SGK SINAVINDA  SORU KİTAPÇIĞI SKANDALI

SGK SINAVINDA SORU KİTAPÇIĞI SKANDALI

Tüm personelin şifreli olarak girdiği intranette sorulara kimin eriştiği bilgisini bulmak mümkün değil midir?

SKG SINAVINDA SKANDAL TBMM'DE

Medyanın pek azında görebileceğimiz bir haber. 5 Nisan'da SGK'da yapılan memurluk yükseltme sınavında bir skandala imza atıldı  ve soru önergesi verildi. CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 5 Nisan’da yaptığı görevde yükselme sınavına ilişkin iddiaları bir soru önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.Vatandaşların duyduklarında artık şaşırmadıkları skandallar ülkesi Türkiye'nin, tüm çalışanlarına eşit fırsat sağlaması gereken devlet kuruluşunda yaşananların TBMM'ye taşınma ayrıntısı şöyle. 

SORULARIN BİR GÜN ÖNCEDEN CD'YE AKTARILDIĞI

Dibek, önergede, SGK Sosyal Güvenlik Merkezi müdür, müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü, şef ve memurluk kadroları için açılan sınavın 5 Nisan 2014 tarihinde saat 10.00’da yapıldığını anımsattı. 7 Nisan’da kapalı zarf ile teslim alınan sınav sorularının sınavdan bir gün önce (4 Nisan’da) saat 10.13 ile 10.18 arasında oluşturulduğunun ve CD’ye aktarıldığının ortaya çıktığına dikkat çeken Dibek, “Ayrıca 4 Nisan’da SGK’nin kurum içi iletişim ağında (intranet) sorular kısa süreliğine yayımlanmıştır. Sınav güvenliğini zedeleyecek birçok farklı olay da yaşanmıştır” dedi.

10 SINAV SORUSU KİTAPÇIĞININ KOPYASI ALINIYOR

Sınavın, Gazi Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapıldığını vurgulayan Dibek, “Sınavdan 1 gün önce, 10 sınav kitapçığının kopyası alınıyor ve aynı gün SGK’nin yalnızca şifre ile girilebilen intranet sisteminde çok kısa süreliğine yayımlanıyor. Bu sınavdan aldığımız duyumlara göre 2 bin kişi tam puan alıyor. SGK’nin önceki sınavlarına göre bu rakam çok yüksek. Sınavın iptal edilmesi gerekmektedir” diye konuştu. 

İŞTE SORULAR

Dibek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten şu sorulara yanıt vermesini istedi:

“Konu ile ilgili bir soruşturma açılmış mıdır? Sınav soruları adaylardan önce SGK yöneticilerine kontrol vb. amacı ile iletilmiş midir? Sınavdan bir gün önce SGK’nin intranet sisteminde soruların yayımladığı iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise bu soruları kim intranete koymuştur? İntranete konulan sorulara kimler erişmiştir?

Tüm personelin şifreli olarak girdiği intranette sorulara kimin eriştiği bilgisini bulmak mümkün değil midir? Sınav sorularının, sınav güvenliği kapsamında, sınav anında açılması şart değil midir? Sınav salonunda yasak olmasına rağmen cep telefonları nasıl kullanılabilmiştir?

Sınav günü bazı salonlarda soru kitapçıklarının eksik gelmesi nedeniyle sınavın geç başladığı iddiaları doğru mudur? Soru kitapçıkları kimler tarafından hazırlanmıştır? Bu soru kitapçıkları kurum dışından başka kişi veya birimlere gönderilmiş midir? Soru kitapçıklarını oluşturan kişi veya kişiler sınav komisyonunda yer almış mıdır?

Soruların sızdığına dair güçlü emareler olan sınava, kaç kişi hangi unvanlar için katılmıştır? Kaç aday tam puan almıştır? Önceki senelerde tam puan alan aday sayısı kaçtır? Konu hakkında Türk Büro-Sen ve BES’in SGK Başkanlığı’na vermiş olduğu dilekçelere yanıt verilmiş midir? Bu hafta içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı’nın görevden alınması ile bu olayın bir bağlantısı var mıdır?

Sınav iptal edilecek midir?”

Kaynak:Haber Kaynağı