'Sığınma alanlarının yüzde 80'i imara açıldı'

'Sığınma alanlarının yüzde 80'i imara açıldı'

Selahattin GÜNDAY - İdris TİFTİKÇİ 

17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi ve grup sözcüsü Özgen Nama'nın iddiasına göre İstanbul’da depremden sonra vatandaşların sığınma alanı olarak belirlenen parsellerin birçoğunda bugün alışveriş merkezleri ve lüks konutlar yapılıyor. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2001 yılında İstanbul’un Acil Eylem Planı hazırlandı. Bu planda, olası bir İstanbul depreminde halkın toplanacağı çadır alanları, itfaiye ve sağlık tesisleri belirlendi. 
 
CHP'Lİ MECLİS ÜYESİNDEN İDDİA
 
CHP'li Meclis Üyesi ve grup sözcüsü Özgen Nama işte bu alanların imara açıldığını iddia etti. Konuya ilişkin Doğan Haber Ajansı'na konuşan Nama, iddialarına örnekler gösterdi. Sancaktepe Belediyesi sınırlarında olası bir doğal afette insanların sığınacağı ve sahra hastanesinin kurulacağı alanın imara açıldığını belirten Nama,"Burası Sağlık Bakanlığı'na hastane yapılmak üzere tahsis edilmiş bir alandı. Ancak Sancaktepe Belediyesi 2011 yılında istanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvurarak 'karakol, belediye hizmet alanı ve olası depremde toplanma alanına ihtiyacım var' diyerek bu araziyi talep ediyor. Bu talep de kabul görüyor. Ancak bundan 4 ay önce burasını ticaret ve konut yapımına açmak istediler. Bizim itirazlarımıza rağmen burası imara açıldı. İstanbul 1. İdare Mahkemesi'ne konu ile ilgili dava açtık. Bu davalarımız devam ederken 3 Eylül'de belediye binasında buranın satışı yapılacak. Bunun ilanı da belediyenin web sayfasında mevcut " diye konuştu.
 
NAMA: 441 ÇADIR KURULACAKTI AVM YAPILIYOR
 
CHP'li Meclis Üyesi ve grup sözcüsü Özgen Nama'nın bir diğer iddiası ise Samandıra Belediyesi'ne ait olan, Veysel Karani Mahallesi'ndeki Samandıra futbol sahası. İstanbul'un Acil Eylem Planına göre 22 bin metre karelik bu alanda 441 çadır kurulacaktı. Ancak söz konusu bu alan da imara açıldı. Hatta bu arazide konut ve AVM projesi yapılmaya başlandı. Nama yaptığı açıklamada, "Burası 1999 depreminden sonra İstanbul'da oluşturulan olası depremde kullanılacak alanlardan biriydi. Bugün burada alışveriş merkezi yükseliyor. Bu arazide 20 Mayıs 2009’da Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın da katılımıyla Kızılay’ın doğal afet tatbikatı yapıldı. Aradan geçen 3 yılda burada ne sığınma alanı vardır ne de tatbikat yapılacak bir alan vardır. Burası bir holdinge çok cüzzi bir fiyatla satıldı." dedi.
 
NAMA: "ALANLARIN YÜZDE 80'İ İMARA AÇILDI"
 
İstanbul'daki afetler için ayrılan 500'e yakın bu alanların yüzde 80'inin imara açıldığını belirten Nama, "Buralara konut ve AVM yapılıyor. Halka yönelik bir plan da söz konusu değil. Sosyal bir proje yok." şeklinde konuştu. Nama, söz konusu imar planlarını yargıya taşıdıklarını da belirtti.