SOMA BAHANE ABD GEZİSİ ŞAHANE

SOMA BAHANE ABD GEZİSİ ŞAHANE

Meclis'in Soma araştırmasından 'ABD gezisi' çıktı!

Soma faciasını araştırmak üzere kurulan Meclis Komisyonu, itirazlara rağmen iki uluslararası gezi kararı verdi. CHP Manisa milletvekili Özgür Özel, komisyonun ABD ve Avustralya gezileri kararını imzalamadı.

Soma’da 301 madencinin canına mal olan maden kazasını araştırmak üzere kurulan Meclis Komisyonu’nun, ‘Avustralya ve ABD’de inceleme yapma’ isteği tartışmaya neden oldu. Gezi için 17 üyeden 16’sı imza atarken, Kılıçdaroğlu 4 CHP’li üyeye gitmeyin talimatı verdi.

Milliyet gazetesinin haberine göre, bir süre önce TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret eden Soma Araştırma Komisyonu üyeleri, çalışmaları kapsamında üç ayrı ülkede incelemede bulunma taleplerini sundu. CHP’li Özgür Özel’in komisyonun geziye katılmasına ilkesel olarak karşı olduğunu ilettiği toplantıda, vekillerin kendi masraflarını kendileri karşılaması durumunda gezilerin gerçekleştirmesini doğru bulduğunu iletti.

Çiçek de Özel’i kısmen destekleyerek, gezilerin maliyetine işaret etti. Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun ve diğer üyelerin direnmesi üzerine Çiçek’in aynı zamanda NATOPA Türk Grubu Başkanı olarak da görev yapan Alaboyun’a, “TBMM’nin en çok para harcadığı milletvekili sensin” diyerek tepkisini dile getirdiği belirtildi. Alaboyun’un ise üstlendiği görev gereği böyle bir durumun yaşandığını vurguladığı kaydedildi.

Daha sonra 3 ayrı ülkeye yapılacak gezilere 4’er milletvekilinin katılması konusunda kısmen uzlaşma sağlandı. Ancak bu durumda 17 üyeli komisyondan bazı milletvekillerinin yurtdışındaki gezilere iştirak edememeleri gündeme gelince, gezi sayısı ABD ve Avustralya olmak üzere ikiye düşürüldü. Komisyonun 9 üyesinin bir ülkeye, diğer 8 üyesinin ise diğer ülkeye gitmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Komisyon kararı, vekillerin imzalarına açıldı. Komisyonun AKP’li, CHP’li, MHP’li ve HDP’li üyeleri bu kararı imzaladı. CHP’li Özgür Özel ise imzalamadı.

TBMM’DE ONAYLANDI

Bu karar dün Genel Kurul’da, gidilecek ülkeler ve gidecek Komisyon üyelerinin sayıları ve inceleme süresinin TBMM Başkanlığı’nca tespit edilmesi kaydıyla onaylandı. Kılıçdaroğlu’nun Soma Komisyonu’nun sorunları tespit ve çözme komisyonu olduğu, “turistik seyahat” olarak adlandırılabilecek gezilerin komisyonun kuruluş gerekçesiyle uyumlu olmadığına işaret ettiği ve gerekirse bu gezilere CHP’li üyelerin katılmaması konusunda görüşünü ilettiği ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu’na gezilere gerekirse komisyonun teknik personelinin gitmesinin yeterli olduğunu da önerdiği ifade edildi. CHP’li üyeler yurtdışı çalışmalarına katılmayacak.

Kaynak:Haber Kaynağı