Suriye Mültecisine Kepçeyle Türk, İşçisine Kaşıkla

Suriye Mültecisine Kepçeyle Türk, İşçisine Kaşıkla

Hükümet ile Türk-İş arasında devam eden kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde hükümetin teklifi sunuldu. Yine bir AKP klasiği yaşandı. İşçi kesimi yüzde 10 isterken hükümetten gelen teklif yine hayal kırıklığı yarattı.

Kamuda çalışan 185 bin işçinin ücret ve sosyal haklarına yapılacak zam miktarının belirlenmesi için Türk-İş ile hükümet arasında yürütülen görüşmelerin 3'üncüsü bugün gerçekleştirildi. Daha önceki 2 toplantıda sendikların taleplerini görüşen taraflar, hükümetin teklifine yoğunlaştı.

Hükümetin, bin 800 liranın altındaki maaşlara 150 lira iyileştirme, birinci altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için yüzde 3 zam yapılması ve sosyal yardımlara ise enflasyon oranında zam teklif ettiği öğrenildi. 

Görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde, yenilenecek toplu iş sözleşmelerinin tamamına yakını 1 Ocak ve 1 Mart 2013'ten geçerli olacak

İşçilere hükümetin zam teklifini açıklayan Çalışma ce Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2013 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4; ikinci 6 ayı için yüzde 3; 2014 yılının ilk ve ikinci 6 ayı için de yüzde 3'er oranında zam teklifinde bulundu.

“ÜZGÜNÜM AMA…”

Bakan Çelik, "Çok üzgünüm ama ekonomi yönetimi mali disiplinin bozulamayacağını” belirterek, “Enflasyonun ötesinde bir artışa sıcak bakmadı. Benim verebileceğim bu. Siz bir düşünün. Ama bayramdan önce bu işi bitirelim" dedi. 

Başkan Kumlu, "Ne bayramı sayın Bakan. Bu teklifle nasıl biter? Biz insanların önüne bu teklifle nasıl gideriz. Düşünecek bir şey yok" diyerek masadan kalktı. 

Çelik'in, yeniden bir araya gelmek için 19 Temmuz Cuma gününü belirlerken, "O zaman da ilerleme sağlayamazsak Başbakanın kapısını çalarız" dediği öğrenildi. Hükümet, brüt maaşı bin 800 liranın altındaki işçiler için 150 lira iyileştirme teklifinde bulunurken; sosyal yardımlarda artışın enflasyon oranında yapılması önerisi getirdi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, bunun kabul edilemez bir teklif olduğunu belirterek, ilk 6 ayda vergi nedeniyle işçinin eline geçen maaşta yüzde 6.32 kaybı olduğuna dikkat çekti.

İŞÇİ YÜZDE 10 İSTEMİŞTİ

Yaklaşık 200 bin kamu işçisi adına toplu sözleşme masasında bulunan Türk-İş, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle tüm işçilerin maaşlarına yüzde 10 zam istemişti. Ayrıca brüt maaşı bin 800 liranın altında olan düşük ücretlilerin maaşının bin 800 liraya yükseltilmesi bir diğer talebiydi. Toplu iş sözleşmesinin birinci ve ikinci yıllarında işçilerin yıl boyunca yüzde 15 gelir vergisi ödemeleri; bunun üzerindeki vergilerin işveren tarafından ödenmesi istendi.

1 Temmuz'dan itibaren ikinci 6 ay içinse ücretlere, 6 aylık geçmiş tüketici fiyatlarındaki artışın 2 puan üzerinde zam talep eden Türk-İş; 2014 yılı için de 6'şar aylık periyodda geçmiş enflasyona ilave 2 puan zam istemişti. Sosyal yardımların aylık 250 liraya; yemek parasının günlük 8 liraya; giyim parasının da yıllık 125 liraya yükseltilmesi diğer talepleri arasındaydı. Bu yardımların da 6'şar aylık periyodlarda ücret zammı oranında artırılması istenmişti.  Kamudaki taşeron işçilerin, asıl işverenin işçisi olduklarına dair yargı kararlarının derhal uygulanması da Türk-İş'in en önemli talepleri arasında yer alıyordu.

TÜRK-İŞ: KAMU SÖZLEŞMELERİNDE ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Toplantının ardından Türk-İş genel merkezinden yapılan açıklamada ise, “Türk-İş ile Hükümet arasında kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçi için sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı” denildi.

Açıklamada “Toplantıda, Hükümet  kamu sözleşmelerine ilişkin teklifini verdi. 1800 TL’nin altındaki ücretler için 150 TL iyileştirme; birinci altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için yüzde 3 ücret zammı ve sosyal yardımlar için de  ücret zammı oranında artış içeren Hükümet teklifi TÜRK-İŞ tarafından kabul edilmedi.

Görüşmeler 19 Temmuz 2013 tarihinde devam edecek. Söz konusu görüşmede  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yeni bir teklifle gelmesi bekleniyor”