Şeyh Seydaoğulları; Barış İçin Mollalar Daha Aktif Olmalıdır !

Şeyh Seydaoğulları; Barış İçin Mollalar Daha Aktif Olmalıdır !

Şeyhten Süreç Dilekçesi: Bölgede medreseler yeniden açılsın !

AKİL İNSANLAR, MARDİN TEMASLARINA AŞİRETLE GÖRÜŞEREK BAŞLADI

Akil İnsanlar heyeti Mardin Kızıltepe'de süreçe ikna ziyaretine şeyhten başladı. İlk ikna edilecek kişi olarak seçilen, 
Şeyh Seyda Selahaddin Seydaoğulları'na ziyarete giden AKP Milletvekili Yılmaz Ensarioğlu'da vardı. Şeyhin yanında diz çöken heyet Şeyh Seydaoğulları'ndan 15 maddelik bir dilekçe de aldı. Dilekçenin en önemli maddesi, bölgede Medreselerin yeniden kurulması talebi.
 
ŞEYH'TEN 15 MADDELİK DİLEKÇE
 
Akil İnsanlar Heyeti, Kızıltepe ilçe merkezinde bulunan Şeyh Seyda Selahaddin Seydaoğulları'nı ziyaret etti. Görüşmede konuşan Yılmaz Ensaroğlu, bu yörede din faktörünün çok önemli bir birleştirici, bütünleştirici ve yapıştırıcı özelliği olduğunu belirterek, bu nedenle bu kesimlerden görüş almanın önemli olduğunu söyledi.
 
Şeyh Seyda Selahaddin Seydaoğlulları da heyete hazırladığı görüş ve taleplerini içeren 15 maddelik bir dilekçe verdi. Seydağolulları, okuduğu dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:
 
- Öncelikle dil ve din haklarına ilişkin tahditleri kaldırılan ve dini sivilleştiren sivil bir anayasa yapılması huzur ortamının tesisi için çok önemlidir.
 
- Gençleri teröre sevk edilen yapıların ve faaliyetlerin kararlılıkla kontrol altına alınması barış sürecinin başarısı için elzemdir.
 
- Bölgede barış ve kardeşlik ortamına destek veren sivil toplum örgütlerinin tarikat ve cemaatlerin idari, mali ve istihbari olarak teşvik edilmesi, huzur ortamının tesisine ciddi ve kalıcı destek sağlayacaktır.
 
- Din adamlarından irşat heyetleri oluşturulması ve bunların faaliyetlerinin organize edilmesi gerekmektedir. Köy köy, mahalle mahalle dolaşarak halkı birlik ve beraberlik hususunda bilgilendirmeleri birlik ruhunun oluşmasını sağlayacaktır.
 
- Dağa çıkan gençlerin ailelerine kanaat önderlerinin ziyaretlerde bulunması önleyici tedbir olacaktır.
 
- Bölgede medrese eğitiminin yeniden canlandırılarak Diyanet'e bağlı bir kuruma dönüştürülerek toplumun, özellikle gençlerin dini ihtiyaçlarının takviyesini sağlayacaktır.
 
- Bölgede faaliyet gösteren dini cemaatlerin 'Kadın gelişme evleri' açarak buralarda dini ve ahlaki eğitim vermelerinin sağlanması halkın aydınlanmasına ve cehaletin izalesine büyük destek verecektir.
 
- Hükümetin dini ve milli değerlere öncelik veren politikalar geliştirmesi ve basın yayın organlarında belli oranda dini içerikli yayınların zorunlu hale getirilmesi yılların ihmalinin telafisini ve terör zemininin yok edilmesini sağlayacaktır.
 
- GAP Projesi'nin bir an önce tamamlanması büyük bir zorunluluk ifade etmektedir.
 
- Bölgeye özel istihdamı artırıcı ve işsizliği azaltıcı politikaların geliştirilmesi gençleri barış zeminine çekecektir.
 
- Kahvehanelerde dini ve ahlaki sohbetlerin görevli din adamları tarafından yapılmasının, bunların görevlerinin bir parçası haline getirilmesi toplumsal birikime katkı sağlayacaktır.
 
- Her mahallede okuma salonları açılması ve bunlara gençlerin gelmesinin teşvik edilmesi gençlerimizin iyi insanlar olmasına destek verecektir.
 
- Devletin milletin yanında ve hizmetinde olduğunu her vesileyle hissettirmesi zaruret halini almıştır.
 
- Medrese mezunlarının diplomalarının resmen tanınması gerekmektedir.
 
- Mollaların bu süreçte daha aktif hale getirilerek birer barış elçiliği yapmaları imkanlarının sağlanması birlik ve beraberlik havasının oluşmasını sağlayacaktır.
 
Heyet üyeleri dilekçeyi aldıktan sonra Seydaoğlulları ile bir süre görüştü.