SIRA İNTERNET MEDYASINDA

SIRA İNTERNET MEDYASINDA

TİB İnternet medyasına el attı. Yeni düzenleme ile İnternet sitelerinin ayakta kalabilmesi çok zor olacak...

Hü­kü­me­tin ha­zır­la­dı­ğı ve Ada­let Ko­mis­yo­nu­’n­da gö­rü­şü­le­rek alt ko­mis­yo­na gön­de­ri­len ka­nun ta­sa­rı­sının 7. Mad­de­si, Te­le­ko­mü­ni­kas­yon İle­ti­şim Baş­kan­lı­ğı’n­ca ( TİB ) mev­zu­ata ay­kı­rı­lık tes­pit edil­di­ği tak­dir­de res­mi ilan ve ba­sın kar­tı­na iliş­kin hak­lar or­ta­dan kal­ka­cak.

CHP İs­tan­bul Mil­let­ve­ki­li Ok­tay Ek­şi, in­ter­net ha­ber si­te­le­ri­ni Ba­sın Ka­nu­nu kap­sa­mı­na alan ya­sa ta­sa­rı­sı ile TİB Baş­ka­nı’­nın so­ruş­tur­ma ge­rek­çe­si kul­la­na­rak ba­sın kar­tı­nı ip­tal et­ti­re­bi­le­ce­ği­ni be­lirt­ti. Bu ge­rek­çe ile res­mi ilan­la­rın da kes­ti­ri­le­bi­le­ce­ği­ne dik­kat çek­ti.

MA­SU­Mİ­YET KA­Rİ­NE­Sİ­NE AY­KI­RI

CHP Mil­let­ve­ki­li Ek­şi, ma­su­mi­yet ka­ri­ne­si­ni ha­tır­la­ta­rak, “Her­han­gi bir so­ruş­tur­ma baş­la­dı­ğın­da mu­ha­ta­bı suç­lu mu de­ğil mi bel­li de­ğil­ken, res­mi ila­nın bir ka­lem­de ip­tal edil­me­si, in­ter­net ya­yın­cı­lı­ğı ya­pan ga­ze­te­ci­le­ri ek­me­ğe muh­taç ha­le ge­ti­re­bi­li­r” de­di.

5187 sa­yı­lı Ba­sın Ya­sa­sı’­nın en önem­li hük­mü­nün ga­ze­te­ci­nin ha­ber kay­na­ğı­nı ko­ru­ma hak­kı ol­du­ğu­na işa­ret eden Ek­şi, “Bu ga­ze­te­ci­nin kut­sa­lı­dır. Bu ge­ti­ri­len ta­sa­rı TİB Baş­ka­nı­’na in­ter­net ga­ze­te­ci­li­ğin­de ha­ber kay­na­ğı­nı so­rup al­ma hak­kı­nı ve­ri­yor. Ga­ze­te­ci­nin kut­sa­lı­nı ta­ru­mar edi­yo­r” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

KART İPTALİ

İn­ter­net Med­ya­sı Der­ne­ği Baş­ka­nı Ha­di Özı­şık ise, ha­ta ya­pan ga­ze­te­ci­nin ve­ya edi­tö­rün sa­rı ba­sın kar­tı­nın ip­tal edil­me­si­nin yan­lış­lı­ğı­na işa­ret et­ti. Özı­şık, “E­ğer biz Ba­sın Ka­nu­nu­’na ta­bii ha­le ge­ti­ri­li­yor isek, ga­ze­te­ler­de, te­le­viz­yon­lar­da ha­ta ya­pan edi­tör­le­rin de ba­sın kar­tı­nın ip­tal edil­me­si ge­re­ki­r” şeklinde konuştu.

Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Baş­ka­nı Naz­mi Bil­gin ise TİB gi­bi ta­ma­men si­ya­si bir or­ga­ni­zas­yo­nun ba­sın kart­la­rı­nı ip­tal ede­bi­le­cek ol­ma­sı­na kar­şı ol­duk­la­rı­nın al­tı­nı çiz­di. Ba­sın kart­la­rı­nın Tür­ki­ye­’de Ba­sın Ya­yın En­for­mas­yon Ge­nel Mü­dür­lü­ğü’­nün bün­ye­sin­de bu­lu­nan Ba­sın Kart­la­rı Ko­mis­yo­nu ta­ra­fın­dan ve­ril­di­ği­ni ha­tır­la­tan Bil­gin, kart­la­rın ip­ta­li­nin de bu yön­tem­le ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di.

Res­mi ilan­la­rın ke­sil­me­si ko­nu­sun­da da yet­ki­nin Tİ­B’­de de­ğil Ba­sın İlan Ku­ru­mu­’n­da ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­dı.

ANAYASAYA AYKIRI

Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Hu­kuk Da­nış­ma­nı Gök­han Kü­çük, bir ga­ze­te­nin ba­sın ilan ku­ru­mun­dan al­dı­ğı res­mi ilan ke­si­le­me­di­ği gi­bi in­ter­net si­te­le­ri­nin ila­nı­nın ke­sil­me­si­nin de doğ­ru ol­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

Ta­sa­rı­nın ba­sın ka­nu­nu­nun sis­te­ma­ti­ği­ni bo­za­ca­ğı­na işa­ret eden Kü­çük, ma­su­mi­yet ka­ri­ne­si­nin de ih­la­li an­la­mı­na ge­le­ce­ği­ni di­le ge­tir­di. Ta­sa­rı­nın 7. Mad­de­si­’nin Ana­ya­sa­’nın 10. Mad­de­si­’ne ay­kı­rı ol­du­ğu­na işa­ret et­ti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı