SOMA FACİASINDA 3 KORKUNÇ İHTİMAL!

SOMA FACİASINDA 3 KORKUNÇ İHTİMAL!

Soma faciasının meydana geliş sebebine dair tartışmalar sürüyor.

Soma faciasının meydana geliş sebebine dair tartışmalar sürüyor. Zaman gazetesinin bir haberi ise çarpıcı ihtimalleri gözler önüne seriyor.

''Uzmanların üzerinde durduğu ihtimaller ve kurtulan işçilerin ifadelerine göre, ilk senaryo, trafo patlaması sonucu yangın çıktığı bilgisi. İkinci senaryo ise madenin eski damarlarından birinde çıkan ve yoğun oksijen verilmesiyle büyüyen yangının trafoyu patlatması. Üçüncü ihtimale göre de maden genişletme çalışmaları kapsamında hatalı ölçüm yapıldı ve izinsiz dinamit patlatıldı.

Yangının yaşandığı madende 3,5 saat boyunca yardım bekleyen ve temiz hava borularını delerek kurtulan madenci Fatih Ocay, olayın patlama sonucu meydana geldiğini anlatıyor. “Patlamadan sonra panoların kenarlarında bulunan bir kaçamağa sığındık. Bulunduğumuz alana duman sızmasını önlemek için bölüme bez ve sunta gibi ekipmanlarla perdeleme yaptık.” diyen Ocay, bu perdelemenin kendilerini sadece 3,5 saat idare ettiğini ve bu saate kadar yardımlarına kimsenin gelmediğini kaydediyor. Patlama iddiasını destekleyen ve toprak altında kalan madencilerden Recep Gök de, “Biz patlama olduğunda aşağıda 5 kişiydik. Zemine çıktığımızda ise sadece 2 kişiydik.” diyor. Sağ kurtulan işçilerden Özcan Cüce de olayın bir yangınla başladığını savunuyor.

Bazı uzmanlar ise trafo sebebiyle bu çapta bir yangının oluşmayacağı görüşünde. Bu iddiaya göre, kömür yangını madene yoğun oksijen verilmesiyle daha da arttı ve yangın büyüdü. Bu sırada trafo patlaması meydana geldi. Eski imalatlardaki kömürün oksijenle temas ettiğinde zaman içinde tutuşarak kendi kendine yanması hadisesi Soma madenlerinde daha önce de rastlanmış bir olay. Özellikle madenden çıkarılan linyit kömürünün kendi kendine çok çabuk tutuşabildiği, dolayısıyla bu duruma çok elverişli olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, Soma bölgesindeki linyit kömürünün açık alanda güneşle temasında bile alev aldığını söylüyor.

Soma’da yaşanan maden faciasından 3 dakika ile kurtulan İbrahim Işık ise patlamanın madende topçu olarak tabir edilen bir çalışanın, emniyet amirinden izinsiz gaz ölçümü yapılmadan dinamit patlatması sonucu kaynaklandığı yönünde duyumlar aldıklarını söyledi. Madende 9 yıldır çalışan Işık, olay anında madenin 2 bin metre derinliğinde olduğunu, hayatını kaybedenlerin ise 3,5 km aşağıda olduğunu söyledi.''

ZAMAN