Silivri'de Dava Görülemedi 11 Nisan'a Ertelendi !

Silivri'de Dava Görülemedi 11 Nisan'a Ertelendi !

Ergenekon davası ertelendi


Ergenekon davası ertelendi!
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 67'si tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 282. duruşması ertelendi. 21 gün aranın ardından bugün görülemye başlanan dava 11 Nisan Perşembe gününe ertelendi.
08 Nisan 2013 Pazartesi 14:09
 
İSTANBUL- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 67'si tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 282. duruşması başladı. Dışarıda yaşanan jandarma müdahalesi ve mahkeme içinde yaşanan tartışmalar nedeniyle duruşma 11 Nisan Perşem gününe ertelendi.
 
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 50 tutuklu sanık hazır bulundu.
 
BAŞBUĞ DURUŞMAYA KATILMADI
 
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 17 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 15 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.
 
41 CHP MİLLETVEKİLİ SALONDA
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın da aralarında bulunduğu 41 milletvekili duruşmaya izleyici olarak katıldı. Öte yandan tekerlekli sandalyeyle gelen gaziler de duruşmaya izleyici olarak katıldı. Duruşmaya 100'ü aşkın müdahil avukatı katıldı.
 
JANDARMA İLE AVUKATLAR ARASINDA ARBEDE
 
Salonun kapasitesi kadar izleyici içeri alındı. Diğer izleyiciler de salona alınılmamalarına tepki gstererek uzun süre jandarma ile tartıştı. Bazı avukatlarda vekalet ve yetki belgesi olmadığı gerekçesiyle içeri alınmadı. Bunun üzerine jandarma ve avuklar arasında duruşma salonun girişinde arbede yaşandı.
 
"SİZLERLE GURUR DUYUYORUZ"
 
09.35'de duruşma salonunu kapıları açıldı. 10.35'de tutuklu sanıklar salona alındı. Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Mehmet Haberal ve Hasan Iğsız'ın da aralarında bulunduğu 50 tutuklu sanığın salona alınmasıyla birlikte izleyiciler ve CHP Milletvekiilleri alkış tuttu. Sanıklar da izleyicilere el sallayarak karşılık verdi. İzleyicilere seslenen Balbay, "Hoşgeldiniz. 'Yeter, adalet' demiş oldunuz.Bu mütalaayı hep birlikte yıkacağız" dedi. Mübaşirde sık sık duruşmanın başladığını belirterek izleyicilerin yerine oturması konusunda uyarılarda bulundu. İzleyiciler de 'Sizlerle gurur duyuyoruz' şeklinde slogan attı.
 
DURUŞMA 10.50'DE BAŞLADI
 
Daha önce müdahil avukatları için ayrılan bölümde oturan gazeteciler ve milletvekillleri bugün izleyiciler için ayrılan bölüme oturmalarına izin verildi. Cumhuriyet Savcıları Nihat Taşkın, Murat Dalkuş ve Mehmet Ali Pekgüzel'in de hazır bulunduğu duruşma saat 10.50'de başladı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese izleyicileri uyararak duruşma düzenini bozmamaları konusunda uyardı.
 
MAHKEME BAŞKANI ÖZESE: OTURMA ŞEKLİ BÖYLE OLACAK
 
CHP Milletvekili Mahmut Tanal da mahkeme heyetine seslenerek "Basın mensupları ve milletvekillerine, müdahil avukatları için ayrılan bölümde oturmalarına izin verilsin. Sizden istirham ediyorum" dedi. Mahkeme Başkanı Özese de, "Oturma şekli böyle olacak" diye cevap verdi. Bu sırada ayağa kalkan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel de, "Gazeteciler duruşma salonuna alınmıyor. Hukuksuzluk yaşanıyor. Gazetecilerin içeri alın. Gazeteciler görevini yapmak istiyor" diye bağırdı. Söz alan bazı avukatlarda, avukatların içeri alınmadığını söyledi. Avukatlar , izleyiciler ve milletvekilleri alkış tutarak mahkeme heyetini protesto etti.
 
CHP MİLLETVEKİLİ İNCE: 40 MİLLETVEKİLİNİ AYAKTA TUTAMAZSINIZ
 
Mahkeme Başkanı Özese de "Burada Türkiye Cumhuriyeti adına yargılama yapıyoruz" dedi. Bu sırada CHP Milletvekilleri de ayağa kalkarak koridorda beklemeye başladı. CHP Milletvekili Muharrem İnce, "40 Milletvekilini ayakta tutamazsınız" diye bağırdı. Bu sırada Mahkeme Başkanı Özese, "Arkada yer var. Oraya oturun" diye cevap verdi. Bu sırada avukatların yoklaması yapılmaya başlandı. Bu sırada CHP Milletvekili İnce müdahil avukatlar için ayrılan bölümü gösterek "Biz buraya gireriz. ( Vekillere seslenerek) Girin arkadaşlar" dedi. CHP'li vekiller müdahil avukatların bulunduğu bölümü ayırılan çelik bariyerlere dayanarak aşmak istediler. Jandarmalarda bariyelerin önünde önlem alarak vekillerin bariyeri aşmasını engelledi. Bu sırada bazı izleyiciler ve vekiller "Aç burayı", "Adalet İstiyoruz" ve "Milli irade" şeklinde sloganlar attı. Uzun süre CHP Milletvekilleri ve Mahkeme Heyeti arasında yaşanan sözlü tartışmalar uzaması üzerine Mahkeme Heyeti duruşmaya ara verdi.
 

SIKILAN GAZ DURUŞMA SALONUNDA DA HİSSEDİLDİ
 
Bu arada dışardaki olaylarda duruşma salonunu da etkiledi. Sanıkları desteklemek için Silivri'ye gelen gruplara polis ve jandarma müdahale etti. Sıkılan biber gazı basın odası, avukatlar odası ve duruşma salonunda da hissedildi.
 
64 SANIĞIN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİSLE CEZALANDIRILMASI İSTENMİŞTİ
 
Ergenekon Davası'nda savcıların 18 Mart'ta açıkladığı 2 bin 271 sayfalık esas hakkındaki mütalaada, aralarında Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 64 sanığın 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenmişti. Mütalaada, sanıklar Sedat Peker, Mehmet Bora Perinçek ve Ferda Paksüt'ünde aralarında bulunduğu 100'ü aşkın sanık hakkında "Ergenekon üyesi olmak" suçundan 7.5 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edilmişti. 
Anahtar Kelimeler: Ergenekon, Silivri Ergenekon, Ergenekon Karar Duruşması, Gerginlik

İLGİLİ HABERE GİTMEK 
İÇİN TIKLAYINIZ