SOMA'DA GÜN BOYU EYLEM VARDI

SOMA'DA GÜN BOYU EYLEM VARDI

Ücretleri hala ödenmedi…

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından üç ocağı da kapalı olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin yaklaşık 6 bin çalışanı, ücretlerinin hesaplarında yatmadığını görünce göremeyince eylem kararı aldı. İşçiler Hükümet Konağı önünde oturma eylemine başladı.

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri'nde meydana gelen yangında, 301 madenci hayatını kaybetti. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada ise aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi de tutuklandı. Bunun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin de yaptığı incelemeler sonrasında şirkete ait Işıklar ile Ata Bacası maden ocakları, iş sağlığı ve iş güvenliğine uygun bulunmayarak kapatıldı.

ÜCRETLERİ HESABA YATMADI

Facianın ardından 15 Mayıs'ta, Nisan ayı ücretlerini alan işçilerin hesaplarına bir daha para yatırılmadı. Hem kazanın meydana geldiği ocakta hem de diğer iki maden ocağında çalışan işçilere, bugüne kadar gerek şirket yetkililerinden gerekse de ilçeyi ziyaret eden siyasilerden ücretlerinin zamanında ve tam olarak yatacağı güvencesi verildi.

Dün ücretlerinin yatacağı umuduyla banka hesaplarını kontrol eden işçiler, bunun gerçekleşmediğini görünce buna tepki gösterdi. Bunun üzerine protesto kararı alan işçiler, Kaymakamlık binası önünde oturma eylemi başlattı.

ŞİRKET YETKİLİSİ, 20 HAZİRAN'A KADAR YASAL YETKİMİZ VAR

Bu arada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin yetkilisi ise ücret ödeme çalışmalarının halen devam ettiğini, şirketin hesaplarına mahkemece konulan tedbir kararlarının bu ödemeyi geciktirdiğini ancak kısa sürede konuyla ilgili resmi açıklama yapacaklarını söyledi.

Aynı yetkili, tam mesaiye göre yatırmayı planladıkları ücretlerin ödenmesi için yasal olarak son günün 20 Haziran olduğunu, bu süreye kadar da sorunu halledebileceklerini dile getirdi.

İŞÇİLER TEPKİLİ

Ücretlerinin hesaplarına yatmadığını görünce eylem kararı alan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin çalışanı bir grup, saat 11.00'de Hükümet Konağı önüne gelip, ölen arkadaşları için saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okudu. Grup adına basın açıklamasını yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Ege Bölgesi 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Bülbül, "Soma'ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şehit yakınlarının ve madencilerin mağdur olmayacağını söyledi. Bakanlar da kimsenin mağdur olmayacağını söyledi. Maalesef, sağ kalan madenci arkadaşlarımız açlıktan ölmek üzere" dedi. İşçilerin sadaca değil ücretlerini istediğini belirten Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi soruyoruz maaşlarımız nerede? Yetkililer nerede? Biz sadaka istemiyoruz, emeğimizin karşılığını istiyoruz. Biz en kısa sürede işyerlerimizde güvenli şartlarda çalışmak istiyoruz. Şimdi soruyoruz madenler kapalı olduğu sürede tam maaş ödenecek diyenler nerede? Çalışmadıkları süreçte işsizlik fonundan net maaşları ödenecek diyenler nerede? İşçi burada, devlet nerede? 301 şehit madenci yakınının ivedilikle işe alınmasını talep ediyoruz."

İŞÇİLER YOLU 2 SAAT ULAŞIMA KAPATTI

Yaklaşık 30 dakika Hükümet Konağı önünde oturma eylemi yapan işçiler, 'İşçiyiz haklıyız, söke söke alırız', 'Esnaf uyuma, madencine sahip çık' ve 'Maşlarımızın yatmasını istiyoruz' sloganları eşliğinde Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) önüne yürüdü. Grup, ELİ Müdürü Hakkı Duran'ı dışarı çağırdı. Olumsuz yanıt veren Duran ile grup arasından seçilen üç işçi, işletme içinde görüştü. Görüşmeden tatmin olmayan işçiler, bir süre slogan attıktan sonra bu sefer Beşyol Mevkii Madenci Heykeli'nin önüne hareket etti. Heykel önüne gelen grup İzmir- Bergama Karayolu'nu trafiğe kapadı. Yaklaşık 1.5 saattir buradaki bekleyişini sürdüren işçileri ikna etmek için Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, yanlarına geldi. İşçilerin ücretlerinin yatmadığını söylemesi üzerine Atçı, yetkililerle görüşeceği sözünü verdi. İşçiler yolu açmazken, polisin grubu uzaktan takip ettiği görüldü. Ulaşıma kapanan yolda araç kuyruğu oluşmaması için de polis trafiği başka bir güzargahtan vermeye başladı.

Kaymakan Bahattin Atçı'nın işçilerle görüşmesi sonrası, 2 saat ulaşıma kapalı kalan yol tekrar açıldı. İşçiler ve Kaymakam Atçı, Cengiz Topel Meydanı'ndaki Soma Kaymakamlığı'na gitti. Konuyla igili açıklama yapan Atçı, "TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ile telefonla görüştüm. Komisyon Başkanı bir toplantı yapacaklarını söyledi. Toplantıda maaşların firma tarafından yatırılmaması halinde devletin ne yapabileceğinin görüşüleceği ifade edildi" diye konuştu.

MANİSA VALİSİ, EYLEMCİ İŞÇİLERLE GÖRÜŞTÜ

İşçilerin kendisiyle görüşmek istemesi üzerine Manisa Vali Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamlığı önüne geldi. İşçiler ile görüşen Vali Bektaş, "Çalışma Bakanlığı'ndan aldığım ifadeye göre, kaza olan madendekiler maaşlarını madene bir çözüm buluncaya kadar almaya devam edecek. Ama bugün maaşlarınız yatmayacak. 'Bu ödemeler nereden sağlanacak?' diye soracak olursanız, işçinin işsiz kalması durumunda, Türkiye'nin kanunlar sisteminde öngördüğü birşey var. Bu da işsizlik sigortası" dedi. Ancak kaza olan madende çalışan işçiler ile devletin kapattığı herhangi bir madenin çalışanlarının bu kapsama girmediğini söyleyen Vali Bektaş, "İşsizlik maaşında diğer şeyler öngörülmüş. Ancak bu tür durumlarda düzenlemeler yapılmamış, yeni kanunda koyacağız diyorlar" şeklinde konuştu.

İŞÇİLER DAĞILDI

Eylem kararı alan ve 2 saat boyunca yol kapattıktan sonra Kaymakamlığın önüne giden yaklaşık 300 işçi, yaklaşık 8 saat sonra dağıldı. İlçede hayat normale döndü.

BODROLAR HAZIR MAAŞLAR CUMA GÜNÜ YATACAK

Akşam saatlerinde Kömür İşletmeleri A.Ş'nin yetkililerinden maaşla ilgili açıklama geldi. Gün boyu süren protestolardan sonra şirket yetkilisi yaptığı açıklamada, işçilerin bodrolarının hazır olduğunu, cuma günü de maaşların şirkette çalışan yaklaşık 6 bin işçinin hesabına yatırılacağını söyledi. Aynı yetkili madendeki işçilerin ödemelerinin 30 günlük tam mesai üzerinden yapılacağını, işçilerin çalışmadığı günler içinde ücretli izinli olarak gösterildiğini kaydetti.

dha-bd8396e044861bcd875126a43779a6f5-5-t.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı