ŞİLİ'DE 8.2 DEPREM

ŞİLİ'DE 8.2 DEPREM

8.2 büyüklüğündeki depremin ardından Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Pasifik Okuyanusu'na kıyısı bulunan ülkeler için tsunami uyarısında bulundu

Şili'de 8.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.


8.2 büyüklüğündeki depremin ardından Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Pasifik Okuyanusu'na kıyısı bulunan ülkeler için tsunami uyarısında bulundu. Kıyı şehirlerinde yaşayan binlerce kişi yüksek kesimlere kaçıyor.Bbc olayı son dakika gelişmesi olarak az önce şöyle duyurdu. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi, yerel saat ile 18.46'da meydana gelen depremin merkez üssünün ülkenin kuzeyindeki Iquique şehri açıklarında olduğunu açıkladı.

TSUNAMİ ALARMI VERİLDİ
Peru ve Bolivya'da da hissedilen deprem sonrası, Orta ve Güney Amerika ülkelerinin tümünün Pasifik kıyılarında tsunami alarmı verildi. Şili yönetimi, kıyı bölgelerinin boşaltılması talimatı verdi.
Yaklaşık iki metre yüksekliğindeki dalgaların kıyı bölgelerine ilerlediği bildiriliyor.
Deniz yatağının sadece 10 kilometre altında meydana gelmesi nedeniyle, depremin daha da şiddetli bir şekilde hissedildiği belirtiliyor. BbC Ölü ve yaralı sayısına yönelik olarak ise henüz bir bilgi yok. şeklinde aktardığı haberinde halkın panik içerisinde yüksek kesimlere kaçtığını bildiriyor.

GEÇEN AY BÜYÜK BİR DEPREM DAHA YAŞANMIŞTI

Peru sınırı yakınındaki sahil kenti Iquique'de bakır madenleri de bulunuyor. Depremin ardından halk panik içinde kenttten ayrılmaya çalışırken, Iquique çevresindeki yollarda uzun kuyruklar oluştu.
Şili'nin kuzeyinde şimdiden tsunamilerin görüldüğü, bazı nehirlerin ise taştığı bildiriliyor.
Ülkede aynı bölgede geçen ay da 6,7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, 100 binden fazla kişi tahliye edilmişti.

140402012210_chile_512x288_afp_nocredit.jpg
En büyük deprem de Şili'deydi
Şili, sismik olarak dünyanın en aktif ülkelerinden biri.
Ülkenin orta ve güney kesimleri 27 Şubat 2010'da da 8,8 büyüklüğünde bir deprem ile sarsılmış, afette 500'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Deprem sonrası meydana gelen tsunami de Şili'de büyük yıkıma neden olmuştu.
Bugüne kadar kayıtlara geçen en şiddetli deprem de yine Şili'de meydana gelmişti. Ülkede 1960'da meydana gelen 9,5 büyüklüğündeki deprem sonucu 5 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı