Şok Video; Suriyeli İsyancıların Bombası Türk Malı Şişede

Şok Video; Suriyeli İsyancıların Bombası Türk Malı Şişede

Suriyeli isyancıların bomba imalathanesi nerede malzemeyi nereden alıyorlar ?

İSYANCILARIN YAPTIKLARI BOMBANIN ŞİŞESİ ?

Hatay’ın Reyhanlı İlçesinde meydana gelen ve resmi açıklamalara göre 46 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı bombalı saldırı tüm dünyada büyük tepkilere neden oldu. Olayların ardından yapılan değerlendirmelerde saldırının failleri konusunda yine derin ayrılıklar yaşandı. Dünya’da bombalı saldırının Suriye Hükümet güçlerinin arksanında bulunduğu iddialarının yanı sıra, saldırının Esad Hükümetine muhalif güçleri destekleyen bazı örgütlerin gerçekleştirmiş olabileceği de konuşuldu. Amerika ve Batılı birçok ülke açıklamalarında temkinliydi. Rusya olayın arkasından yaptığı açıklamalarda Suriye Hükümeti ‘ni suçlayan ya da ima edenlere karşı çıktı. Olayın faillerinin, Suriye Hükümeti ile Muhaliflerin yeniden masa başına oturma girişiminin hemen ardından gelmesin dikkat çeken Rusya, saldırının muhaliflerin işi olduğunda ısrar etti.

TÜRKİYE HÜKÜMETİ NE DÜŞÜNÜYOR
Olayın meydana geldiği günün akşamı Reyhanlı Cumhuriyet Savcılığı’nın talebi üzerine koyulan yayın yasağı ardından Türkiye basını sadece hükümet açıklamalarına yer verdi. Başbakan ve Hükümetin bakanlarının, birbiri ardına yaptığı açıklamalarda hedefte yine Suriye Hükümeti ve Lideri Esad vardı. Bombalama olayının ardından hükümetin Suriye politikasını eleştiren muhalefeti de sert bir şekilde suçlayan başbakan Erdoğan, Ana Muhalefet Partisi CHP’yi, “Eli kanlı katil” olarak tanımladığı Suriye Devlet başkanı Esad ile kucak kucağa olmak ile suçladı. Olayları yasaklanmış basının verebildiklerinden öğrenmeye çalışan Türk vatandaşının ise kafası karışık.

DIŞ BASIN NELER YAZDI?
Reyhanlı’ya yapılan saldırıya yayın yasağı getirilmesi, ülke gazetecilerini yurt dışı haberleri takip etmeye itti.  Başta BBC Amerika’nın Sesi gibi birçok yayın kuruluşu Türkiye’de uygulanan sansür ve yayın yasaklarına dikkat çekerken, Türk Hükümetinin, olayın faili olarak Suriye Hükümeti ve Esad’ın suçlanması girişimine temkinli yaklaştı. Bölgede bulunan muhabirlerinden elde ettikleri bilgiler ile Türk medyasından hatta, hükümetinden önce bir çok bilgiyi doğru olarak verdi. BBC Türk yetkililer ölü sayısını 18 olarak açıklarken, sayfalarına ölü sayısının en az 42 olacağını taşımıştı bile.

TÜRK HÜKÜMETİNİN AÇIKLAMALARINDAN NEDEN KUŞKU DUYULDU
Türk hükümetinin, olayın faillerinden olan 9 Türk’ün yakalandığı, suçlarını itiraf ettikleri ve olayın, girilen süreci provoke amacı taşıdığı yönünde yaptıkları açıklamalar ise kamuoyuna yeterli gelmedi. Türk vatandaşları başta Hatay, Ankara, Antalya gibi büyük iller olmak üzere, birçok yerde protesto gösterileri yaptılar ve hükümeti istifa etmeye davet ettiler.

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ
Olayın ardından sosyal paylaşım sitelerinde en çok tartışılan konular arasında gelen Reyhanlı saldırısına ait bir çok görsel paylaşıldı ve yoğun tepkiler geldi.  Yayın yasağı yüzünden olayların perde arkasını öğrenmek isteyen vatandaşlar, dış kaynaklardan buldukları haber ve görüntüleri paylaşıma koydular. Türk medyasının burnun dibinde göremediklerini yayınlayan dünya basınından elde ettikleri bilgi ve belgeler ile gerçekleri kavramaya çalıştılar.

ŞOK EDEN BBC HABERİ
Sosyal medyada paylaşılan bilgiler arasında öyle bir görüntülü haber vardı ki izleyenler şaşkınlıklarını gizleyemediler. BBC Türkçe servisinin hem de Türkçe yayınladıkları bir görüntülü haberde, Suriyeli isyancıların bomba imal ettikleri labarutar, yeri belirsiz bir mekânda çekilmişti.  Görüntülerde birden fazla şok vardı ama öyle bir ayrıntı vardı ki ne haberi yapan nede bombacı militanlar bu ayrıntıya dikkat etmişlerdi. Militanların bomba imal etmekte kullandıkları kimyasal maddeler Türk İmalatı Pepsi şişelerinin içerisindeydi. Muhabir isyancıların isteği üzerine yer bildirmiyordu ama Suriye sınırına çok yakın bir yer diyordu.

HABER ARTI TÜRK’ÜN DİKKATİNDEN KAÇAMADI
BBC’nin hazırladığı bu görüntüleri alıntı yapma amacı ile izlediğimiz de, fark ettiğimiz  patlayıcı dolu Türk malı Pepsi  şişesi ister istemez bizi Reyhanlı bombacılarının ,Muhalif  İsyancılar iddialarını düşünmemize neden oldu. Çünkü bu seçeneği iddia edenlerin bu konuda öne sürdüğü gerekçeleri vardı. Reyhanlı patlaması olduğunda patlamayı anında kaydeden ve tekbirler eşliğinde yayınlanmış görüntüler vardı. Bizde bu görüntüleri yayınlamıştık. İşte tüm bu bilgilerin ardından, Ünlü İngiliz Yayın kuruluşunun, Reyhanlı olayından çok önce çekildiği belli olan görüntüleri değerlendirmenize bırakıyoruz