SONAR'DAN AKP'YE KARA TABLO

SONAR'DAN AKP'YE KARA TABLO

Akp yüzde 44-­45'i geçemezse tek başına iktidar için gerekli 276 milletvekili sayısına ulaşması mümkün değil



SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı yüzde 10 seçim barajının kalkması halinde AKP'nin bundan büyük yara alacağını ifade etti. Davutoğlu'nun AKP'nin başına geçmesiyle zaten düşmüş oylarının daha da eriyeceğini söyleyen Bayrakçı, seçim barajındaki herhangi bir değişikliğin muhalefet partilerini de etkileyeceğini iddia etti.  Serdar Eroğlu'nun kaleme aldığı yazıda barajın düşürülmesi veya tamamen kaldırılması konusunda Cumhuriyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Bayrakçı konuyu iki başlıkta değerlendirdi.

AKP KESİNLİKLE TEK BAŞINA İKTİDARA GELEMEZ

Barajın olmadığı 1977 Genel Seçimleri'ni hatırlatan Hakan Bayrakçı AKP'nin yüzde 44-45'ler üzerinde oy alamaması halinde tek başına iktidar şansı olmadığını söyledi. Bayrakçı, "İki açıdan ele alalım barajın olmaması veya barajın yüzde 5 ya da yüzde 7 gibi olmasına bakalım isterseniz. Şimdi baraj sıfıra inerse direk net matematik sonuçları madde madde söyleyeyim.

1. Akp yüzde 44-­45'i geçemezse tek başına iktidar için gerekli 276 milletvekili  sayısına ulaşması mümkün değil. Hemen örnek söyleyeyim; 77 seçiminde Ecevit yüzde 42'ye yakın oy aldı. Baraj yoktu ve diğer partiler yüzde 2 yüzde 3 alan partiler vardı. Bir de Adalet Partisi vardı. CHP 10 kişi eksik kaldı ve tek başına iktidar olamadı kuramadı. 77'de hükumet, örneği de bu. Yani Akp 44 ya da 45'i geçmeden tek başına 276'yı geçemez. Eğer bu karar alınırsa birinci kesin sonuç budur.

1977 GENEL SEÇİMLERİNDE CHP TEK BAŞINA İKTİDARA GELEMEMİŞTİ

OYU DÜŞÜK PARTİLER PATLAMA YAPABİLİR

2. CHP ve MHP'nin yanı sıra muhtemelen 6 ile 8 civarı oy alacağını tahmin edeceğimiz HDP, BDP gibi partiler en az 40-45 milletvekili alır.

Bir diğer sonuç; Anadolu Partisi gibi yeni kurulmasına rağmen ham sonucunda 7 küsür çıkan, ki bu 7 puanın 4­-5 puanı kadınlardan geliyor, yani direk genç kızlardan,kadınlardan,orta yaşlı kadınlardan. Barajın kalkması halinde Anadolu Partisinin de bu kadınlardan gelen oyunda da bir artış olur. BDP'yi de geçebilir. Bu sonuç için dördüncü madde diyelim.

Mesela Anadolu Partisi kurulur kurulmaz azımsanamayacak bir oy sahibi oldu. Sadece SONAR'ın değil diğerlerinin anketlerinde de bu görülecek. İşçi Partisi tek başına girse mesela yüzde 2 ile meclise girebilir. Grup kurması zor yüzde 2 oy ile ama bu kez seçimlerde yüzde 2'lerde kalmaz oy oranını artırır yüzde 4 veya 5'lere çıkabilir. Çünkü baraj olmayınca insanlar daha özgür oy veriyorlar. Çünkü baraj olunca seçmen barajı geçemeyeceklerine emin olduğu partilere oyum boşa gitmesin diye CHP'ye veya MHP'ye veriyorlar. Tabi bu arada Saadet Partisi faktörü var ki en az yüzde 4-­5 alır. En az 30-­40 milletvekili de o çıkartır.

1-(1)-002.jpg
CHP VE MHP NEDEN AYM'YE GİTTİ?

CHP Seçim barajı için neden bu kadar ısrar ediyor? Söyleyeyim, Şunu çok basitçe hesaplıyorlar ki baraj kalkarsa AKP yüzde 45 alamadığı sürece 276'yı bulamayacağı için muhalefet durumunda olan CHP, MHP ve diğer Anadolu ya da İşçi Partisi gibi koalisyon yapabilecekleri partiler 276'yı tutturabilirler. Ama her şekilde Akp tek başına iktidara gelemiyor. Şimdi Saadet Partisi 5 de alsa 30 milletvekili de çıkartsa yine AKP ile birleşse 276'yı tutturamaz. Çünkü baraj düştüğü zaman AKP zaten yüzde 44 alamaz. AKP ancak yüzde 35 alır, yüzde 5 alan Saadet Partisi ile koalisyon bile AKP'yi kurtaramaz.

AKP HALA OY KAYBEDİYOR

Davutoğlu liderliğinde AKP oy kaybediyor. Oyları yüzde 40'ın altına düşmüş durumda. İkinci tespitimi söylüyorum. Muhalefet partileri de şu hesabı yapıyorlar: AKP 37­-38­-39 gibi bir oy alırsa olaki bu baraj yüzde 10'da kalırsa 38-39'la çok yüksek bir milletvekili sayısına ulaşılacak. Ama baraj olmazsa yüzde 37 oy ile AKP 170­ - 180 milletvekili alır. Yani AKP'nin 1 değil 2 hatta 3 parti ile koalisyona gitmesi gerekecek. Yani koalisyon da zora girecek. Peki koalisyon yapabileceği partiler hangileri? Saadet ile Büyük Birlik Partisi diyelim. Bunların toplamı da 276 tutmaz. Çünkü baraj ortadan kalktığı an, karşı blok yani CHP, MHP, Anadolu Partisi, İşçi Partisi veya Hepar meclise girdikleri anda o zaman karşı AKP, 276'yı koalisyonla bile tutturamaz .

BDP KİLİT PARTİ OLABİLİR

Baraj ortadan kalktığı zaman BDP kilit parti durumuna da gelebilir. Yani ne CHP, MHP, Anadolu ve İşçi Partisi bloğu 276'yı tutturabiliyor, ne de AKP, Saadet, Büyük Birlik Partisi 276'yı tutturabiliyor. Ortada 30­- 40 milletvekilli ile BDP siyasete yön verecek bir grubu oluşabilir. Bunun için CHP ile MHP anayasa mahkemesine başvuruyor

AKP PAÇAVRAYA DÖNER

Şimdi AKP üzerinde yapılan anketlerin rakamlarına bakıyoruz. Yüzde 50, Yüzde 47 çıkan anketler var. Bunlar uyduruk anketlerdir.

Siz Tayyip Erdoğan'ın bile yüzde 49'u maksimum gördüğü bir partide Davutoğlu ile yüzde 50'leri nasıl bulabilirsiniz? Davutoğlu ile böyle bir sonuç nasıl bulunabilir? Çok basit bir mantık söylüyorum. Yani Recep Tayyip Erdoğan oy verirsiniz vermezsiniz hatip bir kişi. Görünümü ile partisini dolduran öne sürükleyen bir adam. Tayyip Erdoğan bile 46 almış, bir kere de 49 almış. Hiç Davutoğlu aynı oyu alabilir mi? Böyle bir akıl var mı? Böyle bir mantık var mı? Bu Akp'yi yüzde 48­-50 bulan bu anketçi araştırmacı arkadaşlarımız acaba nasıl teknik hata yapıyorlar anlamadım. Dolayısıyla Davutoğlu ve AKP'nin yüzde 40'ı geçme şansı yok. Ya çok yanılırım da 40 olur. Baraj kalkarsa 40 da olamaz. Baraj kalktığı zaman 5­-6 puanlık emanet olarak verilen Saadet Partisi oyu Saadet'e gider en az 2­-3 puanlık Büyük Birlik Partisi oyu da oraya gider, AKP'ye gelecek oy 30 - 32­ -33, yani barajın kalkması AKP'yi paçavra haline getirir, mahveder, her şekilde.

SEÇİME KATILIM ORANI ÇOK YÜKSEK OLUR

Barajın kalkması seçime katılım oranını da etkileyecek. O sandığa gidecek seçmen iktidar ya da yakınlarına vermezler. Onlar bu yeni kurulan Anadolu, İşçi Partisi belki CHP belki MHP'ye yani orantısal bir şekilde muhalif partilere dağılırlar. Çünkü bu sandığa gitmeyen kimler biliyor musunuz? Bunlar 12 yıldır muhalefet hiçbir şey yapamadığı için bıkmış, "sandığa da gitsem hiçbir şey olmuyor CHP 25 alıyor, MHP 14 alıyor kısır bir döngü oy versem ne olacak?" diye gitmeyen seçmen. E bunlar ümitlenecek bunlar sandığa gidecek. Türkiye'nin bütün siyase konjonktürü değişir, seçmen davranışları değişir, seçime katılma oranları yüzde 90'ları bulur.

BDP ETKİLENMEZ ÇÜNKÜ ORGANİZE

BDP bu konuda en organize parti. Baraj onları hiç ırgalamaz. Bağımsız da girse 30­-40 milletvekilini alacak baraj kalkıp da tek başına girse de bu sefer daha fazla bile milletvekili çıkartabilirler.

Kaynak:Haber Kaynağı