Stephen Hawking Neyi Boykot Etti

Stephen Hawking Neyi Boykot Etti

Yaşayan en ünlü fizikçilerden biri olan Stephen Hawking, İsrail'de düzenlenecek olan "Gelecekle Yüzleşmek" başlıklı bilimsel konferansa katılmayacağını açıkladı. Hawking, daha önce konferansa katılacağını bildirmişti.

Ünlü Fizikçi Hawking’den boykot
 
Yaşayan en ünlü fizikçilerden biri olan Stephen Hawking, İsrail’de düzenlenecek olan “Gelecekle Yüzleşmek” başlıklı bilimsel konferansa katılmayacağını açıkladı.
 
Dünyanın en büyük fizikçilerinden sayılan Stephen Hawking, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres başkanlığında düzenlenecek “Gelecekle Yüzleşmek” isimli bilimsel konferansı boykot etti.

Cambridge Üniversitesi’nde Matematik profesörü olarak görev yapan Hawking, Nobel ödüllü Şimon Peres’e geçen hafta gönderdiği mektupta, konferansa katılma konusunda fikir değiştirdiğini, “Filistinle ilgili sahip olduğu bilgiler çerçevesinde, konferansın boykot edilmesine saygı duyduğunu ve buna uyacağını” bildirdi. 71 yaşındaki ünlü fizikçi, haziran ayında Kudüs’te düzenlenecek ve çok sayıda uluslararası ünlü ismin katılacağı konferans için kendisine gelen daveti önce kabul etmişti. İsrail de uluslararası konferansa Havking’in de katılacağını duyurmuştu.
İngiliz basını, Hawking’in kararının, İsrail’in akademik kuruluşlarının boykot edilmesinde son zafer olarak değerlendirildiğini yazdı.
 
Stephen William Hawking kimdir?

İngiltere’nin ünlü Oxford Üniversite kolejinden mezun olan Stephen Hawking, ardından evrenbilim üzerine çalışmak üzere Cambridge’e gitti.
Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalıştı. Einstein’ın Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramının, Big Bang’le başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösterdi. Bu sonuç Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı’nın birleştirilmesi gerektiğini ortaya koydu. Bu yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük buluşlarından biri oldu.

Hawking, 1960’lı yılların başında tedavisi mümkün olmayan Amyotrofik lateral skleroz hastalığna yakalandı. Beyin faaliyetlerine dokunmayan ancak sinir sistemin felç eden bu hastalık Hawking’i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum etti.

Ünlü bilim adamı, sesini de kaybettiği için yazıları sese döndüren bir bilgisayar aracılığıyla çevresiyle iletişim kurabiliyor.