SOMA'DA ÖLÜ SAYISI 722 Mİ

SOMA'DA ÖLÜ SAYISI 722 Mİ

AFAD hazırladığı listelerde ölenlerin kayıtlı oldukları il ve ilçeleri listede gösterirken, hayatta kalanlara ait listede bu bilgileri gizlemekle suçlanmıştı.

Maden faciasında ölü sayısı tartışmaları bitmek bilmiyor. Facianın ilk gününden beri yetkililer tarafından sürekli çelişkili açıklamalar yapılması, listelerin geç ve türlü tuhaflıklarla yayınlanması kamuoyunda kuşkuları gidermemişken yeni bir iddia bomba etkisi yarattı. Kuşkuları artıran bu iddianın nedeni ise yine AFAD tarafındasn hazırlanan listede hayatını kaybeden bir işçiye verilen 722 numarası oldu. AFAD hazırladığı listelerde ölenlerin kayıtlı oldukları il ve ilçeleri listede gösterirken, hayatta kalanlara ait listede bu bilgileri gizlemekle suçlanmıştı. İşte Cumhuriyet'te yer alan haberin ayrıntıları

ÖLÜ SAYISI 722 Mİ?

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden ocağı faciasında resmi rakamlara göre 301 kişi hayatını kaybetti. Ancak AFAD’ın hazırladığı 301 rakamlı ölüm listesinde bir maden işçisinin yanına 722 rakamının konulduğu ortaya çıktı. 1 rakamından başlayarak sırayla hazırlanan ölüm listesinde 2, 22, 72, 122, 222 rakamlarının karşısında ölen maden işçilerin isimlerinin yer alması, gerçek rakamın gizlendiğine yönelik şüpheleri güçlendirdi.

ANF'den Zeynep Kuray'ın haberine göre; Eynez Kömür Ocağı'nda meydana gelen faciada hayatını kaybeden işçilerin sayısına ilişkin tartışmalar sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın açıkladığı 301 rakamını baştan beri kabul etmeyen maden işçileri, bu sayının gerçeği yansıtmadığını, ölü sayısının gizlenmeye çalışıldığına dikkat çekmişti. AFAD’ın hazırladığı ölüm listesinde yer alan bir ayrıntı bu şüpheyi güçlendirdi.

140062495974338.jpg

AFAD ÖLÜM LİSTESİNDEKİ 722 RAKAMI

Soma ilçesinde yeterince soğuk hava deposu bulunmadığı için ölen bir çok maden işçisinin cenazeleri, Kırkağaç ilçesinde bulunan Kavun deposuna konulmuştu. Bu işçilerden biri olan ve Kınık köyüne ikamet eden Bayram Ali Dağlı da yer alıyordu.

AFAD’ın hazırladığı ölüm listesinde bu Kırkağaç deposunda bulunan işçilerin Kırkağaç'ın kısaltılmış hali olan (KRK) olarak yer aldığı 301 rakamlık listede Dağlı’nın 722. sırada gösterilmesi, ölen maden sayısının 722’i olabileceği endişesine yol açtı.

Konu hakkında konuştuğumuz ve AFAD listesini araştıran ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, bu ayrıntının şüpheleri daha da arttırdığını vurguladı.

BAKAN YILDIZ’IN POLİTİKALARI TEREDDÜTLERE YOL AÇIYOR

Ölü sayısı konusunda sürekli tereddüt yaşanmasına sebep olan iki unsurun altını çizen Kozağaçlı, bu unsurları şöyle sıraladı: “Birincisi resmi kriz masası olarak Bakan Taner Yıldız sayıları peyderpey açıklama politikasıdır. Başka kaynaklardan ulaşılabilen sayıları, bakanın bu politikası nedeniyle kabul etmemesi güvensizliğe yol açmıştır. Mesela Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün 153 rakamını telaffuz ettiği saatlerde Bakan Yıldız'ın 18 sayısı üzerine ısrar etmesi bunun bir örneğidir. İkinci unsur ise, AFAD tarafından ilan edilen listelerin sürekli kusurlu kodlar ve isimler kullanmasıdır. Örneğin faciada yaşamını yitiren Bayram Ali Dağlı isimli maden işçisi AFAD listesinin 32’inci sırasında KRK 722 sayısıyla kaydedilerek ilan edilmiştir. KRK 2, 22, 72, 122, 222 kodları başka gerçek isimlere karşılık geldiğinden, rakam hatası yapılmış olması da zor gözüküyor. Bu gibi hatalar hükümet rakamlarına inanmamamıza neden olmaktadır”.

Kaynak:Haber Kaynağı