Şeriat yürürlüğe girdi

Şeriat yürürlüğe girdi

Mısır'da, anayasa referandumunun sonuçları açıklandı. Katılımın yüzde 30 seviyelerinde olduğu oylamadan yüzde 63.8'i oranında "evet" çıktı. Mursi yönetimine yakın isimlerden birlik çağrıları geldi. Ama Mısır halkı yine sokakta.

Mısır'da büyük siyasi gerilime yol açan anayasa referandumunda sonuçlar açıklandı. Yeni anayasaya yüzde 63,8 oranında evet oyu çıktı. Seçim komisyonuna göre iki tur halinde yapılan referandumdaki hayır verenlerin oranı  ise 38,  2 oranında kaldı. Katılım oranı ise epey düşük oldu. Yüzde 32, 9.

Muhalefetin seçimlerde usulsüzlük yapıldığına dair itirazları da sonuçsuz kaldı. Mısır Seçim Kurulu ve Kahire Temyiz Mahkemesi bu yöndeki tüm itirazları incelediklerini, yaptıkları araştırmalar sonucu bu iddiaların asılsız çıktığını ileri sürdü. 

İçeriği, hazırlanışı ve oyu sunumu tepki de gören yeni anayasa Mursi tarafından imzalandı ve yürürlüğe girdi. Kurucu Meclis'te İslamcılar ağırlıklı güç elde etmişti; meclis için üç aşamalı seçim  yapılmıştı. Anayasanın kabul edilmesi sonrasında genel seçimlere gidilecek.

“BİRLİK” ÇAĞRISI

Müslüman Kardeşler'in devlet başkanlığına taşıdığı Muhammed Mursi'yi destekleyen parti lideri Muhammed Badey, Mısırlılar "ülkemizin yeniden doğuşunu özgür iradeyle hazırlamalı...  erkeğiyle, kadınıyla ve Hıristiyanıyla" dedi.

İSLAMCILARA UYAN DÜZENLEMELER

Anayasa çalışmasıyla ilgili eleştiri getiren isimler "hazırlanan belgenin devrime ihanet ettiğini, İslamcılara uyan düzenlemeler getirdiğini" söylüyor. Referandum sonucunun açıklanması ardından açıklama yapan Başbakan Hişam Kandil'de oylama  sonucunda "kaybeden" olmadığını ekonomiyi düzeltmek için birlikte çalışmak gerektiğini  seyledi.

WASHİNGTON'DAN AÇIKLAMA

ABD dışişleri bakanlığı, tarafları "katılımcı bir sürece dahil olup farklılıkları müzakere etmeye" çağırdı. Bakanlığın sözcüsü Patrick Ventrell doğrudan Muhammed Mursi'ye çağrı yaparak "ülkenin seçimle işbaşına gelmiş lideri olarak bölünmeyi giderecek, güven tesis edecek ve siyasi sürece yaygın bir katılımı sağlayacak adımları atma konusunda 'özel bir sorumluluğu' olduğunu" söyledi.

KAHİRE'DE PROTESTO

Kurucu Meclis'in hazırladığı anayasayı protesto etmek için toplanan onlarca protestocu dün Kahire'de Nil Nehri'nin üzerinden geçen ana köprülerden birisini trafiğe kapattı.

KADINLAR SAÇLARINI KESTİ

Mısır'ın başkenti Kahiri'deki Tahrir Meydanı'nda toplanan bir grup kadın saçlarını keserek yeni anayasa taslağını protesto etti. Yüksek Seçim Kurulu'nun referandumun resmi sonuçlarını açıklamanmasını beklendiği sırada Tahrir Meydanı'nda toplanan bir grup kadın saçlarını keserek yeni anayasa tasladığını protesto etti.  İmen Abdurrahman adlı kadın, yeni anayasa taslağını red ettiğini söylerek saçlarını kesti.

Anayasa taslağında kadın haklarının savunulmadığını söyleyen Abdurrahman, " Biz kadınlar, Tahrir Meydanı'nda devrime iştirak ettik, önemli rol oynadık" dedi.Kadınların protestosu sürerken bir grup emekli asker ise Tahrir Meydanı'nda kurulan askeri  çadırın önünde toplandı. Mısır'ın güvenliğini sağlamaya hazır olduklarını söyleyen emekli askerler Mısır milli marşı ile  askeri marşları ve  "Devrimci emekli askerler" yazılı pankartlarla meydanda tur attı. Meydandaki gösteriler devam ederken motosiklet ile şov yapan gençler dikkat çekti.

DOLARA HÜCUM

Ülkedeki siyasi bölünme ekonomik kaygıları beraberinde getirince dolara yönelim olduğu gözlemlendi.Gelen haberlerden Kahire'deki bazı döviz bürolarında doların tükendiği anlaşılıyor. BBC'nin Kahire'deki muhabiri Mursi yönetiminin acı reçete hazırlamak zorunda kalacağını bunun partinin sandıktaki performasına etki edebileceğini söylüyor.