SOMA'YA UZMANLARIN GELMESİNİ İSTEMEDİLER

SOMA'YA UZMANLARIN GELMESİNİ İSTEMEDİLER

Türk Hükümetinin bu teklifi red etmesinin, kazanın oluş biçimi ve sonuçları hakkında tüm dünyada uyanan korkunç ihmal şüphesini kuvvetlendireceği düşüncesinde.

 
Soma faciasının ardından Birleşmiş Milletler’in (BM) arama-kurtarma çalışmalarına yardım etmek ve kaza nedeninin incelenmesine destek vermek amacıyla bir heyet göndermeyi teklif ettiği fakat teklifin Türkiye tarafından reddedildiği öğrenildi. Facianın ardından bir çok ülkeden gelen tüm tekliflere hayır diyen AKP Hükumetinin bu tutumuna anlam verilemedi. Ancak Birleşmiş Milletlerin teklifi kazanın meydana gelme nedenlerini araştıracak uzman bir heyet göndermek üzerineydi. Uluslar arası gözlemciler, Türk Hükümetinin bu teklifi red etmesinin, kazanın oluş biçimi ve sonuçları hakkında tüm dünyada uyanan korkunç ihmal şüphesini kuvvetlendireceği düşüncesinde. Amerikalı Türk sitesinde yer alan haber şöyle.

ABD MADEN GÜVENLİĞİ KOMİTESİ BAŞKANI HARIIS'İN AÇIKLAMALARI

ABD Maden Güvenliği Komitesi Başkanı Harris’in açıklamasına göre BM, olayın hemen ardından dünyanın önde gelen maden güvenliği uzmanlarını kurulacak heyete davet etti. BM, heyetin Türkiye’ye üç ayrı aşamada yardımcı olmasını teklif etti: Arama-kurtarma çalışmalarına yardım etmek, kazanın nedenini araştırma çalışmalarına katkı vermek ve maden güvenliğini artırmaya yönelik düzenlemelerin hazırlanması aşamasında danışmanlıkta bulunmak. 

TEKLİF CUMARTESİ SABAH RED EDİLMİŞ

Daha önçe pek çok ülkede benzeri faaliyetlere katılan Harris, kendisinin de bu heyete davet edildiğini söyledi. BM Türkiye daimi temsilciliğinden ismini vermek istemeyen bir diplomat, olayı doğrularken, teklifin, Türkiye tarafından cumartesi sabahı reddedildiğini doğruladı.