SOMA MADENCİLERİ  30 TL KARŞILIĞI AKP MİTİNGİNE GÖTÜRÜLMÜŞ

SOMA MADENCİLERİ 30 TL KARŞILIĞI AKP MİTİNGİNE GÖTÜRÜLMÜŞ

Soma maden faciasını araştırmakla görevli TBMM Soma Komisyonu vekilleri yerin 500 metre altına indi.

TBMM Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyesi milletvekilleri, Soma ziyareti kapsamında Eynez mevkiinde bulunan İmbat Madencilik'e geldi. Milletvekilleri maden iş elbisesi giyerek yerin 500 metre altına indi ve işçilerin çalışma şartlarını yerinde inceledi. Komisyon üyelerinin ifadelerini dinlediği madencilerin anlattıklarından ise skandal üzerine skandal ortaya çıkıyor. Madenciler AKP Mitinglerine 30 TL karşılığı servbisler ile götürüldüklerini komisyom üyelerine anlattılar. T24'den Yıldız yazıcıoğlu'nun haberi şöyle sürüyor.

OCAKTA ÇALIŞMIŞ GİBİ GÖSTERİP 30 TL YEVMİYE VERMİŞLER

TBMM Soma Araştırma Komisyonu, Soma'daki inceleme ziyaretinde bugün tarafları dinlediği sırada madenciler siyasi parti mitinglerine katılmaları için şirketlerce uygulanan tarifedeki ayrıntı dikkat çekti. Komisyon üyesi AKP'li vekillerce hemen itiraz edilmesine rağmen madenciler geri adım atmadı ve mitinglere katılım karşılığı ocakta çalışmış gibi gösterilip günlük 30 TL yevmiye aldıklarını yineledi.

Soma'da yaşanan facia ve madencilikteki sorunları dinlemek üzere bugünkü çalışmalarını konferans salonu ortamında devam ettiren TBMM Soma Araştırması Komisyonu, gün boyu sürdüreceği tarafları dinleme maratonunu facia sırasında madende olan işçilerle başladı.

SAĞ ÇIKMAYI BAŞARAN MADENCİLERİN ANLATTIKLARI

Komisyon, ilk önce 13 Mayıs günü Soma Holding'e ait Eynez Madeni'nden sağ çıkmayı başarmış dört madenciyi dinledi.

Madencilerden T.Y., Türkiye Kömür İşletmeleri'nce yapılan denetimleri hiçbir zaman görmediğini ve sendika seçimlerinde kendilerine söz hakkı tanınmadığını belirtirken, kömür madenciliği özel sektörde mevcut koşullarda olduğu sürece ölüm riskinin azalmayacağını anlattı. Özel sektörde yangın riski olsa dahi eğer kömür varsa çalıştırılmaya zorlandıklarını kaydeden T.Y., ölen 301 arkadaşı içim herşeyi anlatmak istediğini de söyledi. Şirketlere denetim yapılmaması konusunda ise siyasi ilişkilere dikkat çeken T.Y., günlük ocak yevmiyeleri olan 20 veya 30 Türk Lirası karşılığında mitinglere ötürüldüklerini açıkladı. T.Y., "Mitinglere gittim ama zorla yani o gün miting varsa bizi servis ile götürüyorlardı sonra da o günün yevmiyesini veriyorlardı" dedi.

Bir başka madenci S.Ş. de, örneğin Manisa'nın Selendi ilçesindeki bir mitinge de benzeri şekilde şirket talep ettiği için gittiğini söyledi.

Madencilerden M.Ş., Soma Holding'e Işıklar Madeni'nin ihalesiz verildiği yönünde duyumları da olduğunu belirterek, aslında devletin bu madenleri işletmesini istediklerini de dile getirdi.

ÖNCE BAŞKA BİR MADENDE İNCELEME YAPTILAR

Komisyon üyeleri, saat 15.30 sıralarında İmbat Madenciliğe geldi. Burada komisyon üyelerine ocağın Genel Koordinatör Gökalp Büyükyıldız brifing verdi. Ardından uzman ekipler, maden ocağına girecek olan milletvekillerine maden iş elbiselerini giydirdi. Tam donanımlı kıyafetlerini giyen komisyon üyelerine, bellerine taktıkları karbonmonoksit maskelerini olası acil durumda nasıl kullanacakları ve neler yapmaları gerektiğini anlattı. Komisyon üyeleri önce misafir giriş evrağını imzaladı. Ardından yerin 200 metre altına tekabül eden 1 kilometrelik yolu bu şekilde indi. Ardından banttan inen vekiller, 300 metre daha yerin altına indi. Madencilikte panon olarak bilinen yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki 3 katı gezen komisyon üyeleri işçilerle sohbet etti, yetkililerden bilgi aldı. Kazmada sallayan vekiller, patika yolu andıran ocakta yürümekte oldukça zorlandı.

Ocakta yaklaşık 2 saat kalan vekiller, ardından yer üstüne çıktı.

tbmmkomisyonu1.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı