ŞİRKETTEN FLAŞ AÇIKLAMA;YAŞAM ODASI KAPATILMIŞTI

ŞİRKETTEN FLAŞ AÇIKLAMA;YAŞAM ODASI KAPATILMIŞTI

Hayatını kaybedenlerin toplam sayısını 300,301,302 olmayacağını tahmin ediyoruz

Soma Kömür İşletmeleri'nin yöneticileri ilk kez basının karşısına çıkıyor.

 

ŞOK AÇIKLAMA

Soma İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, "Yaşam odası kapatılmıştı. Yenisi hazırlanıyordu"

Dünya tarihine geçecek bir maden faciası ve yüzlerce ölü ve akibeti belirsiz madencinin yer altında kalması ardından Başbakan Erdoğan gazetecilerin karşısına çıktı. Facianın ardından yaptığı ilk açıklamada dünyada yüz yıl öncesinden başlayarak meydana gelen maden kazalarından örnekler veren Erdoğan, kazanın madencilik mesleğinin bir gereği olduğu sonucunu ima etti. Tüm dünyada "faciayı hafife aldı" şeklinde eleştirilen Erdoğan'nın hiç bahsetmediği bir başka gerçek ise, gelişen teknolojinin sadece vergiler toplanırken ya da, vatandaşın protesto haklarını sindirmekte, banka hesaplarına e haciz uygulamakta veya kolayca fişlenip hakkında takibatlar, dinlenmeler yapmakta kullanılmadığı hakkındaydı. Dünya madencileri uzun yıllardır teknolojinin her dalından faydalanarak yer altına iniyorlar ve masa başında çalışan diğerlerinden biraz daha fazla risk alıyorlardı. Bu nedenle dünya madencileri uzun yıllardır Türkiye'de ki meslektaşlarının başlarına gelen korkunç ölüm sonuçlarını çok sık yaşamıyorlardı. Hürriyet haber sitesi, madencilik alanında tüm dünya ülkelerinin kullandığı bu teknolijileri araştırdı ve haber yaptı.

GENEL MÜDÜRÜN AÇIKLAMASI

Soma İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, maden ocağındaki kazanın trafoyla ilgisi olmadığını söyledi.
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın düzenlediği basın toplantısında hazır bulunan Soma İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, facianın trafo kaynaklı olmadığnıı söyledi. Doğru, "Kazanın nasıl olduğunu bilirkişiler söyleyecek. Trafoyla ilgisi yok. Kaza 140 kodunda 4 üncü bant diye tabir ettiğimiz anayolumuzda meydana geldi. Tespit edilmesi mümkün olmayan kızışma yukarıdan düşen korların ve havanın hızıyla yangın şiddetini artırdı. Kaybettiğimiz insanların çoğunu şahsen tanıyorum çok büyük bir acı içerisindeyim" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında gazeteciler ile Genel Müdür arasında madende kaza anında madencilerin sığınacağı yaşam alanı var mı yok mu tartışmaları yaşandı.

 

İŞLETMENİN SAHİBİ AÇIKLAMASI

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, "Gelirimi standartların yükseltilmesine harcadım. Kazayı anlamakta zorluk çekiyorum. Canım yanıyor, içim yanıyor" dedi.
Soma İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, Kazanın nasıl olduğunu bilirkişiler söyleyecek. Trafoyla ilgisi yok. Kaza 140 kodunda 4 üncü bant diye tabir ettiğimiz anayolumuzda meydana geldi. Tespit edilmesi mümkün olmayan kızışma yukarıdan düşen korların ve havanın hızıyla yangın şiddetini artırdı. Kaybettiğimiz insanların çoğunu şahsen tanıyorum çok büyük bir acı içerisindeyim.

BAKAN'DAN OCAKTA OLANLARIN SAYISI AÇIKLAMASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki son duruma ilişkin basın açıklaması yaparak soruları yanıtladı. Yıldız, "İçeride 18'den fazla işçinin olmadığını düşünüyoruz. Hayatını kaybedenlerin toplam sayısını 300,301,302 olmayacağını tahmin ediyoruz. Bu civarlarda maden ocağımızı kapatabiliriz diye düşünüyoruz" dedi.
Yıldız, "Maden ocağının biraz yorulduğunu söylemem lazım. Çok daha dikkatli arama ve kurtarma çalışmalarını yürütmememiz gerekiyor. Hızımızı azaltan unsurlar var. Abilerimizden müracaat edenler 19 aile müracaat eti benim içeride yakınım, oğlum var dedi. Şu ana kadar 16 ailemizden DNA testi için örnekler alındı. Adli Tıp Kurumu'nda da bunlar değerlendiriliyor" diye konuştu. 

ilgili-haber-kopru-fontu-055.jpg

 

17440.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı