suriye tarafında yaşanan bu hareketlilik ve PYD’nin yeni alan kazanmasının ardından Türkiye sınırında da güvenlik önlemleri artırıldı. Sınır hattında konuşlu birlikler teyakkuz durumuna geçirilirken, Suriye tarafındaki gelişmeler anlık olarak takip ediliyor. Tank ve obüslerin namlularının Suriye’ye dönük olduğu sınır hattında, askerler de zırhlı araçlarla sınır hattında sürekli olarak devriye görevi yapıyor.

RUSYA İDLİB'E YÖNELDİ

Öte yandan Rusya ,Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'na yaklaşık 45 kilometre uzaklıktaki Suriye'nin İdlib iline bağlı muhaliflerin kontrolündeki Maarat El Numan Kasabası'na Rusya'ya ait savaş uçakları hava saldırısı düzenledi. Türkiye'nin bir kaç gündür PYD mevzilerine yönelik top ateşinin El Nuzra'nın kontrolü altında bulunan İdlib'in PYD'nin eline geçmemesi amacı taşıdığı ileri sürülüyordu.

HASTANE VE YERLEŞİM YERLERİ HEDEF ALINDI İDDİASI

64905_44924_15022016173953_4.jpg

Suriyeli yerel kaynaklar, hastane ve yerleşim yerlerinin hedef alındığı saldırıda 37 kişinin öldüğünü, 60 kişinin ise yaralandığını ileri sürdü.
Öğle saatlerinde yapılan saldırıda uçaklardan atılan 4 bomba, Maarat El Numan Kasabası'nda yerleşim yerlerine ve medikal insani yardım örgütü Sınır Tanımayan Doktorlar ekibinin görev yaptığı bir hastaneye isabet etti. Saldırı sonrası binaların yıkılırken, çevredeki vatandaşlar enkaz altında kalan insanları kurtarmak için seferber oldu.

YARALILAR ARASINDA DOKTOR YA DA SAĞLIK GÖREVLİSİ VAR MI?

Yerel kaynaklar saldırıda 37 kişinin öldüğünü, 60 kişinin de yaralandığını bildirirken, ölü ve yaralılar arasında doktor ya da herhangi bir sağlık görevlisinin olup olmadığı konusunda kendilerine ulaşmış bir bilgi olmadığını ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı