Sezer 252 Gül 26 hasta mahkumu affetti

Sezer 252 Gül 26 hasta mahkumu affetti

Adalet Bakanı açıkladı: Sezer ölüm oruçları nedeniyle Wernicke korsakof hastalığına yakalanan mahkumların da yer aldığı 252 kişiyi, Gül 26 kişiyi affetti

Cezaevlerindeki 258 ölümcül hasta mahkumun yakınları tahliye umuduyla beklerken, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 19 Aralık “Hayata Dönüş” operasyonu dönemini de kapsayan 2000 yılından bu güne kadar, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından sağlık durumları nedeniyle affedilen mahpuslar hakkında bilgi verdi. Bakan Ergin, Sezer’in ölüm oruçları nedeniyle Wernicke korsakof hastalığına yakalanan mahkumların da yer aldığı 252 kişiyi, Gül’ün ise sadece 26 kişiyi sağlık durumu nedeniyle affettiğini belirtti. 

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Adalet Bakanı Ergin’e, sağlık durumu nedeniyle cumhurbaşkanı affıyla dışarı çıkan mahpusları sordu. Bu konuda prosedürü anlatan Bakan Ergin, ceza ve infaz kurumlarında bulunan ve cezası affedilebilecek derecede sürekli hastalık, sakatlık ve kocama halinde bulunanlar veya hastalığa maruz kalanlar ile sürekli bir kişinin bakımıyla yaşantısını sürdürebilenlerin tespit edilerek sağlık kurulu raporu aldırıldığını, rapor doğrultusunda gerekli görülenlere ise Adli Tıp Kurumu’ndan rapor aldırılarak, bu hükümlüler hakkında 5275 sayılı Kanunun 16. maddesi çerçevesinde ceza tehirine veya Anayasa’nın 104, maddesinin ikinci fıkrasının b bendi uyarınca affına yönelik işlemlerin yapıldığını söyledi. 


CUMHURBAŞKANI AFFI DEVREDE 

Bakan Ergin, Anayasa’nın 104. maddesinin ikinci fıkrasının b bendinde yer alan “Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak” hükmü gereğince Cumhurbaşkanı tarafından affedilen mahpuslarla ilgili listeyi de açıkladı. 

Buna göre eski Cumhurbaşkanı Sezer 7 yılık görevi boyunca 252 mahpusu affetti. Sezer 2000 yılında ateşli silah taşımak, kasten adam öldürmek, uyuşturucu madde satmak, ruhsatsız tabanca satmak, hırsızlık suçlarından cezaevinde bulunan 12 kişiyi; böbrek yetmezliği, sürekli trakeostomi, sürekli hastalık kabulü, sürekli sakatlık, akciğerde small cell kanserinden dolayı affetti. 

Sezer 2001 yılında da kocama, böbrek yetmezliği, sürekli hastalık, flask hemipleji, kronik renal yetersizliği, Wernicke korsakof hastalığı görülen, yasa dışı silahlı çete, orman kanununa muhalefet, silahla gap, dolandırıcılık, PKK ’ye katılma, silah kaçakçılığı, kasten adam öldürme suçlarından cezaevinde bulunan 15 mahpusla ilgili de aynı kararı verdi. 

2000’lı yılların başında cezaevilerinde başlayan ölüm oruçları nedeniyle Wernicke korsakof hastalığına yakalananların sayısının artması üzerine devreye giren Sezer, 2002 yılında içlerinde DHKP/C, TİKKO; MLKP gibi silahlı örgüt üyelerinin yer aldığı 92 Wernicke-korsakof ve kanül hastasını affetti. 2003 yılında ise 123 Wernicke-korsakof, kanül, akıl hastalığı, hafızada bozukluk, böbrek yetmezliği, sakatlık, hipertansiyon hastası Sezer affıyla cezaevinden çıktı. 
2004 yılında sağ hempilezi, böbrek yetmezliği, kocama, solunum yetmezliği hastası 9 mahpus, 2005 yılında organik beyin sendromu, sakatlık, Wernicke-korsakof hastası 5 mahpus, 2006 yılında da sürekli sakatlık ve kocama hali, organik beyin sendromu hastası 2 mahpus affedildi. 

GÜL 26 KİŞİYİ AFFETTİ 

Cumhurbaşkanı Gül ise 4 yılda 26 mahpusu sağılığı nedeniyle özgürlüğe kavuşturdu. Gül, 2008 yılında TİKKO örgütüne üyelilik, birden fazla kişiyi öldürmek ve evrakta sahtecilik suçları nedeniyle cezaevinde bulunan 3 kişiyi affetti. 2009 yılında sürekli hastalık, kanser hastası 7 mahpus, 2011 yılında ALS, kocama, beyin tümörü, yatalak 8 mahpus, 2012 yılında da böbrek kanseri, akciğer kanseri, pankreas kanseri, kronik böbrek yetmezliği nedeniyle 8 mahpus özgürlüğüne kavuştu.