SOMA,ZEYTİNİNE AĞLAYAN YAŞLI ADAM VE KAYMAKAM

SOMA,ZEYTİNİNE AĞLAYAN YAŞLI ADAM VE KAYMAKAM

Gece yarısı iş makinaları ile Soma'ya yapacağı termik santral için hukuksuz bir şekilde zeytin ağaçlarını kesen Kolin inşaatın adamları ve köylüler arasında çıkan arbedenin ardından olanlar

 

11 GÖZALTI

Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde ağaç kesimi yaparken kendileriyle tartışan köylüleri tartakladığı ileri sürülen 3'ü dozer operatörü 11 kişinin gözaltına alındı. Olay yerine gelen kaymakam'ın ağaçları kesildiği için ağlayan yaşlı adama "Savcıya anlat ne gertekirse yapılsın" diyor. Yaşlı adam ağlayarak itiraz ediyor." Böyle hukuksuzluk olur mu?"  Olayın ardından bölgeye gelen kaymakam ve jandarmaya itiraz eden yaşlı adamın ağaçları için göz yaşı dökmesi çevrede bulunanlara duygulu anlar yaşattı.

GREENPEACE SOMA'DA

Sabah çıkan arbedenin ardından Greenpeace Avukatı Deniz Bayram da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Greenpeace üyelerinin ve köylülerin dövüldüğü vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

BÖYLE UYGULAMA GÖRÜLMEDİ

"Kolin Şirketler Grubu 'ağaçları keserek cezasını öderim, ağaçları da keserim' yaklaşımı ile hukuksuz ağaç kesimini devam ettiriyor. Hukuk çerçevesinde zeytinliklerini korumak için mücadele eden köylüler darp ediliyor. Bu projeyle ilgili kurumlara sorduğumuz her soruya aldığımız yanıtta ayrı bir skandalla karşılaştık.

KOLİN İNŞAAT GEMİ AZIYA ALDI

Tarım Bakanlığı yazılı olarak bize, bölgenin tarım dışı kullanımına izin vermediğini açıkladı. Kolin Şirketler Grubu'nun henüz bir imar planı da yok. Acele kamulaştırma kararını şirkete ağaçları kesme hakkını vermiyor, çünkü kanunlara göre zeytinlik alanlar acele kamulaştırma kapsamına giremez. Yasadışı ağaç kesimine engel olmak için alanda tüm engelleyici tedbirler alınmalı, Kolin Şirketler Grubu'nun zarar verici eylemleri önlenmeli." Bu kararın uygulanmasında ve zeytinliklerin dava süreci sonuçlanana kadar kesilmemesini sağlamak Vali ve Kaymakamın görevi. Daha fazla ağacın kesilmemesi için yetkilileri göreve çağıyoruz" dedi.

DİRENENLERİN AÇIKLAMALARI

Zeytinliklerin acele kamulaştırılması hakkında Bakanlar Kurulu Kararı neden hukuka aykırıdır?

Hukuka aykırı olarak alınan acele kamulaştırma kararının yürütmesinin durdurularak, kararın aynı acelecilikle iptal edilmesi gerekmektedir.

Çünkü,

Anayasa’nın 45. Maddesi uyarınca;

“Devlet tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önlemek, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların işletme araç ve gereçlerinin ve diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştırır.”

3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 17. Maddesi uyarınca;

“Devlet, zeytinciliğin ıslahı, yeni zeytin dikim alanlarının tespiti zeytin dikim ve yetiştirilmesinin teşviki ile verimin arttırılması, hastalık ve zararlılarla mücadele ile ürün elde etmekte masrafları azaltıcı araç ve gereçlerin imal ve ithalinde gerekli kolaylıkları sağlar.”

 3573 Sayılı Zeytincilik Islahı, Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 20. Maddesi uyarınca;

“Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkarak tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işetmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın iznine bağlıdır.

Zeytincilik sahaları daraltılamaz. (…) Bu halde dahi kesin zaruret görünmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez.”

Soma'da kesilen ağaçlar

2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu’na göre, acele kamulaştırma ancak yurt savunması, olağanüstü haller söz konusu olduğunda gerçekleştirilebilir. Kömüre dayalı termik santraller ne yurt savunması ile ilgilidir ne de olağanüstü haller söz konusudur. Mevcut olan tek yaklaşım, 3. Kişi lehine tesis edilen bir işlemdir.

ZEYTİNLERİ İÇİN AĞLAYAN YAŞLI ADAM VE KAYMAKAM 

Kaymakam kaçmaya çalışıyor, yaşlı adam görmesini istiyor savcıya havale ediyor.

FAŞİZMİN AYAK SESLERİ DEĞİL KENDİSİ GELDİ

 

SOMA,ZEYTİNİNE AĞLAYAN YAŞLI ADAM VE KAYMAKAM

Kaynak:Haber Kaynağı