SÜPER AY İSTANBUL'DAN BÖYLE GÖRÜNDÜ

SÜPER AY İSTANBUL'DAN BÖYLE GÖRÜNDÜ

İstanbul semalarında gözlemlenen ayın normal dolunaylara nazaran daha büyük ve parlak olması dikkat çekti.

 

 

DOLUN her zamankinden yüzde 30 daha parlak ve dünyaya en yakın olduğu "Süper Ay" bu akşam kendini gösterdi.

30 BİN KİLOMETRE DAHA YAKIN

İstanbul semalarında gözlemlenen ayın normal dolunaylara nazaran daha büyük ve parlak olması dikkat çekti. Dünya ile ayın arasındaki normal mesafe 384 bin 400 kilometre iken "Süper Ay" döneminde ay dünyaya olan uzaklığı yaklaşık 355 bin kilometreye iniyor.

SÜPER AY NE DEMEK

Dünya’ya olan uzaklığı değişken olan ay’ın, dünya’ya en çok yaklaştığı zamanlardaki durumuna “Süper Ay” denir. Özellikle yakın konumunda dolunay durumuna geçtiğinde oldukça büyük görülür.

SÜREKLİ DEĞİŞİYOR

Ay’ın dünyaya uzaklığı elips şeklindeki yörüngesi yüzünden 357 bin kilometre ile 406 bin kilometre arasında sürekli değişir. Bir yılda yaklaşık olarak 5 defa ay dünyaya en yakın mesafesine geçer. Hem dolunay hem de çok yakın olduğu zamanlar ise senede bir görülür.

% 14 DAHA BÜYÜK

Dün, eliptik yörüngede, Ay'ın Dünya'ya uzaklığı 357 kilometre mesafeye indi. Ay, her zamankinden yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak göründü. Çin'den Hırvatistan'a çok sayıda ülkede, Ay'ın doyumsuz manzarası izlendi.

DÜNYAYA ETKİSİ NEDİR

Deprem ve volkan uzmanlarının detaylı çalışmalarına göre süper ay durumunun dünyamızın iç enerji dengesini etkileyecek kadar bir gücü yoktur. Dünyanın barındırdığı iç ve yerkabuğu enerjisinin yanında ay’ın yolaçacağı gelgitlerin çok önemli bir etkisi olmamasına rağmen deniz seviyesi bazı bölgelerde normalden 15 santimetre fazla yükselebilir. Bu miktarda su seviyesi değişikliklerinin en yüksek düzeye çıktığı yerlerden biri Alaska’da bile normal de yaşanan gelgitler ile karşılaştırıldığında sadece normalin %2 daha fazlası olduğu görülmüştür. 

SÜPER AY GÖRÜNTÜLERİ

Kaynak:Haber Kaynağı