SOYKIRIM YASASI ÖDÜLÜ: ALMANLAR İNCİRLİĞE BÖYLE YERLEŞİYOR

SOYKIRIM YASASI ÖDÜLÜ: ALMANLAR İNCİRLİĞE BÖYLE YERLEŞİYOR

Almanlar İncirlik üssüne kalıcı tesisler kurarak burada faliyetlerini devamlı kılma istiyorlar.

ALMAN Federal Meclisi'nin, sözde Ermeni Soykırımı Yasası'nı tanımasına rağmen IŞİD'le mücadele için uçak ve asker bulundurduğu İncirlik Hava Üssü'nde ayrıca 400 kişilik misafirhane ile tesis yapmasının gündeme gelmesi, dikkatleri yeniden bu üsse çevirdi.

HANGİ ÜLKELER VAR

Son olarak Suudi Arabistan'ın savaş uçaklarının da gelmesiyle İncirlik Hava Üssü'nde ABD, İngiltere, Almanya ve Katar'ın uçakları ile insansız hava araçları bulunuyor.

Geçen temmuz ayından itibaren koalisyon uçakları Suriye ve Irak'taki IŞİD hedeflerine yönelik operasyonlar yapıyor.

TÜRK UÇAKLARI DA OPERASYON YAPTI

Ayrıca NATO sınırı da olan Türkiye- Suriye- Irak sınırında rutin devriye uçuşları da gerçekleştiriliyor. Türk savaş uçakları ilk kez ağustos ayının son günlerinde 4 kez Suriye hava sahasına girerek IŞİD hedeflerini vurmuş, Rus uçağının düşürülmesinden sonra ise risk taşıdığı için uçaklarımızın Suriye'ye girişinde çekimser kalınmıştı.

Almanlar'ın IŞİD'e karşı mücadelede kalıcı ve etkin görev almasının son işareti, burada artacak personel sayısı için yeni barınma merkezi kurmak oldu.

SOYKIRIM YASASININ ARDINDAN İNCİRLİK ANLAŞMASI

Ermeniler ile ilgili yasanın çıkması ardından Alman medyasında İncirlik ile ilgili mutabakat sağlandığının yayınlanması, bu alandaki işbirliğinin süreceğini gösterdi.

Bu anlaşma için 'Türk-Alman Teknik Düzenleme Anlaşması' başlığı altında görüşmeler yapılıyor. Almanlarla İncirlik konusundaki müzakerelerin olumlu bir aşamadayken Ermenilerle ilgili yasanın çıkması nedeniyle Türkiye'nin zamanlama konusundaki tavrı da merak ediliyor.

HAREKETLİLİK SÜRÜYOR

Halen en üst seviye olan 'Delta'nın bir alt konumundaki 'Charlie' alarmı uygulanan İncirlik Üssü'ndeki hareketlilik de devam ediyor.

Peş peşe kalkan savaş uçakları Suriye yönüne doğru hareket ediyor. Bomba yüklü kalkan uçakların dışında da insansız hava araçları da belirli aralıklarla havalanıp tekrar iniş yapıyor.

NEDEN İNCİRLİK?

İncirlik'in özellikle kullanılma nedeninin, IŞİD'e karşı yapılan operasyonların getirdiği ekonomik yük olduğu ifade edildi.

IŞİD hedefleri daha önce Kuveyt'teki üsten kalkan uçaklar ile vuruluyordu. Buradan kalkan uçakların hedefe gidiş - gelişleri 2 bin kilometreyi geçiyor.

Ancak İncirlik'ten kalkan uçağın aynı hedefe gidip gelmesi yaklaşık 500 kilometre dolayında. Bu nedenle İncirlik, mesafeyi dörtte bire düşürüyor.

Operasyonda İncirlik'i kullanan uçaklar, böylece hem yakıttan tasarruf ediyor, hem de fazla sorti yapabiliyor. Ayrıca İncirlik modernizasyonu tamamlanmış bir üs olduğu için uçak bakımı ve personelin konaklaması yönünden de avantaj sağlıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı