SOMA SAVCISINDAN FLAŞ AÇIKLAMA

SOMA SAVCISINDAN FLAŞ AÇIKLAMA

4 kişiden oluşan bilirkişi heyeti çalışmalarını sürdürüyor. Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Soma faciasıyla ilgili adli soruşturmanın son durumunu açıkladı.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Soma'da maden faciasıyla ilgili adli soruşturma süreci hakkında soruşturmanın safahatı ile ilgili olarak haber yapıldığının görüldüğünü belirterek, kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesini temin etmek amacıyla, basın açıklaması yaptı.

220 KİŞİNİN TANIK SIFATIYLA İFADELERİ ALINDI
Soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından 126 kişinin mağdur sıfatıyla, 48 kişinin müşteki sıfatıyla, 220 kişinin tanık sıfatıyla ifadeleri alındı. Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınan kişi sayısının 52 olduğu belirtildi. Soruşturmada şüpheli olarak ifadeleri alınan 32 kişi Soma Cumhuriyet Başsavcılığı ile sevk edildikleri nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldığı açıklandı. 

12 KİŞİ HAKKINDA ADLİ KONTROL, 8 KİŞİ TUTUKLU 
Soruşturmada nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine sevkedilen 12 kişi hakkında adli kontrol kararı verildiği belirtildi. Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilen 8 şüpheli hakkında Sulh Ceza Mahkemesince tutuklama kararı verildi. Halen soruşturma kapsamında 8 şüpheli tutuklu olarak bulunduğu açıklandı. Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesinin serbest bırakılmasına karar verdiği şüpheliler hakkında ilgili Mahkeme kararına karşı itiraz edildi. İtirazın sonucunda Soma Asliye Ceza Mahkemesi tarafından daha önce serbest bırakılan bir şüpheli hakkında tutuklama kararı verildi.

4 KİŞİDEN OLUŞAN BİLİRKİŞİ HEYETİ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Soruşturma kapsamında Soma İlçesi mülki sınırlarında bulunmayan mağdur, müşteki ve tanık beyanlarının alınabilmesi için 24 ayrı yere talimat yazıldı. Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından Ceza Muhakemesi Kanunu ilgili maddeleri kapsamında görevlendirilen, usulen yeminleri yaptırılan dört kişilik (Maden Mühendisleri, Elektrik Mühendisi, İşgüvenliği Uzmanlarından) oluşan bilirkişi heyeti çalışmalarını sürdürdüğü ve henüz gerekçeli bilirkişi raporunu dosyaya ibraz etmedikleri belirtildi. Bilirkişi heyetinin görevini yapmasına engel olabilecek, Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre usuli bir sebep bulunmadığı açıklandı. Soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından olayın meydana gelmesinde Sendika Yetkililerinin sorumluluğu bulunup bulunmadığı hususunun araştırıldığı belirtildi.

SAVCILAR TARAFINDAN, İKİ BAKANLIĞA SORUŞTURMA İZNİ VERİLMESİ TALEBİNDE BULUNULDU 
Olayın meydana geldiği maden ocağının denetlenmesinde yetkili ve sorumlu olan kamu görevlileri hakkında ihbar, şikayet, suç duyruları kapsamına göre 4483 sayılı yasa ile ilgili mevzuat hükümlerine göre, soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından soruşturma izni verilmesi talebinde bulunulduğu belirtildi.

ADLİ SORUŞTURMA SÜRDÜRÜYOR
Meydana gelen ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan bu olayın, hiçbir kuşkuya mahal bırakmayacak şekilde aydınlatılabilmesi için Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından adli soruşturma sürdürüldüğü ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi, lehe veya aleyhe olan tüm delillerin toplanıp usulüne uygun olarak değerlendirilmesi için gereken her türlü gayret gösterildiği ve soruşturma evrakının kısa sürede ikmal edilmesine çalışıldığı açıklandı.

Kaynak:Haber Kaynağı