SOMA TASARISINDAN TÜRGEV ÇIKTI!

SOMA TASARISINDAN TÜRGEV ÇIKTI!

Soma yasasına Türgev sıkıştı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden torba yasanın maddelerinden “TÜRGEV” düzenlemesi olarak bilinen madde, AKP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Düzenlemeyle birlikte belediyelerin elindeki mallar, binalar, tabiat ve kültür varlıkları doğrudan doğruya herhangi bir vakfa ya da derneğe bedelsiz olarak verilebilecek

Taraf’tan Dilek Gedik’in haberine göre Plan ve Bütçe Komisyonu’nun gündemine Soma tasarısı olarak gelen ancak farklı alanlarda birçok düzenlemeyi içeren torba yasa tasarısının görüşmeleri devam ediyor. Komisyon görüşmeleri devam ederken bir tartışmalı düzenleme daha kabul edildi. Bu maddenin, belediyeler ve kamu kurumlarınca “bedelsiz” arazi tahsisiyle gündem yaratan Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV’e veya benzer vakıflara bundan böyle taşınmazların devrinin önünü açmak için tasarıya eklendiğini savunan muhalefet milletvekillerinin, düzenlemenin tasarıdan çıkarılmasına yönelik çabaları sonuç vermedi.

Kabul edilen maddeye göre, büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ile nüfusu 10 bini geçen belediyeler, meclis kararıyla; turizm, sağlık, sanayi ve ticaret yatırımlarının ve eğitim kurumlarının su, kanalizasyon, doğalgaz, yol ve aydınlatma gibi altyapı çalışmalarını ücretsiz olarak yapabilecek. Sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile ücretsiz veya düşük bir bedelle taşınmaz tahsis edebilecek.

“Bozacının şahidi şıracı”

Daha önce vakıflara belli bir süreyle arsa tahsisi yapılabilirken bu düzenlemeyle artık taşınmazlar ücretsiz olarak devredilecek. Bu madde mecliste de kabul edilirse devir işlemleri İçişleri Bakanlığı’nın onayına sunulacak. Böylece AKP’li belediyeler yandaşlarının vakıflarına ve derneklerine bakanlarından da onay alarak taşınmaz devri yapabilecek. Konu ile ilgili CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin de “Bütün AKP’li belediyeler zaten TÜRGEV’e arazi tahsisi için yarışa girmişlerdi. Anlaşılan ellerinde arsa kalmamış sıra taşınmazlara gelmiş. Doymak bilmeyen hırs var. Bu düzenleme ile örneğin İstanbul’da çok değerli arsa, arazi, yalı, kıyı, sosyal tesis ne varsa belediyeler tarafından istedikleri kişi, kurum ya da kuruluşlara bedelsiz ya da çok düşük bedelle devredilebilecek. Güya keyfi bir uygulama olmasını önlemek için de İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla diye bir ekleme yapmışlar. Bozacının şahidi şıracı anlayacağınız” dedi.

Düzenlemeyi savunan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise şunları söyledi: “MHP’li, CHP’li belediyeye güven var da AK Parti’li belediyelere niye yok? Bu düzenlemeyi Hakkari de Manisa da Tekirdağ belediye başkanı da yapacak. İsteyen de yapmaz.”

Kaynak:Haber Kaynağı