SURİYE KUZEY'İNDE ORTAMI GERECEK GELİŞME

SURİYE KUZEY'İNDE ORTAMI GERECEK GELİŞME

Dün ABD Dışişleri Bakanlığınca duyurulan gelişme bu gün gerçekleşti. Suriye Kuzeyi yine karışacak gibi

Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin yoğunlukta olduğu üç kantonun "Kuzey Suriye Federasyonu" adıyla bir federal sistemde birleştirileceği belirtildi.

HABERİ  RUSİA TODAY VERDİ

Russia Today'in (RT) haberine göre, Rmelan'da yaklaşık 200 temsilcinin katıldığı bir konferans gerçekleştirildi. Haberde, delegeler arasında Suriye Demokratik Güçleri, YPG ve kadın savunma birimlerine bağlı temsilcilerin de olduğu belirtildi.

BÖLGEDE YAŞAYAN TÜM ETNİK KÖKENLERİN KARARI DENİLDİ

Uluslararası medya da, Arap, Kürt, Ermeni, Türkmen, Çeçen ve diğer etnik grupları kapsayan yaklaşık 200 delegenin, "Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Sistemi Metni"ni onayladığını duyurdu.

AMERİKA DÜN AÇIKLAMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Washington'da dün düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD'nin Suriye'de özerk ya da yarı özerk bir Kürt bölgesini tanımayacağını, Suriye'nin bütünlüğünden yana olduklarını söyledi.

KENDİ SEÇİMLERİ OLURSA

Ancak, Toner federal sistemin Suriyelilerin "kendi seçimleri" olması durumunda ABD'nin bunu kabul etmeyeceğine dair soru üzerine ise "Evet" diyerek, bunun ABD tarafından kabul edileceğini belirtti.

BARZANİ GELİŞMEYE NE DİYOR

İngiltere merkezli Sky News’in Arapça kanalının Erbil’de yaptığı röportaj dün gece yayınlandı. Barzani Irak’taki Kürtler’in en büyük hayalinin bağımsızlık olduğunu, bunun geciktirilmemesi gerektiğini söyledi. Suriye’deki gelişmelerle ilgili görüşü sorulan Kürt lider, bu ülkedeki çatışmaların sona ermesinden sonra ‘Rojava’ olarak nitelendirilen Suriye Kürtleri'nin ne ile karşılaşacaklarının meçhul olduğunu vurguladı. Mesut Barzani, “Buradaki Kürtler’in durumu, kaderi belirsiz ne Suriye Hükümeti ne de muhalifler, Kürt haklarını tanımıyor” dedi. Irak’ın kuzeyindeki Kürt gruplar arasında da görüş birliği bulunmadığını ayrışmalar olduğuna dikkat çeken Barzani, “Bu görüş ayrılıkları nedeniyle bugüne kadar çok şey kaybettiler. O bölgedeki en büyük sorun da budur. Rojava’daki taraflar arasında birlik oluşturulmalı. Bir Kürt kardeşleri olarak Suriye olaylarının başında tüm Kürt taraflarıyla görüştüm, onları dinledim. Ancak benim onların işine karışamam söz konusu değil. İçinde bulundukları duruma bir kardeşleri olarak onlara üzülüyorum. Onlardan birlik olup, rejime karşı mı taraf mı olduklarına karar vermelerini istedim” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı