SON 30 YILIN EN ÖNEMLİ TOPLANTISI YARIN

SON 30 YILIN EN ÖNEMLİ TOPLANTISI YARIN

Katar`ın başkenti Doha`da pazar günü gerçekleşecek petrol zirvesi bazı analistlerce belirsizliğin egemen olduğu petrol piyasalarında son otuz yılın en önemli toplantısı olarak görülüyor.

Dünya petrol piyasasında söz sahibi ülkeler ham petrol üretimi ve fiyatları dondurup dondurmamayı görüşmek için yarın Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelecek. Bazı analistler petrolün kaderini belirleyecek olan Doha zirvesini 'son otuz yılın en önemli toplantısı' olarak değerlendiriyor.  

Dünya'nın haberine göre, pazar günkü toplantıya sayılı saatler kala Citi analistleri en önemli bilinmezin altını çizdi.

Edward L.Morse'un yönettiği Citi Araştırma ekibi müşterilerine gönderdikleri notta, "Pazar günkü toplantının ana bilinmeyeni Suudi Arabistan'ın pozisyonun ne olacağıdır. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı toplantıya katılıp katılmayacağı ve hangi pozisyonu alacağı konusunda sessiz kalmıştır" diye yazdı.

DEVLER ARASINDA 'GÜVEN KAYBI'

Business Insider'ın haberinde Citi Araştırma ekibi son iki ay içinde Suudiler hakkında dünya kamuoyundaki iki önemli yoruma işaret ediyor:

1. Geçtiğimiz şubat ayında ABD'nin Houston kentindeki konferansta konuşan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi, ülkesinin daima müşterilerinin taleplerini bütünüyle karşılayacağını belirtirken petrol devleri arasında Güvenin azaldığı vurgulamıştı. 

FİYATLARI DONDURURUZ AMA BİR ŞARTLA

2.İki hafta önce Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Selman Bloomberg'e yaptığı açıklamada Krallığın başta İran olmak üzere öteki ham petrol üreticilerin de dondurması halinde fiyatları donduracağını açıklamıştı.


İran poziyonunu sağlamlatırmanın peşinde  Tüm bu gelişmeler yaşanırken amborgoların kaldırılması ardından petrolde söz sahibi olmak isteyen İran'ın Petrol Bakanı Bijan Zanganeh, Doha zirvesine katılmayacağını duyurdu.Ve ekledi, "İran daha önce petrol fiyatlarının dondurulmasına iştirak etmeyeceğini açıkladı" dedi. İran'ın petrol üretimi halen ambargo öncesine oranla düşük seviyelerde.

SONUÇTAN ÜMİTSİZLER

Özellikle petrol stratejistleri Doha'daki petrol toplantısının sonucu ve etkileri konusunda çok iyimser değil. RBC Capital Markets'in Emtia Araştırmaları Sorumlusu Helima Croft, hazırladığı petrol analizinde, "Şimdiki haliyle, biz pazar günkü toplantının en olası sonucunun üretici ülkelerin petrolde herhangi bir dondurma ilanına gidemeyeceği ve anlaşmaya varamayacağını düşünüyoruz. Ancak OPEC üyesi olan yada olmayan  petrol üretici ülkeler görüşmelerin devam etmesi ve yılın ilerleyen dönemlrinde tekrar bir araya gelmek üzere taahhütte bulunacaklardır" diye not düştü.

Kaynak:Haber Kaynağı